Azért még nem elég megnyomni a start gombot

Világszerte összesen 370 Mrd dollár körüli pénzek mozgatásáról döntenek már mesterséges intelligenciával (AI) működő robotok. 2020-ra háromszorosára nő majd ez az összeg, bár emberi beavatkozás nélkül továbbra sem lehet sikeresen dönteni arról, hol és hogyan fektessük be a pénzt.

Gottfried Urban, az egyik legsikeresebb német vagyonkezelő tett kísérletet, hogy felderítse: mit tudnak a beruházásokat AI segítségével mérlegelő rendszerek, amelyeket immár növekvő mértékben alkalmaznak bankok is. A kísérlet csalódással járt: a kérdésre, hová fektesse be a pénzét, a rendszer főleg alacsony hozamú államkötvényeket ajánlott.

pixabay.com

Az AI felhasználása befektetési lehetőségek mérlegelésénél a 2008-2009-es pénzügyi válság idején kezdődött, amikor sokan – nem alaptalanul – a bankokat tették felelőssé a történtekért.

Kézenfekvő volt, hogy gépek, amelyek nem érdekeltek saját nyereségükben, elfogulatlan tanácsot tudnak adni a befektetőknek.

Azóta már összesen több mint 370 Mrd dollár elhelyezésénél veszik igénybe az AI segítségét a világon, s ez az összeg 2020-ra 1 billió dollárra emelkedhet. Az új eszközzel immár nem csak startupok foglalkoznak; nagy bankházak kínálják saját modelljeiket, akárcsak a korszerű vegyes alapok kezelői.

Aki azt hinné, elég megnyomni a start gombot, és gyorsan nyereséghez jut a pénzével, persze téved. Ez év elején például, amikor jelentkeztek az első turbulenciák a

Van, ahol már gondolkodó gép kezeli a befektetéseket
Villámgyorsan cselekszik, és kiváltja a kezdő, juniorszintű munkavállalókat a Wall Streeten. Abbie máris milliárd dollárokat forgat egymaga. Tulajdonképpen a virtuális asszisztens, Alexa „rokona”.

világ pénzpiacain, a robotok masszív veszteségeket hoztak.

Gottfried Urban és más szakemberek szerint a pénzügyi AI éppen akkor éri el lehetőségeinek határait, amikor megfordulnak a piaci irányzatok, és erősen változnak az árfolyamok. Tanulság: hasznos lehet a robot, de változatlanul még fontosabb a kipróbált pénzügyi tanácsadó.

(Forrás: Die Welt)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo