Soha még ennyi céghalál, s ez nem a vége

Tavaly 28 305 cég szűnt meg Magyarországon, ez bő 4000-rel több, mint egy évvel korábban. „Az utolsó negyedévben soha nem látott mennyiségű cég szűnt meg Magyarországon, és ha a tendencia folytatódik, a megszűnések száma akár meg is duplázódhat" – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Felemás évet zárt a magyar cégvilág 2012-ben. Az év első hónapjaiban az egekbe szökött a cégalapítási kedv, március elején ugyanis szigorúbb cégalapítási feltételek léptek hatályba, ezért sokan igyekeztek még a régi szabályok szerint, olcsóbban és kevesebb ellenőrzéssel létrehozni új vállalkozásaikat. A havi öt-hatezer új céget hozó cégalapítási hullámot követően azután áprilistól a mélybe (havi két-háromezerre) zuhant az új bejegyzések száma, bár a tendencia lassú emelkedést mutat, és idén várhatóan visszatérünk a korábban jellemző 4000-es havi értékekhez.

Végelszámolási dömping

Az első félévben ezzel párhuzamosan soha nem látott végelszámolási dömping tizedelte a vállalkozásokat. Az első negyedévben több mint 9000, a másodikban több mint 10 000 cég végelszámolása indult meg, ami óriási ugrás a megelőző évi öt-hatezres negyedéves adatokhoz képest. A jelenség hátterében az állt, hogy a NAV és a cégbíróságok hajszát indítottak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek. A mérleg leadását elmulasztó cégekkel szemben kényszer-végelszámolási eljárások indultak, amik gyakran felszámolásba fordultak át.

Az év második felében csökkenni kezdett mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma. E változás mögött – a cégalapítási kilengésekhez hasonlóan – jogszabályi változások húzódtak meg, a cégtörvényből ugyanis kikerült a kényszer-végelszámolás intézménye, és helyét a kényszertörlés vette át. Az új eljárás miatt nemcsak a végelszámolások száma esett vissza, hanem a felszámolásoké is, miután a kényszertörlési eljárás nehezebben fordul át felszámolásba, mint korábbi kényszer-végelszámolás.

A végén jött a feketeleves

A cégstatisztikai fordulatokban bővelkedő év utolsó negyedévére maradt a feketeleves: látványosan megugrott a törlések száma. Míg 2010 utolsó negyedévében 6438 cég szűnt meg, 2011 hasonló időszakában pedig csak 5895, addig a mögöttünk álló három hónapban 9418 társaságot töröltek a cégbíróságok. „Úgy gondoljuk, hogy a negatív rekord mögött részben ugyan átmeneti, döntően azonban tartós jelenségek húzódnak meg, ezért 2013-ban tovább fog emelkedni a megszűnések száma” – véli az Opten igazgatója.

Tisztul a cégvilág
„Azt mondhatjuk, hogy egy korábban nem látható, de sokak által ismert probléma válik most láthatóvá, az ugyanis, hogy nagyon sok virtuális cég szerepel működő cégként a nyilvántartásokban” – mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint ezek a cégek gazdasági értelemben megszűntnek, rosszabb esetben bedöntöttnek tekinthetők, tulajdonosaik azonban vagy sajnálják a pénzt a megszüntetésére, vagy úgy gondolják, kisebb-nagyobb fiktív tranzakciókra még jók lehetnek, ezért nem válnak meg tőlük. „A nagyszámú megszűnés ebben az értelemben kedvező tendenciát jelent, hiszen a hatóságoknak azt a törekvését igazolja vissza, hogy kiszűrjék a rendszerből a fiktív cégeket” – mondja Tóth Tamás.
Átmeneti ok lehet, hogy a korábbi kemény hatósági fellépés nyomán megindult eljárások végeredménye mostanában emelkedik jogerőre, ezért sok céget törölnek a hatóságok. Tartós tényező lehet azonban az igazgató szerint, hogy lassan befejeződnek az első kényszertörlési eljárások, amelyekkel a hatóságok a kisebb-nagyobb adósságokkal magukra hagyott, kiürített cégeket szeretnék kiszűrni a rendszerből.

Indokolt az elővigyázatosság

A tisztulási folyamat mellett azonban érdemes kiemelni, hogy éves szinten a cégalapítások száma (38 ezer) még mindig jóval magasabb, mint a megszűnéseké (28 ezer). Ez egy felpörgő gazdaság esetében még jó előjel is lehetne, de az itthoni helyzetben – ahol egy év alatt a működő vállalatok közel 5 százaléka megszűnik – inkább elővigyázatosságra int. Éppen ezért minden korábbinál indokoltabb a céginformációs szolgáltatások igénybevétele és a körültekintő tájékozódás az üzleti partnerek kiválasztásában és nyomon követésében.

Második esély tisztességes vállalkozásoknak
Az Európai Bizottság modern fizetésképtelenségi szabályokat javasol mintegy mentőövként a gazdasági válság által sújtott vállalkozásoknak. A több országot érintő fizetésképtelenségre vonatkozó szabályok aktualizálása az egyébként életképes vállalkozásokat védi. Az unió célja, hogy a csődbe jutó vállalkozás ne legyen egy életre megbélyegezve.
Az Opten szakemberei szerint a felszámolások száma 2013-ban előreláthatóan csökkenni fog, amire gyakorlatilag a rendszerváltás óta nem volt példa. Ennél is nagyobb fordulat várható a végelszámolásoknál, ezek száma ugyanis akár 40-50 százalékkal is csökkenhet a kényszertörlés bevezetése miatt. Ezek azonban csak látszólag kedvező folyatok, ugyanis a törlések száma akár meg is duplázódhat 2012-höz képest.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo