Ömlik a pénz a fintech világba

Bravúros év volt 2018 a fintech cégek számára: 1700 ügyletben, közel 40 milliárd dollárnyi kockázati tőkét gyűjtöttek - derül ki a CB Insights friss adataiból. A fintech iparág növekedése ráadásul már globálisnak tekinthető.

Tavaly mintegy 120 százalékkal többet, összesen 39,57 milliárd dollárnyi kockázati tőkét szereztek a fintech startupok. Az év során 1707 befektetés született, 2017-ben 1480 dealre került sor. Az összeg jó részét az úgynevezett megadealek, vagyis a 100 millió dollár feletti befektetések tették ki, ilyenből 52 volt összesen 24,88 milliárd dollár értékben. A legnagyobb, 14 milliárd dolláros befektetés az Alibaba (volt) pénzügyi ága, a kínai Ant Financial tőkebevonása volt.

Kép: Pixabay

A fintechbe áramló tőkebefektetések megugrásában több tényező is közrejátszott a CB Insigthts szerint: egyrészt a tech újdonságok fogyasztói elfogadottsága csúcsra jutott,

Tavaly rekord számú, mintegy 16 új fintech startup csatlakozott az unikornisok köréhez, amelyek értékelése meghaladja az 1

Nem csoda, hogy három év alatt meghódították a világot
Öt éve alapították a berlini „okostelefon-bankot” – napjainkban 24 országban 2.3 millió ügyfelük van.
milliárd dollárt. Ezek között találjuk a bankkártyákkal foglalkozó Brex, és a digitális bank Monzo cégeket, az innovatív pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolut-ot, banki adatmegosztásra speciálizálódott Plaid-et, a díjmentes hitelkártyákkal és digitális fizetési rendszerekkel, valamint lakossági hitelezéssel foglalkozó Nubank-ot, a PolicyBazaar online biztosítási aggregátort, valamint a kínai Tiger Brokers online brókercéget.

Új kategóriák tűntek fel tavaly, méghozzá globálisan, például a digitális challenger bankok – Monzo, Chime – melyek együttesen több mint 15 millió ügyfelet gyűjtöttek már össze. Más kategóriák kockázati tőke szerzés szempontjából viszont zátonyra futottak, így például a kripto-cégeket hátrányosan érintették a növekvő szabályozói előírások, és a csalások. 

A befektetések számát tekintve Ázsia emelkedett ki a kontinensek közül, 38 százalékkal nőtt a dealek száma, érték szerint 22,65 milliárd dollárt tett ki a befektetések összege. Az USA-ban a fintech cégek 11,89 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtöttek, 659 ügylet során. Európában a dealek száma ugyan visszaesett, ugyanakkor az értékük így is rekord szintre, 3,53 milliárd dollárra nőtt.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo