Coface cikkek


Nem túl biztatóak a nem takarékoskodó vállalatok kilátásai

Nem túl biztatóak a nem takarékoskodó vállalatok kilátásai  

A kezdeti aggodalmak ellenére a régió figyelemre méltóan ellenállónak bizonyult.
Most van baj: megugrott a fizetésképtelenségi eljárások száma

Most van baj: megugrott a fizetésképtelenségi eljárások száma 

A különböző ágazatok közül az építőpar számít kockázatosnak, de a kiskereskedelemben érdekelt cégek egy része sincs könnyű helyzetben.
Megugrott a fizetésképtelenségi eljárások száma

Megugrott a fizetésképtelenségi eljárások száma  

Majdnem kétszer több felszámolási eljárás indult magyarországi székhelyű vállalatokkal szemben 2022-ben.
Sebezhetőbbé tette a háború a vállalatokat

Sebezhetőbbé tette a háború a vállalatokat  

Kedvező gazdasági környezet jellemezte a közép- és kelet-európai régiót 2021-ben.
400 forint felett az euró - hogyan tudnak talpon maradni a vállalatok?

400 forint felett az euró - hogyan tudnak talpon maradni a vállalatok? 

Az elmúlt két évben – más országokhoz hasonlóan – a közép- és kelet-európai régió is egyik válságból a másikba lépett. A koronavírus-járvány még véget sem ért, a gazdaságoknak és a vállalkozásoknak máris újabb kihívással kell szembenézniük. Ukrajna február végén indult teljes körű orosz inváziója súlyos következményekkel járt mind a globális gazdaságra, mind a kelet-közép-európai gazdasági aktivitásra nézve. Rövidesen a cégek belekalkulálhatják a 400 forint feletti euróárfolyamot a terveikbe, ami megdobhatja az inflációt.
Egyre több cég fizetésképtelen itthon

Egyre több cég fizetésképtelen itthon 

A 2020-as csökkenés után, 2021-ben emelkedett a vállalati fizetésképtelenségek száma Közép- és Kelet-Európában (KKE), a legtöbb országban csaknem elérve a járvány előtti szintet - derül ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből. A régió hét országában – Magyarország mellett Bulgáriában Csehországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiban – nőtt, öt államban - Horvátországban, Észtországban, Lettországban, Szerbiában és Szlovéniában pedig csökkent a fizetésképtelenségi eljárások száma. A hitelbiztosító szakértői szerint a pandémia időszakában nyújtott támogatási intézkedések fokozatos megszüntetése és az orosz-ukrán háború következményei miatt a következő negyedévekben várhatóan emelkedni fog a közép- és kelet-európai vállalati fizetésképtelenségek száma.
Épphogy kilábalt a világ a járványból, jött egy újabb válság

Épphogy kilábalt a világ a járványból, jött egy újabb válság 

Felborította a koronavírus-járványból lassú kilábalásban lévő globális gazdasági folyamatokat az orosz-ukrán válság, ennek eredményeként teljesen át kell írni a korábbi előrejelzéseket és várakozásokat - áll a Coface hitelbiztosító legújabb elemzésében, amely szerint jelentősen nőttek a kockázatok a világgazdaságban.
Magyarország a harmadik helyen – mi történt a mamutszektorban a járvány alatt?

Magyarország a harmadik helyen – mi történt a mamutszektorban a járvány alatt? 

Bár Közép- és Kelet-Európa 500 (CEE Top 500) legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban - az előző évhez képest 3,3 százalékkal 667 milliárd euróra csökkent, az érintett cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez.
Fizetésképtelen cégek: komoly rizikót jelentenek a német és a magyar gazdaságnak is

Fizetésképtelen cégek: komoly rizikót jelentenek a német és a magyar gazdaságnak is 

Bár Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnerének számító Németországban éves szinten 15,5 százalékkal - 1993 óta nem látott szintre – csökkent a fizetésképtelenné vált cége száma 2020-ban, a jelentős mérséklődés a német állam által biztosított támogatásoknak köszönhető. A fizetésképtelenségekhez köthető kárigények ugyanakkor drasztikus mértékben, 65 százalékkal növekedtek.
A legrizikósabb cégek és a fizetésképtelenség - meddig húzhatják?

A legrizikósabb cégek és a fizetésképtelenség - meddig húzhatják? 

Bár azzal meglepetést okoztak az eurózóna vállalatai, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt a fizetésképtelenség terén nem romlott a helyzet 2020-ban, de a következő időszakban változhat a helyzet. A Coface szerint a magyar gazdaságban az építőipar mellett  a szolgáltatási és a ruhaipari szektor is a rizikós ágazatok közé tartozik. 

Ebből a helyzetből nyertesen jöhet ki Magyarország 

A járvány után átalakulhatnak a globális ellátási láncok: azaz több ágazat nagyvállalata áthelyezheti a gyártóbázisait, ebben a folyamatban pedig célpontot jelenthetnek a régiós országok, köztük Magyarország - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A lehetőség kihasználásának alapvető feltétele a hatékony termelés, valamint ezzel összefüggésben az automatizáció és digitalizáció területén történő további fejlesztések. Magyarország helyzetét javíthatja, hogy az utóbbi években a beruházások volumene jelentősen nőtt.

A fékre léphet a régió: lassulhat a növekedés 

A közép- és kelet-európai régió bővülési ütemének várható lassulása elsősorban a külső kereslet csökkenése miatt következhet be.

Magyarország a második helyen a régiós mamutok között 

Folytatódott a közép- és kelet-európai gazdaság szárnyalása, Magyarország majdnem 5 százalékos, rekordközeli GDP-növekedést ért el.

Felminősítették Magyarországot 

Jobb osztályzatot kapott Magyarország: a Coface hitelbiztosító A3 kategóriába sorolta át az eddig A4-es minősítéssel rendelkező magyar gazdaságot. A felminősítést a Coface szakértői többek között a gazdasági növekedéssel, a makro- és mikrofolyamatok, valamint az üzleti környezet javulásával magyarázták. A hitelbiztosító szerint a tavalyi 2 százalék után az idén 3,6, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.

Nem oldja meg a béremelés a munkaerőhiányt 

A munkaerőhiány növeli a bérigényt, ugyanakkor a termelékenység nem biztos, hogy megalapozza a magasabb fizetéseket. Ráadásul a jobb fizetés sem oldja meg a problémát - derül ki a Coface hitelbiztosító régiós elemzéséből.

11 tipp, hogy többen olvassák Facebook posztunkat 

A közösségi oldalakon folytatott kommunikációban kevés dolog érintette olyan súlyosan a cégeket, mint a Facebook-posztok elérésének korlátozása. Ha azt akarjuk, hogy sokan olvassák a bejegyzéseinket, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, de szerencsére van olcsóbb megoldás is.

Időzített bombák a vállalati piacon 

A magas bázis ellenére radikálisan nőtt (+40 %) az idei év első félévében magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója 2011 hasonló időszakához képest. Ráadásul a már megvalósult kormányzati intézkedések, illetve a napokban bejelentett új adónemek várhatóan újabb kihívások elé állítják a hazai vállalatokat a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint.

Észak felé tart a válság 

A cégek számára egyre nehezebbé váló környezetben a Coface hat ország kockázati besorolásán rontott, beleértve Spanyolországot, Olaszországot, Csehországot, Ciprust és Indiát, illetve javított négy ország besorolásán, köztük Szlovákián. Magyarországot ugyan közvetlenül most nem érintette a minősítés változtatása, de exportőr cégein keresztül közvetetten igen. Ugyanis top-exportpiacaink közül három ország - a szlovák, az olasz és a cseh - besorolása változott.

Hol van a tűrőképesség határa? 

A vegyipar még mindig az egyik legkevésbé kockázatos ágazatok egyike Magyarországon, a fizetésképtelenségi mutatója sokkal jobb, mint a hazai átlag. Kárpáti Gábor, a Coface nemzetközi hitelbiztosító ügyvezető igazgatója szerint a formálódó új költségvetési megszorító intézkedések hatása növeli majd a bizonytalanságokat ebben a viszonylag jól teljesítő ágazatban is.

A magyar cégeket is leminősíthetik 

A vállalatok stabilitását negatívan érinti Európa rendszerjellegű válsága, állapította meg a Coface. Ha Magyarországon rövidtávon nem javulnak a makrogazdasági mutatók, s nem fognak kedvezőbb képet mutani a közép- és hosszú-távú kilátások, a cégek megítélése is jelentősen romlani fog. Ez a szállítói hitelhezjutás feltételeit is rontja, ami a forráshiányos a hazai cégek számára végzetes lehet.

Fizetésképtelenség: csak az exportőrök kaptak levegőt 

Az idei év első negyedében 2010 hasonló időszakához képest 27 százalékkal nőtt meg a különféle fizetésképtelenséggel kapcsolatos cégeljárások száma. A növekedés mértéke meghaladja a várt prognózisokat, aminek okát a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy a hazai gazdaságban várt trendforduló az exportra termelő szektorokon kívül nem következett be.

Kik lesznek a válság nyertesei? 

A világgazdaság növekedése az idén némileg lassul, s egyre nyilvánvalóbb, hogy a válság nyertesei a fejlődő országok lesznek. Ez abban is tetten érhető, hogy mindinkább zárul az olló a fejlett és a fejlődő országok között, már ami a kockázati megítéléseket illeti.

2010 volt a vízválasztó? 

Habár még sokasodnak a kérdőjelek a magyar gazdaság idei teljesítménye körül, annyi azért már látható, hogy 2011 akár trendforduló is lehet a mikro-gazdaságban, s így a fizetésképtelenségi eljárások számának az alakulásában is állítja a Coface Hungary. Ám ezzel együtt se várjon senki drasztikus váltást. Ahhoz ugyanis a gazdaságban kellene végbemennie drámai változás(ok)nak. Ha komolyan változna akár az európai gazdálkodási környezet, akár a környező országok jobban beindulnának, akár nálunk lenne így, akkor az magával hozhatná az egyébként mindig jó néhány hónapos követő üzemmódban lévő fizetésképtelenségi eljárások számában a változást.  Ellenkező esetben marad az: „egy helyben topogás".

"A csődtörvényt felesleges toldozgatni-foldozgatni" 

„A jelenlegi csődtörvényt felesleges tovább toldozgatni-foldozgatni" - állítja dr. Czibor Zsolt a Coface Hungary vezető jogásza, aki szerint inkább egy új törvényre lenne szükség, amely kezelni tudja a meglévő problémákat.  Persze rengeteg lenne a teendő azelőtt, hogy megszülethessen egy minden szempontból napjainkra szabott, új csődtörvény, hiszen át kellene gondolni az egész rendszert.

Továbbra is lejtőn a magyar cégek 

Hiába várta mindenki, hogy az idei év már a javulásról fog szólni, tovább nőtt a cégek elleni fizetésképtelenségi eljárások száma. Valószínűleg idén is negatív rekordokat fogunk döntögetni.

Azok nyernek, akik időben informálódnak partnereikről 

2010 első félévében 2009 hasonló időszakához képest a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója radikálisan (+26%) nőtt, aminek az okát a Coface Hungary abban látja, hogy türelmetlenebbé váltak a hitelezők. A 2009-es év, a válság éve nem múlt el nyomtalanul 2010-re, számos kifizetetlen követelés áthúzódott, és az látszik, hogy az idei év újabb mélypontot hoz.

Már az ingatlanközvetítők is bedőlnek 

Az idei év első negyedében 2009 hasonló időszakához képest 12 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak továbbra is az építőipar, a kereskedelmi vállalkozások minősülnek, valamint erőteljesen megnövekedett az eljárások száma az ingatlanközvetítőknél. - derül ki a Coface hitelbiztosító legfrisebb jelentéséből.

Az országot leminősítették, a cégek helyzete változatlan 

Három iparosodott ország kapta vissza a válságot megelőző minősítését, de a Coface arra figyelmeztet, hogy az euróövezetben lassabb fellendülés várható. Magyarországot A3-ról A4-re minősítették le, ez a vállalkozások részére az jelenti, hogy hitellimitek meghatározásakor szigorúbb megítélés alá esnek.

A magyar cégek kockázatosak, a Fidesz-kormány kevésbé 

Továbbra is a régiós átlagnál több a kockázatos cég a magyarok között, de a legfrissebb adatok némi javulást mutatnak. A tegnapi kamatdöntést viszont a londoni elemzők derűlátónak nevezik, azt sem titkolva, hogy a piac "túlárazza" a Fideszhez kötött politikai és költségvetési kockázatokat.

"20 százalék tudna fizetni, de nem akar" 

A Coface Hungary felmérése szerint a magyar üzleti életben a vásárlók 20 százaléka tudna fizetni, de nem akar, 30 százalékuk valamilyen adminisztratív hiba miatt nem fizet, míg a másik felük átmeneti vagy folyamatos finanszírozási gondokkal küzd - hangzott el a cég keddi rendezvényén Budapesten.

Cégek feketelistán: minden második magyar kockázatos 

Tovább romlott a magyar cégek megítélése a régióban az elmúlt félévben, immár minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek. A távolabbi kilátásokat még tovább ronthatja, hogy a gyenge 2009-es eredmények csak 2010 tavaszának végén jelennek meg a jelentésekben és így a minősítésekben is. 

2010: az alagút vége helyett a nagy bedőlések látszanak  

A korábban jósolt 2010 második félévi gazdasági talpraállás bizonytalan, a helyzet pedig igen törékeny, állítja a Coface Hungary országigazgatója. 2009-ben drasztikusan növekedett a fizetésképtelenségi eljárások száma így az elmúlt évben a vállalkozások több mint 5 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit és jövőre sem várható erőteljes javulás ezen a téren. A leginkább kockázatos iparágnak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek a kifizetetlen számlák problémája pedig továbbra is fennáll.

"Ha lesz fellendülés, akkor az 2010 második felében lesz" 

Legkorábban 2010 második félévében indulhat meg a gazdasági fellendülés, állítják a Coface legutóbbi felmérésében magyar vállalkozások vezetői, akik növekedő kintlévőség-állománnyal és csökkenő árbevétellel szembesülnek. Mindeközben drasztikus mértékben nő a felszámolási eljárások száma, és a folyamat csúcspontját hónapokon belül elérheti.

Csődök Magyarországon: a java még csak most jön? 

Az idei év első kilenc hónapjában 2008 hasonló időszakához képest 36 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek, de élen jár a turizmussal kapcsolatos vállalkozások, valamint az ingatlangazdálkodás is.

2010-ben kapjuk az újabb pofont? 

Az idei év rossz pénzügyi számai csak jövőre jelenhetnek meg a céges minősítésekben, azok alapján pedig vélhetően még több vállalkozás kerül rosszabb kategóriákba. Ez a folyamat az általában alultőkésített közép-kelet-európai vállalkozásoknak egyáltalán nem kedvez, míg a tőkeerős multinacionális cégek tovább erősödhetnek.  

A legnagyobbak 15 százaléka magyarországi 

A Coface Hungary közreműködésével harmadik alkalommal teszi közzé a Manager Magazin az 500 legnagyobb kelet-közép-európai cég listáját. A Top 500 az új Európa 13 államából közli a legnagyobb cégek rangsorát, amely a társaságok pénzügyi eredményein alapszik. A listát a Coface csoport állította össze. Kulcsfontosságúak az eladásokból származó bevételek, de a nyereség és a foglalkoztatottak számának alakulása is látható a táblázatban.

Nem lesz gyors talpra állás 

A korábban jósoltnál nagyobb mértékű, összesen 6,6 százalékpontos világgazdasági visszaesésre számít a Coface a 2007 és 2009 közötti időszakban. A cég számításai szerint 2009-ben még 2,5 százalékos visszaeséssel számolhatunk, a növekedés pedig várhatóan 2010-ben indul meg, valószínűleg 1,7 százalékos éves ütemmel. A Coface januárban 22, áprilisban 47 országot minősített le, most pedig 13 olyan országot, amelyek kis- vagy közepes méretű gazdasága nagyban függ a világgazdaságtól. A recessziós folyamat végének jelei már láthatóak, azonban egy lassú és gyenge növekedési ütemű, „L"-alakú folyamat a legvalószínűbb.

Még csak most kezdődik a csődhullám? 

Súlyos mértékben emelkedni fog a nem fizetővé váló adósok aránya a globális - azon belül pedig főleg az európai - vállalati szektorban, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott előrejelzésében. Magyarországon tavaly 14 százalékkal nőtt a fizetésképtelen cégek száma, míg idén valószínűleg minden negatív rekordot megdöntünk a felszámolásoknál.

"Elmaradhat a sokak által várt fordulat 2009-ben" 

Négy év alatt csaknem megduplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult: míg 2004-ben és 2005-ben még alig több mint 12 ezer ilyen procedúra indult, 2008-ra 21 245-re nőtt ezek száma. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évben közel 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások 4 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit.

2008, a "bedőlések" éve után sem számíthatunk sok jóra 

Az elmúlt évben közel 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások 4 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. Magyarországon sokkal több vállalkozás működik, mint amennyit ez a piac képes eltartani. A piaci tisztulás már egy-két éve érezhető, aminek egyik megnyilvánulási formája a felszámolási eljárások számának drasztikus emelkedése.

Jelentősen romlott a magyar fizetési morál 

Az öt évvel ezelőtti 35 nap helyett ma már átlagosan 165 nap a tényleges fizetési idő a magyar cégek esetében - közölte a Coface Hungary pénteken az MTI-vel.

A magyar cégek krémje 

Egy elemzésből kiderül, hogy a top200 hazai középvállalkozás két év alatt az együttes árbevételét 950 milliárd forintra emelte, azaz megduplázta.

Két éve még létezett a magyar álom 

Magyar Klasszisok névvel első ízben készítette el a Coface Hungary és a Világgazdaság azt a Top 200-as listát, amely a hazai középvállalkozások növekedési dinamikáját vizsgálja, valamint egy ágazati felmérést is készített, amely rámutat, hogy a leggyorsabban növekvők között van az építőipar, a gép- és berendezés gyártás illetve az élelmiszeripar is.

Amikor az ügyfél tönkreteszi a céget... 

A hazai cégek több mint kétharmada személyes kapcsolatok vagy korábbi tapasztalatai alapján minősíti partnereit - áll a Coface Hungary legfrissebb elemzésében. A felmérés résztvevőinek többsége fontosnak tartja ugyan partnerei minősítését, ugyanakkor a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka minősíti partnereit legalább félévenként.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Adózás

Egyszeri amnesztiát hirdetett a NAV, soha többé nem lesz ilyen

Egyszeri amnesztiát hirdetett a NAV, soha többé nem lesz ilyen 

Ilyen nem lesz többet - a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlása 2024. évben.

Cégblog

21 termékből 20 elbukott a Nébih tesztjén

21 termékből 20 elbukott a Nébih tesztjén  

Nem feleltek meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak.

Klímablog

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság

Beépült az ingatlan árába az energiahatékonyság  

Egyelőre nem látni pontosan, az energetikai tanúsítvány mekkora hatással lesz a későbbiekben az ingatlan értékekre.

Társadalom

Példátlan botrány Németországban, az oroszok sikeresen hallgattak le német főtiszteket

Példátlan botrány Németországban, az oroszok sikeresen hallgattak le német főtiszteket 

Ukrajnai háború - Német védelmi miniszter: a lehallgatási ügy Putyin információs háborújának részét képezi.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo