Van ahol már gondolkodó gép kezeli a befektetéseket

2018. június 01. péntek - 09:01 / Kriston László
  •    

Villámgyorsan cselekszik és kiváltja a kezdő, junior-szintű munkavállalókat a Wall Streeten. Abbie máris milliárd dollárokat forgat egymaga. Tulajdonképpen a virtuális asszsiztens, Alexa "rokona".

Abbie egy az 500 milliárd dollárt kezelő amerikai AB alap menedzserének találmánya. A szaksajtó úgy ünnepli a szóban forgó Gavin Rommot, mint aki létrehozta a Wall Street “Amazon Alexáját”, vagyis a beszélő virtuális asszisztenst a pénzügyi szektor és a pénzpiacok számára. Abbie dolga egyelőre az, hogy a legrutinszerűbb, leguncsibb, legrepetitívebb feladatok végzése alól felmentse az élő emberi munkaerőt, s mint ilyen a pályakezdő, junior-szintű munkavállalókat tehermentesítse. Ha jól belegondolunk, voltaképpen középtávon az állásukat is veszélyezteti. A Wall Streeten is a gyorsaság számít, nemcsak a (befektetési) cégek hatékonyságnövelése miatt, hanem mert a befektetők pénzének kezelésénél kulcstényező. Egyáltalán nem mindegy mikor fektetünk be egy adott eszköztípusba és abban a percben hol áll annak az árfolyama. Igaz, Abbie a fix hozamú eszközöknél került alkalmazásra, vagyis itt nem az árfolyamingadozásokra és a tőzsde volatilitására játszik az alapkezelő.

Gyökeresen alakítja át életünket a mesterséges intelligencia
Túl homályos fogalomnak tűnik a mesterséges intelligencia (AI)? Elmagyarázzuk, hogyan fejlődött az elmúlt években, és mit várhatunk tőle, hogyan hatja majd át egyre inkább mindennapi életünket. A virtuális asszisztensek, az önvezető autók, a CRM-ben, vagyis az ügyfélkezelésben használt csetbotok, a kórházi robotápolók mind az AI alkalmazásának új távlatait jelzik.

Az amerikai befektetési cégeknél attól kezdve, hogy megszületik egy befektetési döntés, nagyjából 30 percbe telik el, míg a portfólió menedzser instrukciói szerint egy junior-szintű munkatárs iktatja és végrehajtja a döntést. Ez persze egy örökkévalóságnak tetszik a pénzpiacokon, főleg, hogy a -Michael Lewis könyvében is tárgyalt, szofisztikált high frequency tradingben már a nanomásodpercek is számítanak. Aki előbb ragad meg egy jó tippet, az olcsóbban kapja, de amikor a piac követni kezdi és tömegesen rámozdul a befektetési lehetőségre, az adott eszköz árfolyama rögvest megugrik a megnövekedett kínálatra reagálva.

Hölgynek kijáró tisztelettel

Van valami meghökkentő abban, hogy a Business Insider cikkírója “12 hetes” virtuális assisztensnek nevezi Abbiet, mintha “ő” is egy biológiai lény lenne, életkorral rendelkező tagja az üzleti szektornak. A hardvert/szoftvert megszemélyesítő, antromorfizáló igyekezet másik jele, hogy Abbie-re “kollégái” nőként (she) referálnak.

Rendben, régen a kalózok és admirálisok is így beszéltek a hajóikról, a modern korban meg a pilóták a repülőgépeikről, az autóversenyzők a járműveikről.

Kép:Fotolia

Kép:Fotolia

Abbie lehetővé teszi a Wall Street-i gárdának, hogy a döntéshozatalra koncentráljanak, valamint a kereskedési utasításokat megelőző ellenőrzésre, amelynek célja megállapítani, hogy a tranzakció megfelel-e az ügyfél által preferált portfólió-céloknak. Abbie átvette a fix-hozamú ügyletek 30-45 százalékát az AB-nél, és működése -élete?- 12 hetében 9000 tranzakciót hajtott végre 18,5 milliárd dollár értékben.

Abbiet Romm, Tim Morbelli és egy 5 fős csapat alkotta meg. Morbellit a Business Insider toplistáján nemrég a Wall Street emelkedő sztárjai közé választották. (Egy egyszerű Google-keresés azonnal kimutatja, hogy TJ Morbelli már szerepelt a sajtóban korábban: felesége a 33. hétben szakította meg terhességét, és az abortuszt követően meghalt. Ő is feleségével tartott abba a városba, ahol a nő az eljárásnak alávetette magát.)

Már rég a mesterséges intelligencia mögött kullogunk
Korunk egyik legizgalmasabb kérdése a mesterséges intelligencia, amely forradalmasíthatja a gazdaságot és mindennapi életünket is. Általában az emberi intelligenciához viszonyítjuk – pedig nem kevés tekintetben az emberi agyat már messze maga mögött hagyta…

Szerepátvétel

Az Autonomous Next tanácsadó cég elemzése szerint már most 2,5 millió azon munkavállalók száma az amerikai pénzügyi szolgáltató szektorban, akiknek munkájában résztvesz valamilyen mértékben a mesterséges intelligencia, legyen az a front, a közép vagy a back office, s ezzel a cégek 1000 milliárd dollárnyi megtakarítást érhetnek el.
Abbie és a hozzá hasonló botok azonban hamarosan még több szerephez juthatnak a pénzpiaci folyamatokban, jócskán túllépve azokon a rutinszerű feladatokon, amiket most végeznek.

Az említett alap, az AB kvantitatív elemző teamjei már most megosztják az adataikat és számításaikat Abbie-vel, “aki” az egész cég működését átlátva, az alkalmazott modelleket és működési elveket “megértve” javaslatokat tehet a kereskedésre. De még mindig emberek döntik el, hogy Abbie ötleteiből mit fogadnak el.

Pixabay

Pixabay intel

Ez már hasonlatos ahhoz, amiről biznisz guruk vizionálnak egy ideje: a vállalatok felsővezetői szintjén folyó döntéshozatalban “eleven” szereplő lesz az AI (artificial intelligence: mesterséges intelligencia, azaz MI).

A botok által előkészített anyagokat fogják megvitatni az igazgatótanácsok, alelnökök, részlegvezetők, s a nagy horderejű stratégiai és operatív döntéseket is a botok által felterjesztett javaslatokból, lépésekből, szcenáriókból fognak választani. Vagyis Abbie hozza létre az opciókat, a lehetőségeket, amik közül választani érdemes, nem az emberek erőlködnek, hogy előterjesszék a listát, a menüt, amelyek meg kell szavazni.

Botcsinálta döntés

De itt nem áll meg a dolog. A botok egymással is elkezdenek majd dolgozni, kommunikálni, maguk között ügyintézni. Pont a dolgok internete korában ne tennék, ha már az okos szenzorok is kommunikálnak egymással? Az egyik bank botja kereskedik majd a másik bank botjával, vagy adminisztratív feladatokat lát el a felügyelő szervek, a minisztérium felé.
Abbie egyébként akár már most kapcsolatba léphetne a Black Rock befektetési cég szuperokos botjával, Aladinnal.

Morbelli a Business Insidernek megerősítette, hogy az AB tárgyalásba kezdett egy Wall Street-i bankkal arról, hogy Abbie náluk is működjön.

És amikor már sok ilyen bot van a piaci szereplőknél, egy nap talán Abbie -vagy Aladin- lesz a végső döntések meghozója… Az emberek pedig hátradőlhetnek. De biztos, hogy ezt akarjuk?

A titkárnőket is fenyegeti az új ipari forradalom
A digitalizálás különösen a női munkahelyeket fenyegeti, hangzott el a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon. Az intézmény részére készült tanulmány szerint az USA-ban az elvesző munkahelyek 57 százalékát nők töltik be.