Cégalapítás cikkek


Nincs ok hurrá optimizmusra a cégvilágban

Nincs ok hurrá optimizmusra a cégvilágban 

Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben.
Sorra tűnnek el az építőipari cégek

Sorra tűnnek el az építőipari cégek  

Még mindig 66 ezer felett az építőipari cégek száma. Idén már 300-zal kevesebb cég van az építőipar palettáján.
Átírják a cégalapítás szabályait

Átírják a cégalapítás szabályait 

Csökken a cégbejegyzési eljárások adminisztrációs terhe. 
Nincs megállás, fél éve egyre kevesebb cég van Magyarországon

Nincs megállás, fél éve egyre kevesebb cég van Magyarországon  

Az alapítási kedvben határozott növekedés februárban. Szezonálisan csökkent a megszűnések száma. Hatodik hónapja csökken a cégszám.
Évek óta nem volt ennyire alacsony a cégalapítási kedv Magyarországon

Évek óta nem volt ennyire alacsony a cégalapítási kedv Magyarországon  

Egyre kevesebb a járvány miatt áthúzódó cégmegszűnési eljárások aránya, a gazdaság állapotát már jobban tükrözi a cégtrend.
Míg Magyarországon a cégszámcsökkenés dönt rekordot, addig Bécsben a cégalapítás

Míg Magyarországon a cégszámcsökkenés dönt rekordot, addig Bécsben a cégalapítás 

Tizenöt éves csúcson a cégalapítások Bécsben.
Eltűnt a süllyesztőben 32 ezer cég

Eltűnt a süllyesztőben 32 ezer cég  

Az idei évben közel 32 ezer cég szűnt meg.
Egyértelműen látszik a cégalapítási kedv hanyatlása

Egyértelműen látszik a cégalapítási kedv hanyatlása  

Technikai stagnálás szeptemberben, várható cégszám csökkenés októberben.
Lebukott Kaya Ibrahim és Josip Tot kései utódainak gyártója

Lebukott Kaya Ibrahim és Josip Tot kései utódainak gyártója 

Eltemetett „cégtemető”.
Fekete esztendő, több mint 10 ezerrel csökkent a magyar vállalkozások száma az idén

Fekete esztendő, több mint 10 ezerrel csökkent a magyar vállalkozások száma az idén 

Augusztusi lélegzetvétel: megszűnéseket meghaladó cégalapítás.

Mélyponton a magyarok cégalapítási kedve 

Csökkenő cégszám, továbbra is mélyponton a cégalapítás – válság vagy tisztulás?

Semmi nem veti vissza a szövevényes cégbirodalmak terjedését  

2022-ben jóval kevesebb cég jött létre Magyarországon, mint a járvány alatt, azonban az új szereplők aránya megnőtt.

Már online is lehet céget alapítani, de hogyan? 

A Cégtörvény augusztus elsejétől hatályos módosítása új fogalmat vezet be a magyar cégjogba, ez az „online alapított cég”. A változás hátterében egy uniós irányelv áll, amely alapján minden EU-tagállamnak lehetővé kell tennie, hogy kizárólag online módon, személyes megjelenés és papíron készült iratok nélkül is céget alapíthassunk. Az irányelv azt is előírja, hogy az ilyen módon alapított cégek bejegyzési kérelmét az illetékes hatóságoknak rövidebb határidő alatt kell elbírálni, ezzel is ösztönözve a cégalapítókat a tisztán digitális ügymenetre.

Elfogyott az emberek vállalkozási kedve 

A szokásosnál 30 százalékkal kevesebb egyéni vállalkozó és több éves mélypontra kerülő cégalapítási érték 2022 júliusában. A nyár és az adóváltozások lenyomták a vállalkozási kedvet.

Változik a magyar cégvilág - eltűnőben a német és osztrák tulajdonosok 

A járvány alatt is meredeken növekedett a tisztán hazai érdekeltségű, milliárdos vállalkozások: már a 9 ezret közelíti ezeknek a cégeknek a száma Magyarországon, de nem volt minden szegmens ilyen szerencsés.

Túl a hullámvölgyön: beindult a cégalapítási kedv 

Rendkívül erős év volt cégalapítás szempontjából a tavalyi, az idei év eleje viszont lassan indult. A márciusi adatok azonban már újra a tavalyi évre hasonlítanak, egy hónap alatt 2900 feletti cégalapítás került közzétételre.

Mit okozott eddig a háború a magyar cégvilágban? 

Februárban 2606 cégalapítás volt Magyarországon, ami ugyan meghaladja a januári értéket, de mintegy 8 százalékkal még mindig elmarad a 2021-es havi átlagtól. Az Ukrajnához és Oroszországhoz köthető hazai cégalapítások viszont teljesen leálltak az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Komoly figyelmeztető jelek érkeztek az építőipari cégeknek 

Az építőipari termelés erős emelkedésben volt 2021 második felében, de több jel is arra utal, hogy a lendület mértéke visszább eshet. A 2021-es rekordok után az év elején mélypontra estek az építőipari cégalapítások. 

Gombamód szaporodnak az autósiskolák 

2019-ben megfordult az a 2012 óta tartó folyamat, ami a hazai autósiskolák számának csökkenését jelentette. Azon társas vállalkozások melyeknek fő tevékenysége járművezető oktatás volt, a járvány ellenére is növekedett – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Végelszámolási hullám söpört végig a hazai cégvilágban 

Az előző évekhez hasonlóan 2022 januárjában is tömegesen döntöttek vállalkozók cégük megszüntetése mellett.

Az 5 leggyakoribb akadály, amivel a kezdő vállalkozások szembesülnek 

A vállalkozásindítás, illetve a fiatal cégek első időszakának hatékony menedzselése soha nem volt kockázatoktól és nehézségektől mentes – nincs ez másképp manapság sem. Sőt, sok szempontból napjainkban még több problémával kell megküzdeni, gondoljunk csak a kommunikációs csatornák bővülésére és átalakulására, a túltelített piacokra, vagy akár az elmúlt két évben az életünk részét képező globális pandémiára és annak többek között például a személyes kapcsolattartásra való hatására. Van azonban néhány olyan nehézség, amellyel minden kezdő vállalkozás szembesül.

A járvány nem tudott megálljt parancsolni: gombamód szaporodtak a cégek 

A koronavírus ideje alatt a szokásosnál jóval több cég jött létre Magyarországon, de továbbra is kevés az új szereplő, a cégbirodalmak pedig tovább növekednek.

Kilenc éves rekorddal zárult 2021 a magyar cégvilágban 

Nagyot ugrott 2021-ben a cégbejegyzések száma, a cégtörlések száma viszont alacsonyan maradt, így közel egy évtized után újra növekedett a társas vállalkozások száma Magyarországon.

Több éves rekord dőlt meg a hazai cégvilágban 

Harmincezer felett a cégalapítások száma.

Megszűnt 50 ezer vállalkozás: hol csapnak magasra a cégtörlési hullámok? 

Az elmúlt 5 évben közel 50 ezerrel csökkent a hazai cégek száma, de területi eloszlásban igen komoly különbségek vannak. A teljes csökkenés háromnegyedét Budapest és Pest megye hozta össze.

Néhány hónap, és teljesen online lehet kft.-t alapítani 

Az Európai Bizottság társasági jogra vonatkozó irányelve kötelezi a tagállamokat, hogy 2022. augusztus 1-jétől teljesen online eljárásokat biztosítsanak a kft.-k létrehozására – hívta fel a figyelmet Tóth Ádám a 32. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon.

Járványhatás: az idősebb generációk is újra vállalkozni kezdtek 

Az elmúlt évek gazdasági hatása a vállalkozók generációs összetételén is érezteti hatását, újra növekedőben az X generációs vállalkozók száma, de még az idősebb generációk is erősítettek a koronavírust megelőző trendhez képest.

Valami történik: egyre kevesebb a külföldi érdekeltségű cég az országban 

2013 óta több mint 10 százalékot csökkent a nemzetközi érdekeltségű társas vállalkozások aránya a milliárdos cégek körében hazánkban.

Hosszú idő után történt változás a hazai cégvilágban 

Még több az új cég, mint a megszűnő, de a cégalapítások csökkenésével és a cégtörlések növekedésével hosszú idő után lassulni látszik a hazai összesített cégszám emelkedése.

Aggasztó jelek: fordulóponthoz ért az építőipar? 

A 2020 nyári mélyponthoz képest sokáig javulni látszott az építőipar helyzete, de idén tavasszal újra az akadozás jelei tapasztalhatók.

Újabb jelek arra, kezd magához térni a gazdaság 

A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.

Több mint kétszer annyi az új egyéni vállalkozó, mint az új cég 

Annak ellenére, hogy továbbra is magas az induló társas vállalkozások száma, az egyéni vállalkozói forma népszerűségével nem vetekszenek a társas vállalkozói formák.

Erős adat jött: nem áll meg az építőipari lendület 

A folyamatos, tömeges cégalapítással újra 60 ezer felett lehet az építőipari társas vállalkozások száma Magyarországon.

10 éve nem történt olyan a magyar cégvilágban, mint most 

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma.

Hiába a járvány, vállalkozni akart a magyar 

Átfogó elemzést tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogy hány vállalkozás működött tavaly az országban. Miközben 2019-hez képest 0,9 százalékkal több céget tartottak nyílván, az adatokból kiolvasható a járvány hatása is: 2020 végére 103 ezer egyéni vállalkozás szüneteltette tevékenységét.

Elmaradt a rekord - mi történt a magyar cégvilágban? 

Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be.

Komoly meglepetés az építőiparban - miért alapítottak ennyi céget? 

A kormányzati felújítási program sok új vállalkozót generált az építőiparban, rekordszámú vállalkozás indult 2021 februárjában.

Kevés rendezvényszervező cég dobta be a törölközőt - hogyan lehet túlélni? 

A koronavírus-járvány tavaly márciusi megérkezése a rendezvények, konferenciák számát azonnal lenullázta. A fő tevékenységként rendezvényszervezéssel foglalkozó társas vállalkozások egyik napról a másikra árbevétel nélkül maradtak. Az elmúlt 12 hónap azt mutatja, hogy bár kevesen dobták be a törölközőt, de jelentős leépítéseket voltak kénytelenek megvalósítani.

Milyen válság? Tombol a cégalapítási láz az országban 

Februárban újra 3200 fölé emelkedett az újonnan bejegyzett vállalkozások száma, ami az elmúlt 6 év második legnagyobb cégalapítási értéke.

Erős évkezdés: mit okozott a kata szigorítása a hazai cégvilágban? 

A januári új cégbejegyzések még a 2020-as rendkívül magas havi cégalapítási átlagot is meghaladják, egy hónap alatt közel 2700 cégalapítás történt. 

Érdemes céget alapítani 13 ezer kilométerre? 

Bár csökkenőben van hazánkban az adóparadicsomokhoz közvetlenül köthető vállalkozások száma, még mindig sok új vállalkozás kapcsolható a különböző egzotikus területekhez.

Nem döntötte be a járvány a vendéglátóipari cégeket 

Miközben a koronavírus tavalyi megjelenése a vendéglátóipari szektort sújtotta a leginkább, az érintett cégpopuláció nagysága nem változott. A járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten.

Sorra dőltek a rekordok tavaly a cégvilágban - mi várható idén? 

A koronavírus-járvány komoly nyomot hagyott a hazai cégstatisztikában, minden korábbinál több rekord dőlt meg 2020-ban.

Növekszik a hazai cégbázis – kevesebb a törlés 

Úgy tűnik, leállt az évek óta tartó konszolidációs folyamat, 8 év után újra növekszik a hazai cégbázis. 2020 novemberében 2420 cégalapítás mellett csupán 1472 cégtörlés került közzétételre Magyarországon, ezzel tovább folyatódott a koronavírus járvány kezdete óta tartó rendhagyó folyamat.

Nyugtalanító jelek az építőiparban 

Októberben az újonnan induló építőipari cégek száma nemcsak hogy évtizedes rekordot döntött, de a cégtörlések számához képesti különbség is soha nem látott magasságokba került.

Vállalkozási kényszerpályák - mit okozott a járvány a magyar cégvilágban az ősszel? 

Októberben több mint 3 ezer cégalapítás történt Magyarországon, több mint 6 éve nem láttunk ilyen magas havi cégbejegyzési értéket. Közben a cégekre a kivárás a jellemző, miközben a végrehajtások száma tovább növekedhet.

Kényszervállalkozásokat szül a koronavírus 

Évről évre közel 30 ezer új vállalkozást jegyeznek be az országban, de kevés közöttük az igazán új szereplő. A koronavírus következtében létrejövő kényszervállalkozások viszont befolyásolhatják ezt a trendet.

Visszaeső beruházások és vállalkozások – mit okozott eddig a járvány a magyar cégvilágban? 

Alig 1 százalékkal több vállalkozást regisztráltak az országban az év első felében tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. Nem meglepetés, hogy a vállalatok csaknem negyede a fővárosban működött, minthogy az sem, hogy ugyancsak itt a legnagyobb a beruházások értéke. A koronavírus-járvány azonban itt is megmutatkozott.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo