hirdetés

Kockázatos ágazatok: vendéglátás, építőipar

A kényszertörlések száma több mint harminc, a felszámolásoké közel húsz százalékkal esett vissza, derül ki a Bisnode első félévet záró elemzéséből. A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: SXC

Az év első hat hónapjában tovább csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma Magyarországon. Míg a tavalyi év azonos időszakában a felszámolások aránya 37,6 százalékkal csökkent a 2014-es bázishoz képest, addig az idei év első felében a csökkenés mértéke közel a felére – 19,3 százalékra – esett vissza. Mindezek mellett  a kényszertörlések száma tovább csökkent, hiszen míg a  a 2014-es - több, mint 42,5 ezres - csúcsról 2015-re 22,42 százalékkal esett, addig 2015-ről 2016 első félévére már 34 százalékos mérséklődést tapasztalhattunk.

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 63 ilyen eljárás indult.  Idén az első félévben 24 új csődeljárást regisztráltak, ami a tavalyi év azonos időszakának 42 eljárásához képest csaknem 43 százalékos visszaesést jelent.

A végelszámolások száma csaknem húsz százalékkal növekedett a múlt év azonos időszakához képest, így számuk június végére megközelítette az öt és fél ezret. Ugyan a második negyedévben mindössze 5,8 százalékos emelkedés jelentkezett a frissen indított végelszámolások számában, az első negyedév harminc százalékot meghaladó növekedése miatt még így is ekkora kumulált növekedés jelentkezett.

Az elmúlt évek első féléves adatait vizsgálva már 2014-ről 2015-re is látható egy 6,7 százalékos növekedés, ám a teljes éves adatokat vizsgálva ezzel a növekedéssel már nem találkozunk, hiszen 2014-ben 7 911, míg 2015-ben mindössze 7 865 végelszámolás indult. (A legtöbb végelszámolást a válság idején kezdeményeztek, számuk 2012-ben évi több mint 27 ezer új eljárással tetőzött.)

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a haladék
Februárban 4305 társas vállalkozás szűnt meg Magyarországon, kevesebb, mint az elmúlt félév havi átlagában. Ebben segíthetett az is, hogy a kormány egy év haladékot adott a kft.-knek törzstőkésük megemelésére.A gazdaság viszont rosszul járt ezzel.
Jó hír továbbá, hogy minden szektorban csökkent kisebb-nagyobb mértékben a kockázatosság. A legalacsonyabb 0,1 százalékpontos csökkenés a humán-egészségügyet jellemezte, ám ezen a területen már korábban is olyan alacsony volt a bedőlési arány, hogy még így is nagy fölénnyel őrizte meg első helyét a legmegbízhatóbb ágazatok sorában. A második legmegbízhatóbb ágazat továbbra is az oktatás, ám az ipari gépek és berendezések javításával foglalkozó ágazat a korábbi harmadikról a nyolcadik helyre esett vissza, mivel csak minimálisan tudta tovább csökkenteni kockázatosságát. Tavalyhoz képest a legjobb tíz ágazat közé került a gépipar, illetve a művészet, szórakoztatás és szabadidő is.

A továbbra is legkockázatosabbnak számító vendéglátóipar érte el a legnagyobb bedőlési arány csökkenést, ám esetükben a több mint 2 százalékpontos javulás ellenére is még 3 százalék feletti bedőlési index-re kell számítanunk. Az építőipar maradt a második legkockázatosabb, ám itt is jelentős, 1,76 százalékpontos javulást figyelhettünk meg az elmúlt évhez képest. Harmadik lett a tavalyi ötödik helyezett fafeldolgozás, megelőzve ezzel a nagykereskedelmi szektort. Míg az elsők között némi átrendeződés volt tapasztalható, addig a kommuniális tevékenységgel foglalkozó iparág hat helyet rontva bekerült a tíz legnagyobb bedőlési aránnyal rendelkező szektorok közé.

Ez nem normális – a cégek harmada nem működik
Egyetlen évben sem töröltek annyi céget a hazai bíróságok, mint idén, de a szakemberek szerint ez hozzájárul az egészségesebb gazdasági struktúrához. Az viszont nem nevezhető viszont normálisnak, hogy a bejegyzett cégek 35-40 százaléka ténylegesen nem működik.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo