Cégalapítás cikkek

hirdetés

Mélyponton a magyarok cégalapítási kedve

Mélyponton a magyarok cégalapítási kedve

Csökkenő cégszám, továbbra is mélyponton a cégalapítás – válság vagy tisztulás?
Semmi nem veti vissza a szövevényes cégbirodalmak terjedését

Semmi nem veti vissza a szövevényes cégbirodalmak terjedését

2022-ben jóval kevesebb cég jött létre Magyarországon, mint a járvány alatt, azonban az új szereplők aránya megnőtt.
Már online is lehet céget alapítani, de hogyan?

Már online is lehet céget alapítani, de hogyan?

A Cégtörvény augusztus elsejétől hatályos módosítása új fogalmat vezet be a magyar cégjogba, ez az „online alapított cég”. A változás hátterében egy uniós irányelv áll, amely alapján minden EU-tagállamnak lehetővé kell tennie, hogy kizárólag online módon, személyes megjelenés és papíron készült iratok nélkül is céget alapíthassunk. Az irányelv azt is előírja, hogy az ilyen módon alapított cégek bejegyzési kérelmét az illetékes hatóságoknak rövidebb határidő alatt kell elbírálni, ezzel is ösztönözve a cégalapítókat a tisztán digitális ügymenetre.
Elfogyott az emberek vállalkozási kedve

Elfogyott az emberek vállalkozási kedve

A szokásosnál 30 százalékkal kevesebb egyéni vállalkozó és több éves mélypontra kerülő cégalapítási érték 2022 júliusában. A nyár és az adóváltozások lenyomták a vállalkozási kedvet.
Változik a magyar cégvilág - eltűnőben a német és osztrák tulajdonosok

Változik a magyar cégvilág - eltűnőben a német és osztrák tulajdonosok

A járvány alatt is meredeken növekedett a tisztán hazai érdekeltségű, milliárdos vállalkozások: már a 9 ezret közelíti ezeknek a cégeknek a száma Magyarországon, de nem volt minden szegmens ilyen szerencsés.
hirdetés
Túl a hullámvölgyön: beindult a cégalapítási kedv

Túl a hullámvölgyön: beindult a cégalapítási kedv

Rendkívül erős év volt cégalapítás szempontjából a tavalyi, az idei év eleje viszont lassan indult. A márciusi adatok azonban már újra a tavalyi évre hasonlítanak, egy hónap alatt 2900 feletti cégalapítás került közzétételre.
Mit okozott eddig a háború a magyar cégvilágban?

Mit okozott eddig a háború a magyar cégvilágban?

Februárban 2606 cégalapítás volt Magyarországon, ami ugyan meghaladja a januári értéket, de mintegy 8 százalékkal még mindig elmarad a 2021-es havi átlagtól. Az Ukrajnához és Oroszországhoz köthető hazai cégalapítások viszont teljesen leálltak az orosz-ukrán háború kezdete óta.
Komoly figyelmeztető jelek érkeztek az építőipari cégeknek

Komoly figyelmeztető jelek érkeztek az építőipari cégeknek

Az építőipari termelés erős emelkedésben volt 2021 második felében, de több jel is arra utal, hogy a lendület mértéke visszább eshet. A 2021-es rekordok után az év elején mélypontra estek az építőipari cégalapítások. 
Gombamód szaporodnak az autósiskolák

Gombamód szaporodnak az autósiskolák

2019-ben megfordult az a 2012 óta tartó folyamat, ami a hazai autósiskolák számának csökkenését jelentette. Azon társas vállalkozások melyeknek fő tevékenysége járművezető oktatás volt, a járvány ellenére is növekedett – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.
Végelszámolási hullám söpört végig a hazai cégvilágban

Végelszámolási hullám söpört végig a hazai cégvilágban

Az előző évekhez hasonlóan 2022 januárjában is tömegesen döntöttek vállalkozók cégük megszüntetése mellett.
hirdetés

Az 5 leggyakoribb akadály, amivel a kezdő vállalkozások szembesülnek

A vállalkozásindítás, illetve a fiatal cégek első időszakának hatékony menedzselése soha nem volt kockázatoktól és nehézségektől mentes – nincs ez másképp manapság sem. Sőt, sok szempontból napjainkban még több problémával kell megküzdeni, gondoljunk csak a kommunikációs csatornák bővülésére és átalakulására, a túltelített piacokra, vagy akár az elmúlt két évben az életünk részét képező globális pandémiára és annak többek között például a személyes kapcsolattartásra való hatására. Van azonban néhány olyan nehézség, amellyel minden kezdő vállalkozás szembesül.

A járvány nem tudott megálljt parancsolni: gombamód szaporodtak a cégek

A koronavírus ideje alatt a szokásosnál jóval több cég jött létre Magyarországon, de továbbra is kevés az új szereplő, a cégbirodalmak pedig tovább növekednek.

Kilenc éves rekorddal zárult 2021 a magyar cégvilágban

Nagyot ugrott 2021-ben a cégbejegyzések száma, a cégtörlések száma viszont alacsonyan maradt, így közel egy évtized után újra növekedett a társas vállalkozások száma Magyarországon.

Több éves rekord dőlt meg a hazai cégvilágban

Harmincezer felett a cégalapítások száma.

Megszűnt 50 ezer vállalkozás: hol csapnak magasra a cégtörlési hullámok?

Az elmúlt 5 évben közel 50 ezerrel csökkent a hazai cégek száma, de területi eloszlásban igen komoly különbségek vannak. A teljes csökkenés háromnegyedét Budapest és Pest megye hozta össze.

Néhány hónap, és teljesen online lehet kft.-t alapítani

Az Európai Bizottság társasági jogra vonatkozó irányelve kötelezi a tagállamokat, hogy 2022. augusztus 1-jétől teljesen online eljárásokat biztosítsanak a kft.-k létrehozására – hívta fel a figyelmet Tóth Ádám a 32. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon.

Járványhatás: az idősebb generációk is újra vállalkozni kezdtek

Az elmúlt évek gazdasági hatása a vállalkozók generációs összetételén is érezteti hatását, újra növekedőben az X generációs vállalkozók száma, de még az idősebb generációk is erősítettek a koronavírust megelőző trendhez képest.

Valami történik: egyre kevesebb a külföldi érdekeltségű cég az országban

2013 óta több mint 10 százalékot csökkent a nemzetközi érdekeltségű társas vállalkozások aránya a milliárdos cégek körében hazánkban.

Hosszú idő után történt változás a hazai cégvilágban

Még több az új cég, mint a megszűnő, de a cégalapítások csökkenésével és a cégtörlések növekedésével hosszú idő után lassulni látszik a hazai összesített cégszám emelkedése.

Aggasztó jelek: fordulóponthoz ért az építőipar?

A 2020 nyári mélyponthoz képest sokáig javulni látszott az építőipar helyzete, de idén tavasszal újra az akadozás jelei tapasztalhatók.

Újabb jelek arra, kezd magához térni a gazdaság

A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.

Több mint kétszer annyi az új egyéni vállalkozó, mint az új cég

Annak ellenére, hogy továbbra is magas az induló társas vállalkozások száma, az egyéni vállalkozói forma népszerűségével nem vetekszenek a társas vállalkozói formák.

Erős adat jött: nem áll meg az építőipari lendület

A folyamatos, tömeges cégalapítással újra 60 ezer felett lehet az építőipari társas vállalkozások száma Magyarországon.

10 éve nem történt olyan a magyar cégvilágban, mint most

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma.

Hiába a járvány, vállalkozni akart a magyar

Átfogó elemzést tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogy hány vállalkozás működött tavaly az országban. Miközben 2019-hez képest 0,9 százalékkal több céget tartottak nyílván, az adatokból kiolvasható a járvány hatása is: 2020 végére 103 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette tevékenységét.

Elmaradt a rekord - mi történt a magyar cégvilágban?

Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be.

Komoly meglepetés az építőiparban - miért alapítottak ennyi céget?

A kormányzati felújítási program sok új vállalkozót generált az építőiparban, rekordszámú vállalkozás indult 2021 februárjában.

Kevés rendezvényszervező cég dobta be a törölközőt - hogyan lehet túlélni?

A koronavírus-járvány tavaly márciusi megérkezése a rendezvények, konferenciák számát azonnal lenullázta. A fő tevékenységként rendezvényszervezéssel foglalkozó társas vállalkozások egyik napról a másikra árbevétel nélkül maradtak. Az elmúlt 12 hónap azt mutatja, hogy bár kevesen dobták be a törölközőt, de jelentős leépítéseket voltak kénytelenek megvalósítani.

Milyen válság? Tombol a cégalapítási láz az országban

Februárban újra 3200 fölé emelkedett az újonnan bejegyzett vállalkozások száma, ami az elmúlt 6 év második legnagyobb cégalapítási értéke.

Erős évkezdés: mit okozott a kata szigorítása a hazai cégvilágban?

A januári új cégbejegyzések még a 2020-as rendkívül magas havi cégalapítási átlagot is meghaladják, egy hónap alatt közel 2700 cégalapítás történt. 

Érdemes céget alapítani 13 ezer kilométerre?

Bár csökkenőben van hazánkban az adóparadicsomokhoz közvetlenül köthető vállalkozások száma, még mindig sok új vállalkozás kapcsolható a különböző egzotikus területekhez.

Nem döntötte be a járvány a vendéglátóipari cégeket

Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, az érintett cégpopuláció nagysága nem változott. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten.

Sorra dőltek a rekordok tavaly a cégvilágban - mi várható idén?

A koronavírus-járvány komoly nyomot hagyott a hazai cégstatisztikában, minden korábbinál több rekord dőlt meg 2020-ban.

Növekszik a hazai cégbázis – kevesebb a törlés

Úgy tűnik, leállt az évek óta tartó konszolidációs folyamat, 8 év után újra növekszik a hazai cégbázis. 2020 novemberében 2420 cégalapítás mellett csupán 1472 cégtörlés került közzétételre Magyarországon, ezzel tovább folyatódott a koronavírus járvány kezdete óta tartó rendhagyó folyamat.

Nyugtalanító jelek az építőiparban

Októberben az újonnan induló építőipari cégek száma nemcsak hogy évtizedes rekordot döntött, de a cégtörlések számához képesti különbség is soha nem látott magasságokba került.

Vállalkozási kényszerpályák - mit okozott a járvány a magyar cégvilágban az ősszel?

Októberben több mint 3 ezer cégalapítás történt Magyarországon, több mint 6 éve nem láttunk ilyen magas havi cégbejegyzési értéket. Közben a cégekre a kivárás a jellemző, miközben a végrehajtások száma tovább növekedhet.

Kényszervállalkozásokat szül a koronavírus

Évről évre közel 30 ezer új vállalkozást jegyeznek be az országban, de kevés közöttük az igazán új szereplő. A koronavírus következtében létrejövő kényszervállalkozások viszont befolyásolhatják ezt a trendet.

Visszaeső beruházások és vállalkozások – mit okozott eddig a járvány a magyar cégvilágban?

Alig 1 százalékkal több vállalkozást regisztráltak az országban az év első felében tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. Nem meglepetés, hogy a vállalatok csaknem negyede a fővárosban működött, minthogy az sem, hogy ugyancsak itt a legnagyobb a beruházások értéke. A koronavírus-járvány azonban itt is megmutatkozott.

Különleges dolog történt a magyar cégvilágban

A COVID második hullámának ellenére tömegesen indulnak új vállalkozások Magyarországon, újra az elmúlt évek trendje tükröződik a szeptemberi adatokban.

Építőipari meglepetések - mi történt a cégvilágban egyetlen hónap alatt?

Csökkent, de még mindig nagyon magas az újonnan induló cégek száma az építőiparban, amit az is mutat, hogy 432 építőipari vállalkozást jegyeztek be egy hónap alatt, ezzel még mindig növekszik a szektorban működő cégek száma.

Végre volt egy csendes hónap a magyar cégvilágban

2095 cégalapítással és csupán 1659 cégtörléssel az utóbbi évek egyik legnyugodtabb hónapját tudhatjuk magunk mögött a céginformációs mutatókat vizsgálva.

Meredeken nőtt az építőipari cégek száma

A pandémia és a csökkenő termelési volumen ellenére Magyarországon 65 százalékkal több építőipari cég indult júliusban, mint amennyi megszűnt.

A vállalkozási kedvet is csúnyán megrogyasztotta a koronavírus

Drámaian visszazuhant az újonnan bejegyezett önálló és egyéni vállalkozások száma a koronavírus-járvány magyarországi megjelenésének következtében. Három hónapig tartó gödör után úgy látszik, nyárra már a tavaly év végi adatokat is meghaladják az új cégbejegyzések. 

Egyre több cég hullik el fiatalon - és ebben még nincs is a koronavírus hatása

Jelentősen romlott az elmúlt egy évben is a hazai cégek túlélési rátája, az 5 éves kort a cégeknek már kevesebb mint 70 százaléka éri el, míg 10 éves korig a vállalkozások 46 százaléka jut el. Az elmúlt 15 évben fokozatosan csökkent a fiatal vállalkozások túlélési rátája, és ez a trend nem állt meg az elmúlt év során sem, sőt egy év alatt több mint 2 százalékpontot esett mind az 5, mind a 10 éves túlélési ráta.

6 éve nem volt ilyen - újra az egekben a cégalapítások

Júliusban közel 3000 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, ilyen magas értéket legutoljára 2014-ben láthattunk.

Mit okozott a járvány a magyar cégvilágban?

Az áprilisi mélypont után újra feljövőben vannak a hazai cégalapítások. 2020 májusában 1805 cégalapítás került közzétételre.

Cégalapítás az unióban magyarként: melyik országban érdemes?

Az Európai Unióban már 1985 óta léteznek olyan cégformák, amelyiket univerzálisnak lehet nevezni, mint például a társasági formák és a gazdasági egyesülések. 2001-ben el lett fogadva az Európai Részvénytársaság, 2003-ban pedig az Európai Szövetkezet. Ha valaki egyesülést akar alapítani, akkor 2004-től megteheti, de már részvénytársaságot is módunkban áll nyitni. Mindezt megtehetjük úgy is, hogy magyarországi a székhelyünk. Az országokról azonban általánosságban elmondható, hogy kevesen rendelkeznek olyan bankokkal, amik foglalkozik magyar tulajdonnal, így érdemes a nemzetközi bankokhoz fordulni, hogy legalább angol felületük legyen.

Mekkora ütés érte a magyar építőipart?

A csökkenő cégalapítási szám ellenére az építőipar még a bizakodóbb iparágak közé tartozik. Mind a nemzetközi, mind a hazai kilátások csak enyhe termelési visszaesésről és hangulatesésről tanúskodnak.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Valóra vált a vevők álma a lakáspiacon

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó.

Pénzszerzés

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Járművezetőket keres a BKV - mutatjuk, mennyiért

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél.

Adózás

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Autóalkatrész kereskedők és autószerelő műhelyek a NAV célkeresztjében

Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket.

Klímablog

Forradalmi döntés Brüsszelből

Forradalmi döntés Brüsszelből

Megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről.

Társadalom

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.

Infokom

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Webáruházak, csomagautomaták - mi történt itt az elmúlt években?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo