Felminősítették Magyarországot

Jobb osztályzatot kapott Magyarország: a Coface hitelbiztosító A3 kategóriába sorolta át az eddig A4-es minősítéssel rendelkező magyar gazdaságot. A felminősítést a Coface szakértői többek között a gazdasági növekedéssel, a makro- és mikrofolyamatok, valamint az üzleti környezet javulásával magyarázták. A hitelbiztosító szerint a tavalyi 2 százalék után az idén 3,6, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felminősítette Magyarországot a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítójaként ismert Coface. A lépés nyomán a magyar gazdaság A3-as kategóriába került, ami egy fokozattal jobb, mint az eddigi A4-es osztályzat - közölte a Coface, amely a magyar gazdaság teljesítményének részletes felülvizsgálata után döntött a felminősítésről. Az A3-as besorolás azt jelenti, hogy a Coface elfogadhatónak tartja az üzleti szférában lévő kockázatokat, az A4-es osztályzat ennél valamivel gyengébb, ésszerű kockázatot jelentett.

Kép:MiniCRM

A növekedés a kulcs

A Coface hitelbiztosító szakértői a magyar gazdaság várható további élénkülésével magyarázták Magyarország felminősítését. A Coface előrejelzése szerint a magyar GDP a tavalyi 2 százalékos növekedés után az idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal gyarapodhat. Az indoklásban szerepel továbbá, hogy a háztartások fogyasztása, a beruházások növekedése, az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, a kedvezőbb hitelfeltételek is segítik a növekedést és az üzleti kockázatok mérséklődését.

A felminősítésben fontos szerepet játszott a gazdaság bővülésén és a munkaerő-piaci, ezen belül a foglalkoztatási mutatók javulásán túl többek között a kedvező üzleti környezet, a legalacsonyabb társasági adókulcs az EU-ban, a pénzügyi szektor folyamatos fejlődése a banki adók fokozatos csökkentése és a nem teljesítő hitelek állományának stabilizálása mellett.

Görögország lekerült a szégyenpadról
Lezárta a Görögországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárást hétfőn az Európai Unió, megerősítve, hogy Athén a bruttó nemzeti termék (GDP) három százaléka alá tudta szorítani költségvetési hiányát.
Mit néztek a szakértők?

„A Coface szakértői az ország minősítések felülvizsgálata során a nemzetközi hitelminősítő intézetekkel szemben nem a szuverén államadósságot nézik, hanem az üzleti, a jogi és az államigazgatási kockázatokat együttesen vizsgálják a makro- és mikrofolyamatok tükrében. A minősítések alapján vállalnak garanciát az adott ország vállalatainak fizetőképességére. Ez azt jelenti, hogy a Coface közvetlen felelősséget is vállal a vele együttműködő vállalatok vevői kinnlevőségeinek befolyására. A Coface a fent említett komplex elemzési módszerének köszönhetően több esetben hamarabb tudja jelezni egy-egy ország kockázati besorolásának változását, mint a hitelminősítő intézetek. Magyarország esetében például most és a legutóbbi alkalommal is hamarabb adott jobb osztályzatot, mint a nemzetközi hitelminősítők” - mondta Póka Valentin a Coface országigazgatója.

A Coface felminősítése nyomán Magyarország Lengyelországgal és Szlovákiával került egy szintre, utóbbi országok ugyanis szintén A3-as kategóriába tartoznak. A régión belül Csehország jobb - A2-es - minősítéssel szerepel a hitelbiztosító listáján, míg Románia és Bulgária egy szinttel lejjebb, az A4-es kategóriában található.

Világszerte jobb a helyzet

A magyar gazdaság mellett a hitelbiztosító szakértői a világ 160 országának teljesítményét is felülvizsgálták. Arra jutottak, hogy a harmadik negyedévben a Coface által vizsgált országokban javult a helyzet az üzleti kockázatot nézve. Az európai gazdaság teljesítményét reménykeltőnek tartják a Coface szakértői, szerintük a politikai kockázatok is kevésbé erősek, bár nem tűntek el teljesen. A világgazdaság felszálló ágban van, a világkereskedelem pedig nagyobb mértékben erősödött az idén, mint arra az év elején számítani lehetett.

Beruházások: nagy mínuszt hozhat a következő év
Az év hátralevő részében folytatódhat a beruházások kiemelkedő növekedése, részben az EU-források felhasználásának fokozatos felfutása miatt.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo