Opten cikkek

hirdetés

Soha nem számoltak fel annyi céget az építőiparban, mint tavaly

Soha nem számoltak fel annyi céget az építőiparban, mint tavaly

A trendforduló előjelei már látszanak az ágazatban, 15  százalékkal kevesebb céget alapítottak tavaly.
A cégek és a kényszertörlések száma is emelkedett 2022-ben Magyarországon

A cégek és a kényszertörlések száma is emelkedett 2022-ben Magyarországon

Sokrétű hatások a cégvilágban – múlt és jelen találkozása 2022-ben.
Komoly bajt jelez a magyar cégvilág: megnégyszereződött a felszámolási eljárások száma

Komoly bajt jelez a magyar cégvilág: megnégyszereződött a felszámolási eljárások száma

A felszámolási eljárások változása uralja októberben a cégtrendet.
Cégvezetőket kérdeztek, hogy vannak

Cégvezetőket kérdeztek, hogy vannak

A kereskedők hangulata a legrosszabb a vállalatvezetők között.
50 ezer vállalkozásnak tett be a kata - a megszűnési hullámnak még nincs vége

50 ezer vállalkozásnak tett be a kata - a megszűnési hullámnak még nincs vége

Augusztus és szeptember hónapban igen komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében.
hirdetés
100 vállalkozás egy címen? Egyre rosszabb a helyzet

100 vállalkozás egy címen? Egyre rosszabb a helyzet

Jóval nagyobb a problémát jelző eljárások száma ott, ahol sok vállalkozás működik azonos címen, és a helyzet 2022-ben is romlott az ilyen frekventált címeken.
Építőipari cégek ezrei húzták le a rolót a kata miatt

Építőipari cégek ezrei húzták le a rolót a kata miatt

Közel 4 ezer építőipari egyéni vállalkozó zárta be a boltot augusztusban.
A korrupció melegágyai, a milliárdos baby cégek

A korrupció melegágyai, a milliárdos baby cégek

A társas vállalkozások több mint fele nem éri el a tinédzser kort, de vannak azért bíztató jelek is.
Nagy siker a kormány kata likvidációs programja

Nagy siker a kormány kata likvidációs programja

Beütött a kata szigorítás: négyszeresére nőtt a végelszámolások száma augusztusban Magyarországon.
Egyre több az aggasztó jel az építőiparban

Egyre több az aggasztó jel az építőiparban

Egyre több az aggasztó jel a nyári építőipari céginformációs adatok között.
hirdetés

Mi segíthet a magyar cégeknek túlélni a válságot?

A járvány és az orosz-ukrán háború csak kettő azok közül, melyek felgyorsították a gazdasági válságot és az eluralkodó bizonytalanságot. Bizonytalanságot az ellátási rendszerekben, a korábban biztosnak hitt partnerhálózatokban, a jól bevált üzleti mechanizmusokban. Milyen következményei lesznek a válság nyomában járó átrendeződésnek, hogyan reagálnak erre a cégek, kik lesznek az új gazdasági rend nyertesei és mit jelent ilyenkor egy olyan támogató üzleti közösséghez való tartozás, mint a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége?

Elfogyott az emberek vállalkozási kedve

A szokásosnál 30 százalékkal kevesebb egyéni vállalkozó és több éves mélypontra kerülő cégalapítási érték 2022 júliusában. A nyár és az adóváltozások lenyomták a vállalkozási kedvet.

Változik a magyar cégvilág - eltűnőben a német és osztrák tulajdonosok

A járvány alatt is meredeken növekedett a tisztán hazai érdekeltségű, milliárdos vállalkozások: már a 9 ezret közelíti ezeknek a cégeknek a száma Magyarországon, de nem volt minden szegmens ilyen szerencsés.

Eddig még jó éve van a hazai építőiparnak

A 2015-ös termelési volumen adatokat 57 százalékkal haladja meg jelenleg az építőipar, és a friss adatok alapján a közeljövő is bíztatóan alakul. A cégalapítási arány is 25 százalékkal a járvány előtti szint felett van, de kérdéses, meddig tart ki a lendület.

A KATA mizéria az egész magyar gazdaságot érinti

Új időszak jelei a hazai cégvilágban: harmadával kevesebb az új egyéni vállalkozó, a társas vállalkozások száma viszont újra növekedett júniusban.

Csúszdára került a magyar építőipari termelés, a koronavírus első hulláma óta nem volt ilyen

Egymás után két hónapban is csökkent az építőipari termelés volumene, a koronavírus első hulláma óta nem volt ilyen. A csökkenő termelés mellett a KATA szabályozás szigorításának kilátásba helyezése 40 százalékkal csökkentette az új egyéni vállalkozók piacra lépését a szektorban.

Kata-szigorítás: hamar elvette az egyéni vállalkozók kedvét Varga Mihály

A pénzügyminiszter egy hónappal ezelőtt beszélt a kata adónem lehetséges szigorításáról, azóta jelentősen visszaesett az újonnan induló egyéni vállalkozók száma Magyarországon. Újra a társas vállalkozások kerülhetnek előtérbe az adószabályok módosításával.

Az árfolyam-ingadozás még a háborúnál is jobban fáj a vállalkozásoknak

Az exportorientált vállalkozásokat segíti az erős euró.

Belehúztak a családi vállalkozások

Évről évre egyre több hazai társas vállalkozás lépi át az egy milliárd forintos éves árbevételi határt, de közülük is kiemelkednek a családi vállalkozások. Mára már minden ötödik „milliárdos” vállalkozás tagjai vagy ügyvezetői között családi kapcsolat azonosítható.

Gödörben az építőipari cégek

Mindössze 440 építőipari cégalapítás került közzétételre áprilisban, ami közel 2 éves mélypontot jelent. Bár a termelési adatok egyelőre szépen alakulnak az ágazatban, de egyre több az óvatosságra intő jel is.

Mennyire extra az extraprofit?

A kormány által bejelentett extraprofitadók alapja a gazdasági adatok alapján bizonyos szektorokban körvonalazódó profitnövekedés. De mennyire extra az extraprofit? Az Opten az érintett ágazatokat elemezte az elmúlt évek pénzügyi adatai alapján.

Nem szeretnek napra menni azok, akiknek vaj van a fején, csökken a cégvezetéstől eltiltottak száma

Három éve csökken a cégvezetéstől újonnan eltiltott magánszemélyek száma az országban, 2021-ben 4 ezer magánszemély került eltiltásra, az összességében eltiltottak száma pedig 60 ezerről 40 ezerre csökkent.

Egyéni vállalkozók öntik el az építőipari piacot, csak óvatosan velük

Bár keresleti oldalról sok a bizonytalanság a szektor jövőjével kapcsolatban, sok vállalkozó bízik az építőipar további lendületében. 2022 márciusában 675 társas vállalkozás jött létre az építőiparban, ami 6 hónapos rekordnak számít, és messze meghaladja a COVID előtti cégbejegyzési értékeket is.

Túl a hullámvölgyön: beindult a cégalapítási kedv

Rendkívül erős év volt cégalapítás szempontjából a tavalyi, az idei év eleje viszont lassan indult. A márciusi adatok azonban már újra a tavalyi évre hasonlítanak, egy hónap alatt 2900 feletti cégalapítás került közzétételre.

A magyar offshore-lovagok kedvenc helyeit most megtudhatod

Egy évtized alatt 60 százalékkal csökkent az adóparadicsomokhoz kimutathatóan köthető hazánkban bejegyzett társas vállalkozások száma, de ennek ellenére folyamatosan jönnek létre napjainkban is az offshore érdekeltségű cégek.

Csökken a cégek száma, kivétel az építőiparban

Az építőipar rendhagyó viselkedése 2022-ben sem áll le, februárban is 65 százalékkal több cég jött létre az ágazatban, mint amennyi megszűnt. A 64 ezret közelíti a szektorban a működő társas vállalkozások száma.

Ismét egekben a fűrészáru ára

A világpiacon újra elszállni látszanak a fűrészáru kereskedelmi árai, a hazai faiparhoz köthető ágazatok és vállalkozások adatai egyelőre visszafogott eredményeket mutatnak.

Mit okozott eddig a háború a magyar cégvilágban?

Februárban 2606 cégalapítás volt Magyarországon, ami ugyan meghaladja a januári értéket, de mintegy 8 százalékkal még mindig elmarad a 2021-es havi átlagtól. Az Ukrajnához és Oroszországhoz köthető hazai cégalapítások viszont teljesen leálltak az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Komoly figyelmeztető jelek érkeztek az építőipari cégeknek

Az építőipari termelés erős emelkedésben volt 2021 második felében, de több jel is arra utal, hogy a lendület mértéke visszább eshet. A 2021-es rekordok után az év elején mélypontra estek az építőipari cégalapítások. 

Akadnak olyan szegmensek, ahol már a női cégvezetők dominálnak

Bár még mindig a férfiak dominálják a hazai társas vállalkozások tulajdonosi és cégjegyzésre jogosulti körét, a nők szerepe lassan növekszik.

Milyen hatása lesz az orosz-ukrán háborúnak a magyar gazdaságra?

Még az Ukrajnában kirobbant katonai konfliktus okozta sokkhatásból sem tért magához az ország, máris kezdhetünk azon gondolkodni, hogy mit jelent majd gazdaságilag Magyarországnak ez a helyzet. Az Opten adatai szerin több mint 80 ezer munkavállalót érinthet negatívan a kialakult szituáció és több, mint 1200-1300 milliárd forint import és export kerülhet veszélybe az instabil állapot következtében.

Gombamód szaporodnak az autósiskolák

2019-ben megfordult az a 2012 óta tartó folyamat, ami a hazai autósiskolák számának csökkenését jelentette. Azon társas vállalkozások melyeknek fő tevékenysége járművezető oktatás volt, a járvány ellenére is növekedett – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Letűnőben a céghalmozók? Valami elindult a hazai cégvilágban

Visszaszorulóban a céghalmozási gyakorlat Magyarországon, de még mindig 12 ezer embernek van több mint 5 vállalkozása.

Végelszámolási hullám söpört végig a hazai cégvilágban

Az előző évekhez hasonlóan 2022 januárjában is tömegesen döntöttek vállalkozók cégük megszüntetése mellett.

Történelmi rekordot ért el az építőipar

7500 új társas vállalkozás bejegyzésével zárta a 2021-es évet az építőipar, ezzel minden idők legerősebb cégalapítási éve lett az elmúlt év a szektorban, vannak azonban óvatosságra intő jelek is.

Rekordszámú egyéni vállalkozás indult Magyarországon

Töretlen az egyéni vállalkozási forma népszerűsége Magyarországon, 2021-ben több mint 85 ezer egyéni vállalkozás indult, és ezzel már a 600 ezret közelíti meg ezt a vállalkozási formát választók száma.

A járvány nem tudott megálljt parancsolni: gombamód szaporodtak a cégek

A koronavírus ideje alatt a szokásosnál jóval több cég jött létre Magyarországon, de továbbra is kevés az új szereplő, a cégbirodalmak pedig tovább növekednek.

Kilenc éves rekorddal zárult 2021 a magyar cégvilágban

Nagyot ugrott 2021-ben a cégbejegyzések száma, a cégtörlések száma viszont alacsonyan maradt, így közel egy évtized után újra növekedett a társas vállalkozások száma Magyarországon.

Megbicsaklott a cégtörlési hullám, de még közel sincs vége a céghullásnak

Novemberben némi meglepetésre csupán 2026 cégtörlés került közzétételre Magyarországon, ezzel megtört a kényszertörlési eljárások újraindítása által indukált cégtörlési hullám.

Furcsa folyamat zajlik: sorra dőlnek be az építőipari cégek

Bár az építőipari termelés volumene kezd stabilizálódni a COVID előtti szinten, a megszűnő cégek száma továbbra is rendkívül magas, különösen a fővárosban.

Megszűnt 50 ezer vállalkozás: hol csapnak magasra a cégtörlési hullámok?

Az elmúlt 5 évben közel 50 ezerrel csökkent a hazai cégek száma, de területi eloszlásban igen komoly különbségek vannak. A teljes csökkenés háromnegyedét Budapest és Pest megye hozta össze.

Beindult a járvány utáni söprögetés a cégvilágban

Ezt az is mutatja, hogy 4300 induló kényszertörlés volt 1 hónap alatt. A kényszertörlési eljárások újraindulásával rekordmagasságokba kerültek a megszüntetésre irányuló eljárások októberben Magyarországon.

Meglepő folyamatok történtek az egyéni vállalkozásoknál

Továbbra is meredeken emelkedik az egyéni vállalkozók száma Magyarországon, az év eleji KATA szigorítások és a koronavírus-járvány ellenére.

Egy szektor, amit nem tépázott meg a járvány

Kevés hazai szektor mondhatja el magáról, hogy a koronavírus járvány nem hatott valamiképpen negatívan gazdasági teljesítményükre. Az állategészségügyi ágazat társas vállalkozásai szabályt erősítő kivételek.

Eltűnt közel 2 ezer vállalkozás – hol fog tetőzni a cégtörlési hullám?

A kényszertörlések újraindítása cégtörlési hullámot indított Magyarországon, amely magas cégalapítási értékekkel párosulva rekordközeli cégfluktuációt okoz.

Járványhatás: az idősebb generációk is újra vállalkozni kezdtek

Az elmúlt évek gazdasági hatása a vállalkozók generációs összetételén is érezteti hatását, újra növekedőben az X generációs vállalkozók száma, de még az idősebb generációk is erősítettek a koronavírust megelőző trendhez képest.

Söprögetés kezdődik az építőiparban is

Az elmúlt évek folyamatainak eredményeképpen újra a 2010 közeli szintre, 60 ezer fölé emelkedett az építőipari vállalkozások száma, de a kényszertörlési eljárások újraindulásának következtében komoly cégtörlési hullám várható az építőiparban is.

Küszöbön van egy komolyabb cégmegszűnési hullám

Augusztus a szezonnak megfelelően alakult, mind a cégalapítások, mind a cégtörlési értékek trend alatt vannak, de a kényszertörlések újraindítása és meredek felfutása komoly cégtörlési hullámot jelez előre.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Stabil pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak

Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet.
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást.

Pénzszerzés

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Fordulóponthoz ért a nyugdíjasok anyagi helyzete

Hosszú idő után most először közeledhetett az idősek és az aktív korúak átlagos jövedelmi szintje.

Adózás

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Rafinált szálloda bukott meg a NAV-nál

Többmilliós adókülönbözetet állapított meg a NAV egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál.

Jogi kisokos

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében?

Cégblog

Figyelmeztetést adott ki a Díjnet

Figyelmeztetést adott ki a Díjnet

Az elmúlt napokban a Díjnet Zrt. nevével és korábban használt logójával visszaélve, adathalász e-maileket küldtek ismeretlenek.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Ingatlanvásárlás: eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Az ingatlan bruttó vagy nettó vételárát kell-e megjelölni forgalmi értékként az illeték kiszabása tekintetében?

Társadalom

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.

Infokom

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

Rekord GDPR-bírságok: szórták a büntetéseket Magyarországon

2022-ben 1,64 milliárd euró értékben szabtak ki GDPR-bírságot Európában, amely több mint kétszeres növekedést jelent az előző évi büntetések összértékéhez képest.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo