hirdetés

Így tömje be a lyukakat a cégszámlán

Tipikus hiba a kezdő vállalkozók életében, hogy olyan lelkesen hajóznak a kitűzött céljuk felé, hogy észre sem veszik, amikor süllyed alattuk a bárka. Ha nem akarja, hogy csúfos véget érjen a nagy reményű vállalkozása, nézze át néha a pénzügyeit, és keresse meg a lyukakat a cég költségvetésében.
hirdetés

Kép: Fotolia

Minden vállalkozónak legalább hathavonta át kellene néznie az üzleti tervét. De nemcsak azt, hanem a nagykönyvet is, megbizonyosodni róla, hol és mennyi pénz folyik el. (Hogy mindez könnyen átlátható legyen, ahhoz viszont célszerű egy jó információs rendszert kiépíteni a magunk számára. Itt elmondjuk, hogyan.) A cégvezetők egy része ugyanis nincs tisztában azzal, hogy mennyi pénzt is adnak ki naponta és mire. Leköti őket a napi ügymenet, a számos feladat –ha a vállalat bankszámláján lévő összeg nem zuhan nullára, nem aggódnak a részletek miatt.

Pedig egy felelős cégvezetőnek igenis időt kell fordítania arra, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, ahol csökkenthet a költségein. (Ha mégsem lennének ötletei, alább adunk néhány tippet.) Amikor – saját kútfőből vagy a munkatársak segítségével – összeállt a lista, készítsen fontossági sorrendet az ötletek között. Kérdezze meg magától: melyek a legfontosabb lépések, melyeknek lehet a legnagyobb hatása az üzletmenetre, és melyikhez mennyi idő kell?

Íme addig is néhány ötlet, hol lehet csökkenteni a költségeket:

Szállítás. Ha Ön a kiskereskedelemben dolgozik, minden bizonnyal több-kevesebb rendszerességgel élnie kell valamely postai cég szolgáltatásaival. De nem mindegy, melyiket választja: a drága gyorsat, az olcsóbb lassút, városon belül a kerékpárost? Saját alkalmazásban lévő futárt? Lehet, hogy egy jó váltással nemcsak olcsóbban jön ki majd a szállításaival, de szolgáltatásának minősége is hirtelen megváltozik.

Bankkártya-szolgáltató. A legtöbb bolt ma már lemarad a versenyben, ha nem lehet náluk kártyával fizetni. Ugyanakkor az egyes pénzügyi szolgáltatók egészen eltérő árakon kínálják a leolvasóikat. A végső számlába beleszámíthat a cégének forgalma is, de az is pluszköltségként jelentkezik, ha rengeteget kell költeni a leolvasó beüzemelésére.

Megéri tudatosan
Egy vállalkozás pénzügyi stabilitásához kevés egy jó könyvelő. Tudatos, a területen jártas vezetőre van szükség. Szakértőnk tapasztalatai szerint a pénzügyi tudatosság legmagasabb szükséges szintjére eljutni sem ördöngösség. Lássuk az útvonalat!
Biztosítás. A legtöbb kezdő vállalkozás nem köt biztosítást, vagy csak minimálisat, ami egészen jó ötlet addig, amíg nem üt be a krach. Akkor aztán hirtelen megugrik a kiadási oldal. Készítsen kockázatelemzést, válassza ki az Önnek megfelelő biztosítást, amely nem túl drága, ugyanakkor minden lényeges veszéllyel szemben védelmet jelent. Ügyeljen! Az is felesleges kiadást jelent, ha túlbiztosítja az üzletét.

Munkaerő. Egy kis vállalkozás nem engedheti meg, hogy túl sok embert alkalmazzon, ahogyan azt sem, hogy olyan dolgozói legyenek, akik nem tesznek meg mindent a cégért. Ha a néhány alkalmazott közül egy-kettő nem teszi ki a lelkét a vállalatért, az olyan szintű veszteséget okoz, amit már nem biztos, hogy elbír egy kis cég. Gondolja végig, a megfelelő emberek dolgoznak-e a megfelelő posztokon. és mindannyian ugyanabban a hajóban eveznek-e.

Marketing. Legyen biztos benne, hogy a marketingkiadásai valóban kézzelfogható eredményeket hoznak. Könnyű hátradőlni, mondván, hónapok, évek óta mennyit költ marketingre. A kérdés azonban nemcsak az, hogy hatékony-e a megoldása, hanem hogy nem lehetne-e hatékonyabban csinálni. A közösségi oldalak és online marketing korában a lehetőségek száma megsokszorozódott. Ha a marketingstratégiája nem vált be, ne várjon csodára, vonja le a következtetést és lépjen tovább a következő módszerre.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo