hirdetés

Cash-flow előrejelzés – mit rontunk el?

A cash-flow előrejelzése nagyon fontos egy fejlődő kisvállalkozás életében, sokan mégsem fordítanak rá figyelmet. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat és pár tippet, hogy elkerüljük őket.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az, ha a vállalkozás nyereséges, igazán örömteli, de önmagában még kevés a túléléshez. Hogy biztos lábakon álljunk, készpénzre van szükség, hogy kifizethessük az alkalmazottak bérét, az iroda bérleti díját, vagy valamilyen szállítót. Mindez csak akkor nem fog gondot okozni, ha tudatosan tervezzük és kezeljük a cash-flow-t.

Az Openforum sikeres vállalkozókkal beszélgetett a témáról, lássuk a legfontosabb tanácsokat!

Hogy miért annyira fontos az előzetes tervezés? Egy szó miatt: MEGLEPETÉS. Az üzleti életben, különösen a kisvállalkozások esetében mindig vannak meglepetések, ahogy mondani szokták, ez egy ilyen sport. Bármikor előfordulhat, hogy egy vevő nem fizet, egy alkalmazott lelép, és azonnal kell találnunk a helyére valaki mást, vagy egyszerűen csak nem jön össze egy üzlet, amit már biztosra vettünk. Egy kisvállalkozás számára pedig mindennél fontosabb, hogy ezek ne tegyenek tönkre mindent. Ha van cash-flow előrejelzés, akkor nem kell azzal tölteni az időt, hogy lássuk, egy-egy ilyen esemény milyen hatással lesz a cégre, hanem azonnal a megoldási stratégiákon gondolkodhatunk.

Hogyan kerülhető el a pénzhiány?
Úgy, hogy a vállalkozás tulajdonosa, vezetője egy kicsit több figyelmet szentel a napi pénzügyeknek, a velük való foglalkozást nem tekinti automatikusan olyan feladatnak, amivel neki nem kell foglalkoznia. Néhány konkrét tippet a pénzügyek áttekinthetővé tételéhez ad szakértőnk itt.
A túlélés eminens feltétele, hogy nagyjából tudjuk, hogyan fog növekedni az üzlet és mennyi pénzzel számolhatunk az egyes időszakokban. Mégis, a kisvállalkozók nagy része egyáltalán nem készít ilyen előrejelzéseket. Ha pedig mégis, azok jellemzően túlságosan optimisták. Persze ez így kellemesebb munka, valójában viszont sokkal jobban járunk, ha az előrejelzésénél inkább pesszimisták vagyunk. Ha a valóság rózsásabb lesz, annál jobb.

A fő cél az lenne, hogy a kiadásokat a lehető legalacsonyabban, a bevételeket pedig a lehető legmagasabb szinten tartsuk a cégben, véli Evan Singer, a SmartBiz menedzsere, aki szerint a cégek sokszor elcsábulnak a könnyűnek tűnő pénz iránt. Egy átgondolatlan kölcsön felvétele rövid távon lehet, hogy enyhítően hathat, valójában viszont hatalmas költségeket generál hónapról hónapra. A fizetési kötelezettségekkel viszont a többség csak később szembesül.

A fejlesztés jó dolog, de mielőtt belevágunk, látunk kell, hogy a beruházás mennyi bevételt termel majd számunkra. Ha pedig kölcsönözhetünk is például egy gépet, lehet, hogy nem érdemes megvásárolni akkor sem, ha kedvezményes feltételeket kapnánk a fejlesztési hitelhez. Ha mindezeket a dolgokat havi bázis alapján számoljuk, hatalmas cash-flow különbségekkel szembesülünk – mondja Vernon Tirey, a LeaseQ vezérigazgatója.

Kép:PP archív

Mit tegyünk?

Az első és legfontosabb lépés, hogy egyáltalán kezdjünk el foglalkozni ezzel a problémával. Ismert üzleti törvényszerűség, hogy az a terület, aminek elkezdünk figyelmet szentelni hirtelen jobban teljesít – ez a cash-flow esetében sincs másképp.

A következő lépés, hogy a modellező rendszert írjuk le, majd ellenőrizzük, hogy ami a tervekben szerepel, mennyire felel meg a valóságnak. Havonta ellenőrizzük a számokat – aki gyakorlatot szerez ebben, egy idő után nagyon pontos előrejelzésre lesznek képesek. Szóval a fontos, hogy rendszeresen készítsük el a tervet és azt rendszeresen vessük össze a valósággal. Ha így teszünk, egyre jobban bízhatunk majd a saját előrejelzéseinkben.

Ez a tudatosság abban is segít majd, hogy azonosítani tudjuk a fájó pontokat és adott esetben változtassunk rajtuk. Ha kiderül, hogy a meglévő bankhitel miatt semmi másra nem jut pénz, el lehet gondolkodni az átütemeztetésen. Vagy, ha kiderül, hogy egyre több és több ügyfelünk csúszik a fizetéssel, elgondolkodhatunk valamilyen követeléskezelési megoldás beiktatásán,  hogy mentsük a cash-flowt.

Itt talál néhány további ötletet a cash-flow pozitívba fordításához.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo