Hol van a tűrőképesség határa?

A vegyipar még mindig az egyik legkevésbé kockázatos ágazatok egyike Magyarországon, a fizetésképtelenségi mutatója sokkal jobb, mint a hazai átlag. Kárpáti Gábor, a Coface nemzetközi hitelbiztosító ügyvezető igazgatója szerint a formálódó új költségvetési megszorító intézkedések hatása növeli majd a bizonytalanságokat ebben a viszonylag jól teljesítő ágazatban is.

A vegyipari cégek körében közel tizenöt százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az idei év első negyedében 2011 azonos időszakához képest, ami sokkal jobb, mint a 10 százalékponttal magasabb országos átlag - derül ki a Coface Hungary Hitelbiztosító elemzéséből. Ez már csak azért is jó eredmény, mert a vegyipar tipikusan az a szektor, amely a gazdaságnak szinte minden ágazatával szoros kapcsolatban áll. Így a fenti mutató azt is jelzi, hogy az elmúlt éveknek az ágazatot is sújtó csapásai ellenére a vegyipar tűrőképessége még mindig viszonylag jó. Ugyan a vegyipar egészében az eljárások száma alacsony, s az összes regisztrált eljárás alig fél százalékát teszik ki. (A legkockázatosabb ágazat a Coface elemzése szerint továbbra is az építőipar.)

Az árfolyamkitettség fokozza a bajokat
A vegyipar teljesítménye annak tükrében különösképpen értékelendő, hogy az iparág igen nehéz időszakon jutott túl: nem csak azért, mert szinte minden egyéb partnerszektora komolyan megsínylette a recessziót, majd a stagnálást, illetve a nagyon lassú növekedést, ami meg is látszik az ágazat megrendelésein. A szektor jó része alapanyag-importőr, s így nagy az árfolyam-kitettségük. Fokozta a bajokat, hogy az ide tartozó több iparágat a válság kitörése előtt extraadókkal terhelték - a petrolkémiai cégek egy részét sújtotta és sújtja még mindig ez az intézkedés, a gyógyszeriparra pedig már a válságot megelőzően, 2007-ben extraadót terheltek, ami fennmaradt a krízis éveiben is. Ráadásul ma már nem vonhatják le a k+f ráfordításokat a válságadóból. Ez utóbbi ágazatot az is sújtja, hogy folyamatosan mérséklődik a gyógyszertámogatás, ami mérsékli a fizetőképes keresletet és ezzel a forgalmat, a bevételeket.

Viszonylag kedvező kockázati szintekA Coface által vizsgált hazai cégek közül minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek; a vegyipari tevékenységet végzők helyzete valamivel jobb, mint az országos átlag. A kockázati szinteket is kibontva - a Coface egy 10-es skálán osztályozza a cégeket, ahol az 1-es a legrosszabb, a 10-es a legjobb besorolást jelenti - az látszik, hogy az 1 és 5 közé eső besorolásokban a hazai vegyipari tevékenységet végzők kisebb arányban kaptak üzleti szempontból kockázatosabb besorolást a hitelbiztosítótól.

Ha ezen belül az 1 és 3 értékek közötti, tehát a legrosszabb kockázati kategóriát vizsgáljuk, akkor látható, hogy ebbe a kategóriába sorolt vegyipari tevékenységet végzők aránya alacsonyabb az országos átlagnál. Nagy kockázatot jelent, hogy a cégek jelentős hányada a kockázatos és nem kockázatos besorolás határán, az ötös kategóriában áll - ezek bármilyen irányba történő elmozdulása jelentősen befolyásolhatja a cégek minősítését, ami növeli az idei évre vonatkozó várakozásokat övező bizonytalanságokat. Nagy és fontos kérdés, hogyan alakul az idén ezeknek a cégeknek a megítélése.

Mit hoz a „Széll"?

S a jövő sem látszik túlságosan fényesnek. „Még az átlagnál jobban tejesítő vegyipar, s az azon belül is az egyik legsikeresebb hazai iparág, a gyógyszeripar helyzetét és egyben megítélését is elbizonytalaníthatják azok a megszorító intézkedések, amelyek a második Széll Kálmán Tervből és a konvergencia programban megfogalmazottakból következnek" - vetíti előre a közeljövőt Kárpáti Gábor, utalva arra, hogy ez rárakódik a cégek működésének egyik legnagyobb akadályát jelentő bizonytalansági kockázatra, ami továbbra is jellemzi a reálgazdaságot.

Fizetésképtelenségi eljárások száma 

 

Vegyipari tevékenységet végző bejegyzett cégek aránya

Összesen bejegyzett cégek száma

Eljárások aránya (vegyipar)

Összes eljárás száma

2010. első negyedév

0,58%

535 090

0,41%

7 843

2011. első negyedév

0,56%

544 580

0,54%

11 216

2012. első negyedév

0,59%

595 160

0,51%

13 936

Ezek az intézkedések tulajdonképpen kétélű fegyvert jelentenek: makrogazdasági szinten valóban a bizalom visszaszerzésének a célját szolgálják, s általában a gazdaság iránti bizalom terén pozitívan is hatnak. Ám mikroszintre lebontva az amúgy is nehéz helyzeten tovább ronthatnak - állítja a Coface ügyvezető igazgatója. Példaként említi a gyógyszer-támogatási rendszer további szigorítását, amelynek negatív hatásai végiggyűrűznek a gyógyszerágazati szereplőin, kezdve a patikáktól, a nagykereskedőkőn át, egészen a gyártókig. Pedig a helyzet már romlott, a Coface maga is érzékeli, hogy a kisebb szereplők bajba kerültek-kerülnek.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo