Végelszámolás cikkek


Van élet a kata után

Van élet a kata után 

Az átalányadózás, az átalakulás, végső esetben a végelszámolás is járható út lehet.
Újabb pénzügyi vállalkozást csukott be a Magyar Nemzeti Bank

Újabb pénzügyi vállalkozást csukott be a Magyar Nemzeti Bank 

Az MNB visszavonta a Novae Financial Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, valamint pénzügyi lízing és követelésvásárlási tevékenységre is jogosító engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását. Az intézkedés oka, hogy a pénzügyi vállalkozás saját tőkéje – a jegybank többszöri felhívása ellenére – elmaradt a jogszabályban előírt mértéktől, a társaság nem teljesítette adatszolgáltatási, törzsadat-bejelentési kötelezettségeit, s megsértette a panaszkezelésre vonatkozó előírásokat is.
Végelszámolási hullám söpört végig a hazai cégvilágban

Végelszámolási hullám söpört végig a hazai cégvilágban 

Az előző évekhez hasonlóan 2022 januárjában is tömegesen döntöttek vállalkozók cégük megszüntetése mellett.
Az élelmiszeripar- és a járműszerviz volt tavaly a legkockázatosabb

Az élelmiszeripar- és a járműszerviz volt tavaly a legkockázatosabb 

Jelentősen csökkent a becsődölt cégek száma, tavaly a legnagyobb mértékben élelmiszeripari- és a járműjavító- és kereskedő cégek mentek tönkre. A legnagyobb biztonságban Vas és Baranya megyében vannak a cégek.
Sok cég vesztét okozta a kötelező tőkeemelés

Sok cég vesztét okozta a kötelező tőkeemelés 

Mind márciusban, mind áprilisban 1300 körül volt a hazai végelszámolások száma, ezzel az elmúlt öt év messze legmagasabb végelszámolási értékeit hozta a tavasz.
Mi lesz azokkal, akik nem emelnek törzstőkét?

Mi lesz azokkal, akik nem emelnek törzstőkét? 

2017. március 15-e a végső határidő, amikorra a cégeknek az új Ptk. előírásaival összhangba kell hozni működésüket. Kft.-k esetében ez a jegyzett tőke hárommillió forintra való emelését is jelenti, aminek még mindig sokan nem tettek eleget. Mi történik azokkal, akik bukják a határidőt?
Kevesebben mentek csődbe tavaly

Kevesebben mentek csődbe tavaly 

A csődök és felszámolások száma nagyjából húsz százalékkal esett vissza, míg a kényszertörlések száma több mint huszonöt százalékkal mérséklődött 2016-ban. Ezzel szemben a végelszámolások száma közel tíz százalékos emelkedést mutatott, derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.
Kockázatos ágazatok: vendéglátás, építőipar

Kockázatos ágazatok: vendéglátás, építőipar 

A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké közel húsz százalékkal esett vissza, derül ki a Bisnode első félévet záró elemzéséből. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.
Már kocsmát nyitni sem éri meg?

Már kocsmát nyitni sem éri meg? 

Lényegesen kevesebb cég tevékenykedik a vendéglátásban, mint tavaly év elején: több mint 1500 vállalkozás húzta le a rolót, a folyamat idén jelentősen felgyorsult. Ez a jelenség rávilágít, hogy milyen kockázatos lehet egy vendéglátó vállalkozással üzletelni.
Amikor a látszat csal

Amikor a látszat csal 

Az elmúlt évben – 2014. július és 2015. június között – 5625 cég vonult ki végelszámolással a piacról, csaknem 17 százalékkal kevesebb, mint a megelőző esztendőben (6768). Ha pedig a még korábbi adatokat nézzük: 2013 és 2014 között 15 171, egy évvel ezt megelőzően pedig 30 043 vállalkozás választotta a megszűnésnek ezt a módját. A statisztika tükrében tehát ebben az intervallumban körülbelül ötödére csökkent a végelszámoltak száma. Kedvező tendenciára gondol az olvasó, a kép azonban csalóka, mert egyidejűleg ugrásszerűen megnőtt a kényszertörlések száma is – tájékoztat a feketelista.hu.

A mély stabil, a magas rizikós 

Az elmúlt időszakban egyre több hír jelent meg arról, hogy javul az építőipar helyzete, melyet az új erőre kapó ingatlankereslet is segít. Jó hír, hogy az elmúlt időszakban a felszámolások és kényszertörlések száma is csökkent, és 2015 végére további csökkenés várható, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Sok esetben cégtáblacsere csak az újnak tűnő vállalkozás 

A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg felszámolással a feketelista.hu közleménye szerint. Az adatok azt mutatják, az újonnan alakulók pótolják a bezártakat, de sokszor ez valójában csak cégtábla cserét jelent.

Óvodáskorú a magyar cégvilág 

A Lehman Brothers csődje óta eltelt hat évben összesen 184 982 hazai cég dobta be a törölközőt, helyükre viszont 286 249 új társaság lépett. Alaposan megfiatalodott tehát a hazai cégvilág, a vállalkozások mintegy fele hatévesnél nem idősebb.

Kényszertörlés vagy felszámolás? Nem mindegy! 

Hiába csökkent 55 százalékkal egy év alatt a végelszámolást választó cégek aránya, egyidejűleg drasztikusan nőtt a kényszertörlések száma.

Végelszámolás előtt áll? Így kerülheti el a bírságot! 

Akár 900 ezer forintra is bírságolható a volt cégvezető, ha a végelszámolás során nem a jogszabályoknak megfelelően jár el. Az adóhivatal szerint alábbi 10 dologra célszerű figyelnie, ha végelszámolást indít cége ellen.

Végelszámolás, átalakulás: ezekre figyeljen, ha bt.-je van! 

Van egy évek óta működő betéti társasága, de az jóformán csak kiadást jelent? A vásárlók folyamatosan csökkentik vagy visszamondják a megrendeléseiket, újak pedig nincsenek a láthatáron. Vagy vannak esetleg hosszú távú szerződései, amelyeket nem tud felbontani, de ez a cégforma kedvezőtlen az Ön számára. Mit tehet? Hogyan szabadulhat meg cégétől?

Újra elkezdtek beborulni a cégek 

Az utóbbi időben csökkenések indult, októberben mégis minden korábbi rekordot megdöntött a cégmegszűnések száma – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Az egy hónapon belül törölt cégek mennyisége eddig mindössze kétszer haladta meg háromezret, most viszont 4131 cég jutott erre a sorsra. Megugrott az új cégek alapítása is.

Lesz itt még növekedés is! Reméljük... 

Az idén, az első félévben szembetűnően csökkent a végelszámolással megszűnő cégek száma, miközben tovább nőtt a működő gazdasági társaságok köre. 2013. első hat hónapjában 5873 cég távozott végelszámolással a piacról, és eközben 6239-cel bővült az élő vállalkozások száma. Ez év júniusának utolsó napján 654 403 élő céget tartott nyilván a hivatalos statisztika – tájékoztat a fekeletelista.hu portál.

Rekordsebességgel tisztul a cégvilág 

Rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon. Az elmúlt hat hónapban 16108 céget töröltek a cégbíróságok, ez 538-cal több, mint az eddigi rekordfélévben, azaz 2010 második felében. A cégalapítások alacsony száma miatt a cégfluktuáció máris csökken. Ez a trend fel is erősödhet, ha igaznak bizonyul az Opten szakértőinek előrejelzése, mely szerint legkésőbb 2014 első félévében a cégamortizáció is csökkenni fog.

Sorra hullanak az építőipari cégek 

Tartósan 50 százalék körüli növekedést mutat Magyarországon a megszűnő építőipari vállalkozások száma, amiben kétségkívül tetten érhető a válság tisztító hatása. A visszaeső cégalapítási kedv viszont azt támasztja alá, hogy a nyereséges működéshez a gazdasági körülmények még mindig nem adottak – még a felkészült vállalkozások számára sem.

Soha még ennyi céghalál, s ez nem a vége 

Tavaly 28 305 cég szűnt meg Magyarországon, ez bő 4000-rel több, mint egy évvel korábban. „Az utolsó negyedévben soha nem látott mennyiségű cég szűnt meg Magyarországon, és ha a tendencia folytatódik, a megszűnések száma akár meg is duplázódhat" – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Súlyos gondok a nagykereskedőknél 

Rohamosan romlik a helyzet a nagykereskedelem területén: a bedőlési arány 5,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 4,5 százalékról, s az érték durván az országos átlag, 4,21 százalék fölé került a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl döntéstámogató céginformáció szolgáltató adatai szerint.

Kettészakad a gazdaság, lemaradnak a nehéz helyzetben lévő cégek 

Már 4,21 százalékon áll a cégek bedőlési aránya, míg egy évvel korábban ez a szám „csak” 3,44 százalék volt. Ha a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, jövő júliusra valószínűleg az 5 százalékot is túllépi a mutató. A rossz eredményeket tetézi, hogy az elmúlt három hónapban a cégek átlagos számlafizetési késedelme is jelentően meghaladta a 2011-es év azonos időszakának értékét, azaz még mindig nem lehet a gazdasági válságból kivezető útról beszélni – derül ki a a Bisnode Csoporthoz tartozó döntéstámogató céginformáció szolgáltató, a PartnerControl elemzéséből. A felmérés 2012 harmadik negyedéve vonatkozásában vizsgálja a magyar gazdaságban a vállalkozások összetételét, az iparágak jelentőségének, kockázatosságának állapotát, változását, a fizetési késések alakulását.

Havonta kétezer cég tűnik el 

A harmadik negyedévben 5628 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ezzel az éven belül felszámolás alá kerülő cégek száma megközelítette a 18 ezret. A végelszámolások csökkenést mutatnak, mert a kényszer-végelszámolást felváltotta a kényszertörlés.

Félrevezető adatok: nincs javulás az építőiparban 

Augusztusban az ágazati adatokban nem volt tetten érhető az építőipar válsága, de ez nem jelenti a kilátások javulását. „Sokkal inkább a szezonális hatások és a megváltozott jogszabályok vezettek kedvezőbbnek tűnő eredményre, ám nem kétséges, hogy a közeljövőben egyre több cég szűnik meg az ágazatban” – értékelte a helyzetet az adatokat közzétevő Opten céginformatikai szolgáltató ügyvezetője.

Végelszámolni csak pontosan, szépen.... 

Számos vállalkozás dönt úgy, hogy pénzügyi nehézségek miatt végelszámolás útján befejezi tevékenységét; ennek a döntésnek a fényében fontos tudni, hogy az addigi cégvezetőt, illetőleg a végelszámolót milyen jogok illetik, és milyen kötelezettségek terhelik.

Szabadságon voltak a bírók, zuhant a cégbedőlések száma 

A tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb, pontosan 1307 cég jutott a felszámolás sorsára idén augusztusban. Az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint az adat - figyelembe véve a havi kilengéseket - illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe.

A legsötétebb időket éli az építőipar 

Júliusban 414 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. A mögöttünk álló három hónap ezzel az ágazat legsötétebb negyedévévé vált. A hetedik hónapban 209 cég végelszámolása indult meg, ez az utóbbi időkben megszokottnál sokkal alacsonyabb érték, ám a jelenség mögött az áll, hogy március óta a kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés intézménye váltotta fel.

Időzített bombák a vállalati piacon 

A magas bázis ellenére radikálisan nőtt (+40 %) az idei év első félévében magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója 2011 hasonló időszakához képest. Ráadásul a már megvalósult kormányzati intézkedések, illetve a napokban bejelentett új adónemek várhatóan újabb kihívások elé állítják a hazai vállalatokat a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint.

Elég volt! Egyre többen számolják fel vállalkozásukat 

A magyar gazdaság történetében még soha nem került sor annyi cég végelszámolására, mint az idén, az első félévben. Hat hónap alatt összesen 18 249 cég tulajdonosai döntöttek úgy, hogy befejezik a vállalkozásukat, kiegyenlítik beszállítóik követelését, és „lehúzzák a rolót". A végelszámolások számának növekedésére jellemző, hogy tavaly ugyanezen időszak alatt 11 326 ilyen eljárásra került sor, azaz az idei adat a múlt évihez képest 61 százalékos növekedést jelez.

Rekordszámú céghalál az első félévben 

Az idei év első felében 30 százalékkal nőtt a felszámolás alá került cégek és 60 százalékkal a végelszámolás alá került cégek száma a múlt év azonos időszakához képest. Az új cégalapítások alakulását alapvetően a jogszabályváltozások tették hektikussá 2012 első hat hónapjában - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató féléves elemzéséből.

Egyre több a fizetésképtelenség 

A fizetésképtelenségi eljárások számának drasztikus növekedése azt mutatja, hogy a kormányzati intézkedések sem segítették a kockázatok mérséklődését, és új kockázati elemek is megjelentek.

Újabb takarék került bajba 

Visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és elrendelte az intézmény végelszámolását. A mintegy 17 ezer betétessel és a soltvadkerti központon kívül 8 fiókkal rendelkező takarék összes egysége kinyitott hétfőn, de készpénzt felvenni, vagy harmadik félnek utalni nem lehet: tájékoztatás kérhető és tartozás törleszthető - nyilatkozta az MTI-nek Binder István a PSZÁF szóvivője.

Hol van a tűrőképesség határa? 

A vegyipar még mindig az egyik legkevésbé kockázatos ágazatok egyike Magyarországon, a fizetésképtelenségi mutatója sokkal jobb, mint a hazai átlag. Kárpáti Gábor, a Coface nemzetközi hitelbiztosító ügyvezető igazgatója szerint a formálódó új költségvetési megszorító intézkedések hatása növeli majd a bizonytalanságokat ebben a viszonylag jól teljesítő ágazatban is.

Egyre meredekebb lejtőn a magyar cégek 

Az idei első negyedévben 5828 céggel szemben indult felszámolási és 9048 céggel szemben végelszámolási eljárás. Ez 33, illetve 54 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. „Immár ötödik negyedéve folyamatosan emelkedik a felszámolások és a végelszámolások száma Magyarországon és semmi jele annak, hogy ez a trend megfordulna" - nyilatkozta Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Folyamatosan dőlnek be a cégek 

Félreérthetetlenül átalakul a cégvilág a válság és a jogszabályi változások hatására. Ha a tendenciák nem változnak, 2012-ben akár 30 százalékot is meghaladó mértékben nőhet a felszámolások száma Magyarországon a múlt évhez képest. Az Opten adatai szerint a felszámolások és végelszámolások ütemének gyors növekedése mellett lecsengett az év végi cégalapítási láz, amiről így bebizonyosodott, hogy a bejegyzés szigorítására adott válasz volt.

Továbbra is lejtőn a magyar cégek 

Egyre inkább óvatosságra intik a hazai vállalkozásokat az üzleti információs szolgáltatók. A cégek bedőlési aránya csúcsokat dönt és 2011 szeptemberében duplájára nőtt a végelszámolások száma is az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Közgazdászok és elemzők jövőre sem jósolnak könnyű évet a vállalkozásoknak.

Folytatódó forrongás a cégvilágban 

Szeptemberben minden idők harmadik legtöbb felszámolását és második legtöbb végelszámolását jegyezte fel az Opten céginformációs szolgáltató. A végelszámolások egy év alatt csaknem száz százalékkal emelkedtek, az ennek ellenére bejegyzett több mint négyezer új cég pedig csak erősíti a válságjeleket.

Egy újabb negatív statisztika látott napvilágot 

A múlt hét végén átlépte a 15 ezret az idén megindult végelszámolások száma, miközben tavaly egész évben 13 685 esetben indítottak végelszámolást a tulajdonosok vagy a hatóságok a cégek bezárása érdekében. A gyors növekedésben nagy szerepe van a fokozódó hatósági szigornak is.

Még nem látni a fényt az alagút végén 

2011 első félévében szinte minden szektorban tovább nőt a fizetésképtelenségi eljárások száma (összességében 21 %-al), a legkomolyabb visszaesés főként a belső piacra termelő ágazatokban folytatódik – állítja a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító. Ott a magas a csődhányad, s ott is nőtt a leginkább, ahol eddig: az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem a legkockázatosabb szektorok.

Volt cég? Nincs cég! 

Év eleje óta soha nem látott jelenség tapasztalható a cégvilágban: az újonnan indított végelszámolások száma 2011 első negyedévében messze meghaladta az ugyanarra az időszakra eső felszámolási eljárásokét. A jelenség hátterében az áll, hogy a cégbíróságok sorra indítják a kényszer-végelszámolásokat olyan cégekkel szemben, amelyek nem adtak le mérleget.

Lehangoló statisztikákat produkál az építőipar 

Az összes építőiparhoz közvetlenül kapcsolódó iparágban nagyobb arányban kerültek csőd vagy felszámolás alá a cégek - ráadásul később is fizetnek - mint a magyarországi átlag.

Eljárásdömping a cégek ellen 

Február óta csökken ugyan az új felszámolások száma, de még mindig meghaladja a tavalyit, vagyis a javulás nagyon viszonylagos - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

"A kilátások kifejezetten sötétek" 

Javult ugyan az építőipar helyzete az idei harmadik hónapban, de ez nem jelent trendfordulót, a felszámolási adatok továbbra sem adnak okot a derűlátásra. Az ágazat felszámolási helyzete lényegesen rosszabb a nemzetgazdasági átlagnál, és a cégfluktuáció is magas, miközben a kilátások kifejezetten sötétek. A márciusban elindított 461 új végelszámolás február után újabb történelmi rekord.

Hány cég dőlt be januárban? 

Második hónapja lényegében stagnál a felszámolásra jutó társaságok száma Magyarországon. Decemberben 2-vel kevesebb, januárban pedig 32-vel több céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, mint egy évvel korábban. Januárban a tavalyinál lényegesen több cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, de több új céget is alapítottak.

2010 negatív rekordot hozott, idén sem lesz jobb? 

Egy éve a céginformációs területen dolgozó szakemberek azt prognosztizálták, hogy a válság negatív hatásai csak a 2011-ben mérséklődnek, és 2010-ben akár 17 500 céget is felszámolhatnak. A prognózis jó volt, az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint tavaly 17 420 cég ellen kezdeményeztek felszámolást a hitelezők. A kilátások azonban a korábbi várakozásokkal szemben 2011-ben sem javulnak.

17500 magyar cég dőlhet be az idén 

Egy hónap alatt 1627, az év első 11 hónapjában pedig 16 513 céggel szemben indult felszámolási eljárás, így év végére a bedőlt cégek száma meghaladja a 17 500-at - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Az új cégek száma ezzel szemben a második egymást követő hónapban mutatott csökkenést.

Derűlátásra semmi ok 

Nem hozott kiugró számokat az október a cégvilágban, sőt a szeptemberi „földcsuszamlás" után mintha némiképp csitulnának a hullámok.  Az idei tizedik hónapban 1413 cég ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást a hitelezők, ennél idén öt hónapban is nagyobb számot regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató. Derűlátásra azonban semmi ok, a válság csak „visszatért a rendes kerékvágásba".
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo