Ai cikkek

hirdetés

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.
Mit gondolnak a hazai cégvezetők a mesterséges intelligenciáról?

Mit gondolnak a hazai cégvezetők a mesterséges intelligenciáról? 

A felkészültség jelentősen meghatározza, hogy egy vállalkozás üzleti lehetőségként viszonyul-e a mesterséges intelligenciához.
Egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a vállalatok

Egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a vállalatok  

Mára már nem kérdés, hogy a digitalizáció vívmányai alapjaiban változtatnak meg munkafolyamatokat a legtöbb területen.
Az üzleti stratégia egyik kulcseleme lesz a mesterséges intelligencia

Az üzleti stratégia egyik kulcseleme lesz a mesterséges intelligencia 

A közép- és nagyvállalatok 31 százaléka rendszeresen, további 19 százalékuk kísérleti jelleggel már most is alkalmaz valamelyik folyamatában mesterséges intelligenciát.
Még a vásárlásainkat is figyelni fogja a mesterséges intelligencia

Még a vásárlásainkat is figyelni fogja a mesterséges intelligencia 

Szinte minden iparágban alkalmaznak már mesterséges intelligencia alapú megoldásokat.
hirdetés
Beindult a verseny a mesterséges intelligenciák között

Beindult a verseny a mesterséges intelligenciák között  

Napjainkban bármely területen működő magyar vállalkozásnak érdemes elkezdenie kísérletezni a mesterséges intelligencia alkalmazásával. 
Mesterséges intelligencia az olimpián

Mesterséges intelligencia az olimpián 

A mesterséges intelligencia jelenléte a 2020-as olimpiai játékokon örökre megváltoztatta a versenyeken való részvétel a versenyek megtekintésének módjait.
Féltik az állásukat a munkavállalók a mesterséges intelligenciától

Féltik az állásukat a munkavállalók a mesterséges intelligenciától 

A folyamatok 34 százalékát pedig már most is automatizálják a vállalatok.
Még az idén nagy dobás várható a Boschtól

Még az idén nagy dobás várható a Boschtól  

A tervek szerint még ebben az évben a Bosch csoport minden terméke és megoldása vagy eleve tartalmaz mesterséges intelligencia alapú technológiát.
Minden a mesterséges intelligenciáról szól - de kik lesznek ennek a nyertesei?

Minden a mesterséges intelligenciáról szól - de kik lesznek ennek a nyertesei?  

A Fidelity elemzői körbejárták a technológiát és annak kockázatait, és hogy hol látnak vele kapcsolatban befektetési lehetőségeket.
hirdetés

Ki lesz a mesterséges intelligencia által megalkotott mű szerzője? 

ChatGPT, Midjourney, GitHub Copilot. Csak három példa az elmúlt fél évben elterjedt mesterséges intelligenciák közül.

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége  

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.

AI-forradalom előtt állnak a cégek  

A cégek 15 százaléka már használ mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat.

Hogyan alakítják az influencerek, az AI és a digitális technológiák a vásárlási szokásainkat?  

A világjárvány óriási hatással volt arra, hogy mire költjük a pénzünket.

Hátrányba kerülhetnek a mesterséges intelligencia miatt a hazai vállalkozások 

Indokolatlanul szigorúak az előírások és magasak megfelelési terhek.

Mesterséges intelligencia: mit gondolnak róla a magyarok? 

A felnőtt lakosság többsége hallott már a mesterséges intelligencia fogalmáról, ismertségben az önvezető járművek, használatban a videójátékok állnak az élen.

Ilyen lesz az életünk a mesterséges intelligenciával 

2060 körül a gépek minden feladatot jobban és olcsóbban tudnak majd elvégezni.

Mesterséges intelligencia választotta ki a legnépszerűbb márkákat 

Az online közönség véleményét mérő SentiOne 345 márka kapcsán több mint 57 millió véleményt elemezve készítette el a Globális Social Indexét. A 345 márka közül az Apple lett a legnépszerűbb, a második és harmadik helyen az Amazon és a SONY végzett. A riport kulcsfontosságú adatokat tartalmaz a 2021-es trendekről és a fogyasztói szokásokról, valamint a márkák népszerűségéről az online elérés és a beszélgetések alapján.

Uniós pályázatok: most erre is pénzt szerezhetnek a vállalkozások 

A magyar vállalkozások, közigazgatási szervezetek előtt is megnyíltak a Digitális Európa Programhoz kapcsolódó újabb közvetlen uniós pályázatok.

Kiberbűnözés: megjelent a fegyvertárban a mesterséges intelligencia 

Dinamikusan nő Magyarországon is a kiberbűnözés, még a valós eseteknek csak egy részét jelző rendőrségi statisztikák szerint is: az „információs rendszer vagy adat megsértése” nevű bűncselekmény gyakorisága néhány év alatt a négyszeresére emelkedett. A látványos bővülés oka a profit, amit a másik oldalon okozott kár mértéke akár sokszorosan is túlléphet. A T-Systems CTRL SOC központ kibervédelmi szakértői arra figyelmeztetnek, a megelőzéshez és a károk mérsékléséhez a károkozókéval összemérhető színvonalú professzionális IT-biztonsági háttérre és felkészültségre van szükség.

Túlélni a járványt: alapjaiban változtatott meg egy szektort a vírus 

A világjárvány miatt jelentős változások történtek a logisztikai iparágban 2020-ban és 2021-ben is, és úgy tűnik, ez nem lesz másképp idén sem. A koronavírus jelentős átalakulásra és alkalmazkodásra kényszerítette ezt a szektort is, ennek következtében a rugalmasság még inkább előtérbe kerül, az ellátási láncok automatizálása is kulcsfontosságúvá válik, valamint a zöld logisztika is egyre népszerűbb.

A toborzásban is előszeretettel használják a mesterséges intelligenciát 

Adatokra és tanulási folyamatra épülő algoritmusok az életünk egyre több területén, egyre jelentősebb mértékben vannak jelen, és ez alól munkaerőpiac sem kivétel. A digitalizációt jelentősen felgyorsította a koronavírus, amely a munkakeresőket és a HR szakemberek munkáját is intenzíven terelte az online platformok felé. Az interneten elérhető szakmai oldalakon halmozódó nagy mennyiségű adat pedig minden korábbinál nagyobb teret biztosít mesterséges intelligencia alkalmazására. Milyen szerepe lehet az MI-nek a toborzásban és milyen dilemmákat vet fel a használata?

Növekedés járvány alatt: mi a sikeres vállalkozások titka? 

A Covid19-világjárvány alatt a technológiai beruházásokra fókuszáló vállalatok jelentősen növelték előnyüket versenytársaikhoz képest – állapította meg egy friss kutatás. Ebben a nagy átalakulással járó időszakban a technológia valóban nélkülözhetetlenné vált az üzleti sikerhez, és nem csupán a cégek túlélésére van közvetlen hatással, hanem a növekedésükre is.

Másképp viszonyulunk a pénzhez: eljött a mesterséges intelligencia ideje 

Egy új kutatásból kiderül, hogy a járvány fokozta az emberek aggodalmát mind a személyes, mind a vállalati pénzügyek terén, miközben megnőtt a technológiába vetett bizalom.

A mesterséges intelligencia a világjárvány egyik nagy nyertese 

Míg a hétköznapi felhasználók egyelőre csak kóstolgatják a mesterséges intelligencia kifejezést, az AI és a gépi tanulás gyakorlatilag észrevétlenül vált mindennapi életünk egyik főszereplőjévé. Chatbotokkal beszélgetünk az ügyfélszolgálatokon, érdeklődésünk alapján kapunk termékajánlatot a webáruházakban, a streaming szolgáltatók pedig azonnal kitalálják, milyen tartalmakat érdemes nekünk kínálni. 2020-ban újabb területeket hódított meg az AI és rádöbbenhettünk, hogy a járványkezelés, vagy éppen a klímaváltozás elleni harcban is fontos szövetségesünk lehet. Óriási üzleti lehetőség rejlik a mesterséges intelligenciában, de milyen trendekre érdemes odafigyelniük a cégeknek 2021-ben?

6400 milliárd forintot hozhat Magyarország konyhájára a mesterséges intelligencia 

Nemrég elkészült Magyarország mesterséges intelligencia stratégiája, amelynek egyik célja hazánk felkészítése arra, hogy néhány éven belül az MI már a mindennapok részévé válhat.

Elmarad a gépek lázadása? Egyre inkább bíznak a magyarok a mesterséges intelligenciában 

A magyarok között egyre kevésbé jellemző (39 százalék) a filmekben (pl. Terminator) látott apokaliptikus események okozta félelem és egyre inkább bíznak az AI-ban. Megoszlanak a vélemények a technológia szabályozásának szükségességét illetően, ugyanakkor a magyarok egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének hatására a gyerekeiknek már más társadalmi szerepekben kell majd helytállniuk (65 százalék) – derült ki a Median által a Kaspersky megbízásából készült Magyarországon végzett, a mesterséges intelligencia (AI) hatásait vizsgáló kutatásból.

Mesterséges intelligencia húzhatja ki a válságból a cégeket 

A legfrissebb előrejelzések szerint 2024-re világszerte a vállalatok háromnegyede már a mindennapi operatív működésben is nagyban támaszkodni fog a mesterséges intelligencia (AI) alapú eszközökre. A koronavírus járvány okozta gazdasági sokkot követő felépülés időszakában még sürgetőbbé válik a digitalizáció, amely számos területen kínálhat életbevágó segítséget a vállalkozásoknak. A Braining Hub IT oktatási centrum hamarosan elindítja itthon hiánypótló AI képzését, a cég szakértői pedig ennek apropóján egy csokorba gyűjtötték a legforróbb vállalati mesterséges intelligencia trendeket.

A vállalatvezetést is átalakítja a mesterséges intelligencia 

A mesterséges intelligencia alkalmazása új feladatot jelent vezetőknek, mivel ki kell alakítaniuk az AI asszisztensek és az emberek közötti ideális kommunikációt. A DXC Technology szerint az AI és a gépi tanulás széleskörű üzleti alkalmazása, valamint a csapatok közötti együttműködés a technológiailag magasan képzett üzleti vezetők irányításával jelentősen növelheti a termelékenységet.

Ezen a területen veszélyeztetik a robotok a munkát? 

A vállalati döntéshozók csaknem fele úgy gondolja, hogy a pénzügyi szektorban munkahelyeket veszélyeztet a mesterséges intelligencia - derült ki az EOS Csoport fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

Jobban bízunk a robotokban, mint a főnökben? 

Az emberek többsége, 64 százaléka jobban bízik a robotokban, mint a feletteseiben.

Már nem kérdés, hogy a felhő megkerülhetetlen 

A magyar nagyvállalati vezetők közel három negyede szerint a digitalizáció olyan forradalom az üzleti életben, ami túlmutat minden korábbi nagy változáson – derül ki a Microsoft Magyarország megbízásából készített nagyvállalati felhőkutatásból.

Okos adatok: egyre olcsóbb rendszerek a kkv-k szolgálatában 

A gépi intelligencia a hatékonyságnövelés talán utolsó forrása. Az okos eszközök, szenzorok közötti kommunikációt, a mesterséges intelligencia-szoftverek használatát a kisebb cégek számára is elérhetővé fogják tenni azok a IoT-hálózatokat, amik most indulnak el az 5G-technológiával. A szenzorok és e rendszerek ára évről évre zuhanni fog, vagyis előnyeit a kkv-szektor is learathatja. Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit ADAT – Az új kincs című konferenciáján.

A formatervezésben is új távlatokat nyit a mesterséges intelligencia 

A technológiai ipar gyártási dinamikáját egyre jobban meghatározó két tényező, a mesterséges intelligencia (AI) és az egyre fontosabbá váló formatervezés lehetőséget ad az iparág vezetőinek arra, hogy kísérletezzenek, optimalizálják és fokozzák az agilitást.

Ne a terméket add el a vevőnek, hanem kínálj megoldást a problémájára 

Túl nagy a marketingzaj, vásárlóként és üzleti döntéshozóként is túl illékony és rövid a figyelmünk, túlságosan kötődünk a mobiltelefonunkhoz, értékesítőkként pedig hajlamosak vagyunk a termék nagyszerűségéről hozsannázni, holott az ügyfél cipőjébe kellene belehelyeznünk magunkat, az ő igényeire ráhangolódni. Erről is szó esett neves szakértők előadásaiban a Piac & Profit Értékesítési trendek – 2019 című konferenciáján.

Két szám és két betű: 5G és 8K – ez most az őrület Las Vegasban 

A tavalyi 150 000 helyett idén 180 000 látogatót várnak az amerikai Las Vegasba a CES-re, a világ legnagyobb, most megnyílt technológiai kiállítására.

Bőrünknek megfelelő krémet kever az AI 

A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása a következő években átalakítja a kereskedelmet. Csatlakozni tudnak az új rendhez a kisebb boltok is – de aki nem számol az új korszakkal, veszít.

A befektetési piacon is átveszi a hatalmat az AI 

A világ intézményi befektetőinek csaknem háromnegyede véli úgy, hogy a technológiai fejlődés 2025-re átalakítja az ágazatot. Befektetési folyamata során tízből egy intézményi befektető már igénybe veszi mesterséges intelligencia segítségét.

Félmillió dollárért árvereztek el egy AI-val készült festményt 

Csaknem félmillió dollárét adtak el egy mesterséges intelligenciával (AI) készített festményt New Yorkban, a Christie’s árverésén.

Hímsovinsztává vált az Amazon hr-robotja 

Botrányba fulladt az Amazon hr-programjának bevezetése, a mesterséges intelligencia szisztematikusan dobta ki az állásokra jelentkező nőket. A cég most dobhatja ki az egész fejlesztést.

Mesterséges Intelligencia Koalíció alakult 

A hazai infokommunikációs szektor vezető vállalataival lépett szövetségre az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A koalíció tagjai állandó együttműködési fórumot teremtenek, hogy közösen dolgozzák ki Magyarország AI-stratégiáját.

Kialakulhat a „haszontalanok osztálya”? 

Ha a gépek kiszorítják az emberi munkaerőt, az üzleti és állami döntéshozóknak már nem áll érdekükben a haszontalan humántőkébe fektetni, ezért leépítik a jóléti szolgáltatásokat, tömegeket taszítva nyomorba – figyelmeztet  a Yuval Noah Harari, a Homo Deus szerzője. Azonban nem szükségszerű, hogy tényleg „haszontalanná” váljon az, aki a robotok miatt nem talál munkát.  

Jönnek a robothadseregek 

Emberi személyzet nélküli, algoritmusokkal és mesterséges intelligenciával (AI), felszerelt, a sereggel együttműködő fegyverrendszerek jelentik a hadviselés új korszakát. És új veszélyt, amit azok elterjedése jelenthet.

1,2 százalékkal növeli a világ GDP-jét az AI 

A McKinsey megvizsgálta a lehetséges hatásokat: a mesterséges intelligencia egy évtizedes távlatban évi átlagban 1,2 százalékkal növeli a világ GDP-jét, de ennek ára is lesz.

Magyar egyetemek kapnak EU-s támogatást mesterséges intelligencia fejlesztésére 

Az Európai Unió mesterséges intelligenciával (Artifical Intelligence, AI) összefüggő kutatási és innovációs pályázatát hét pályázó közül az AI4EU konzorcium nyerte el, amelynek tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is.

ML vs. AI: ön tudja, mi a különbség? 

Az ESET globális kutatása kimutatta, hogy a mesterséges intelligenciát (AI) és a gépi tanulást (ML) övező felhajtás eredményeként az informatikai döntéshozók háromnegyede csodafegyverként tekint ezekre a technológiákra a kiberbiztonság területén. Az ESET szakemberei azonban úgy vélik, hogy ez a népszerűség zavart okozhat az informatikai csapatok körében, és a hamis biztonságérzet miatt még nagyobb veszélyt is jelenthet a vállalatok számára.

Mesterséges intelligenciát lehet tanítani az EFOTT-on 

Emberi döntéseket tanuló programjával vesz részt a kedden kezdődő EFOTT fesztiválon a Kitchen Budapest (KiBu), a T-Systems innovációs laborja.

Nagyon optimisták a vállalkozók a mesterséges intelligencia kapcsán 

Az IMF prognózisát is meghaladó árbevétel-emelkedésre számítanak a középvállalatok vezetői – derül ki az EY felméréséből (EY Growth Barometer), aminek keretében 21 országból 2766 felsővezetőt kérdeztek meg. A válaszadók az intelligens automatizálást és a gépi tanulást tartják a fellendülés hajtóerejének.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo