hirdetés

Az élelmiszeripar- és a járműszerviz volt tavaly a legkockázatosabb

Jelentősen csökkent a becsődölt cégek száma, tavaly a legnagyobb mértékben élelmiszeripari- és a járműjavító- és kereskedő cégek mentek tönkre. A legnagyobb biztonságban Vas és Baranya megyében vannak a cégek.
hirdetés

9,3 százalékkal csökkent a gazdasági társaságokat érintő megszűnési eljárások száma 2017-ben, aminek köszönhetően a nemfizetési eljárások száma is tovább mérséklődött. Közel ezeregyszázzal kevesebb felszámolási eljárás és 4100-zal kevesebb kényszertörlés indult. Felszámolási eljárásokból tavaly valamivel több, mint 6800 folyt, míg a kényszertörlések száma megközelítette a 19 000-et.

Bár az év első háromnegyedében a korábbi évhez képest jóval kevesebb cég ment tönkre, az utolsó negyedév hirtelen megugrott a cégfelszámolások száma. Ebben az időszakban 2016-hoz képest is 17,4 százalékkal emelkedett a felszámolások száma, míg a kényszertörléseké 7,9 százalékkal csökkent.

A felszámolások és kényszertörlések száma egyébként 2014 óta folyamatosan csökken, a csúcsévhez viszonyítva 2017 végére összesen 56,9 százalékkal esett vissza a számuk. A csődeljárások száma is további 28 százalékkal csökkent, a 2016-os 50 eljárás helyett mindössze 36 cég kezdeményezett csődeljárást maga ellen. Bár az év nagy részében ebből a szempontból nem volt változás, 2017 utolsó negyedévében már csak 4 csődeljárás indult az egy évvel korábban regisztrált 17 helyett.

A Bisnode az adatai alapján összeállította a legkockázatosabb iparágak listáját is. Idén a legnagyobb arányban az élelmiszert, italt és dohányterméket gyártó vállalatok mentek tönkre a legnagyobb arányban, 2017-ben 2,38 százalékuk dőlt be. Őket követik a gépjármű, motorkerékpár kereskedelmével, javításával foglalkozó cégek (2,3 százalék) és a turisztikai vállalkozások (2,23 százalék).

Magyarországon belül a legtöbb cég továbbra is a Tiszántúlon szűnik meg. Csongrád megye egy év alatt a legkevésbé kockázatos megyéből a legkockázatosabb lett: a 2016-os 0,97 százalék helyett 2,08 százalékos BBI értékkel zárt. Hasonló értéket ért el Heves és Hajdú-Bihar megye. A legjobb, 0,64 százalékos arány Vas megyében volt, ezt követi Baranya és Fejér megye. Budapest 1,4 százalékkal a gazdaságilag kockázatosabb régiók között található.

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo