Nem csoda, hogy három év alatt meghódították a világot

2019. január 12. szombat - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Öt éve alapították a berlini „okostelefon-bankot” – napjainkban 24 országban 2.3 millió ügyfelük van.

Nem egy fintech-telefonbank alakult már Németországban, de az N26 sikere példátlan. Két osztrák fiatal alapította, kockázati tőkealapokból összegyűjtve az induló tőkét. Öt év után betétállományuk meghaladja az egymilliárd eurót, a vállalkozás értékét 2.3 mrd. euróra teszik.

youtube.com

youtube.com

Összehasonlításul: a Commerzbank, a második legnagyobb német bank tőzsdei értéke 7.8 milliárd. Az N26-ot még nem vezették be a tőzsdére, miközben páratlan ütemben fejlődik. Németországban és Ausztriában hozták piacra első terméküket 2015-ben, majd egyre több országban jelentek meg, most 24-nél tartanak. Berlin mellett Barcelonában és New Yorkban dolgozik összesen 700 alkalmazottjuk.

Ügyfeleik – főként a 18-35 éves fiatalok – számára az N26 csak mobilalkalmazása révén elérhető, de népszerű, mert azt hirdeti: rejtett költségek nélkül dolgozik. Joggal: a díjak alacsonyak, havi többszöri pénzfelvétel ingyenes, akárcsak az utalások. A további finanszírozás nem jelent gondot, hiszen vezető amerikai, német (köztük az Allianz), kínai, szingapúri befektetők látnak fantáziát a pénzintézetben.

Személyre szabja a pénzügyeket a mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia (AI) új utakat nyit a pénzügyi intézmények számára az ügyfélszerzés és –megtartás területén, emellett új együttműködési modelleket tesz szükségessé a versenytársak között, írja a Világgazdasági Fórum a Deloitte támogatásával készült új jelentése.

Az N26 most arra készül, hogy bevonul az amerikai piacra és alapítói reálisnak tartják a kitűzött célt, hogy belátható időn belül százmillió ügyfelük legyen a világ minden táján. Sikerük komoly fenyegetés a hagyományos bankok számára.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung