"20 százalék tudna fizetni, de nem akar"

A Coface Hungary felmérése szerint a magyar üzleti életben a vásárlók 20 százaléka tudna fizetni, de nem akar, 30 százalékuk valamilyen adminisztratív hiba miatt nem fizet, míg a másik felük átmeneti vagy folyamatos finanszírozási gondokkal küzd - hangzott el a cég keddi rendezvényén Budapesten.

A céginformációval, követeléskezeléssel és hitelbiztosítással foglalkozó társaság évi 50 ezer céget vizsgál. Ezek 4 százaléka teljesen hitelképtelen, 3 százaléka pedig felszámolás alatt áll a vizsgálat során, pedig a megbízó arra kíváncsi, hogy szállíthat-e az e körbe tartozó cégnek - mondta Friedrich Éva a Coface munkatársa. (Immár minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek.)

A közép-kelet-európai régióban tevékenykedő Coface kidolgozott egy 10 pontos skálát a cégek kockázatának meghatározására. A nagy- és közepes kockázatú társaságok aránya a régióban 50 százalék körüli, 2009-ben Magyarország éppen 50 százalékon állt, és csak Románia előzte meg, ott a cégek 53 százaléka kockázatos abból a szempontból, hogy ki tudja-e fizetni a tartozását.

A nemzetközi gyakorlatban minden 5 euró hitelből 4 eurót a vállalatok nyújtanak egymásnak - mondta Bagyura András, aki a Cofece munkatársaként a nemfizetési kockázatokat elemezte. A válság miatt kevés és drága a bankhitel, így a kereskedelmi hitelezés aránya növekszik - tette hozzá.

Minél hosszabb a határidő, annál kisebb az esélye a fizetésnek

Szembetűnő, hogy a fizetési határidők folyamatosan emelkednek. Például aki eddig 30 napra fizetett, az most 60 napos haladékot kért. Tipikus jelenség, hogy a multi cégek csak határidőn túl, és felszólításra fizetnek, de fizetnek - jellemezte a helyzetet az előadó. A számlák 2,7 százaléka soha nem térül meg, de a tetemes késedelmek ellenére is csak a magyar cégek 2 százaléka vásárol céginformációt, szemben nyugati cégekre jellemző 10 százalékos aránnyal.

Az időben előre haladva egyre kisebb az esélye a követelés teljes megtérülésének. Például ha a fizetési határidő 15 nap, akkor nagy valószínűséggel a számla értékének 95 százaléka befolyik a szállítóhoz, de 240 nap után már csak 10 százalék várható - utalt egy másik felmérés eredményre Friedrich Éva.

A hitelbiztosítást jellemezve Bagyura András elmondta, hogy az mindig önrészes, és a biztosító csak a sikertelen behajtás után fizet. Egy-egy cég és a biztosító között 2-3 év alatt érik be a kapcsolat, addigra stabilizálódik a biztosított hitel limitje, javul a vevők minősége, lecsökken a késedelem, a szállító cég pedig bankhitelhez is jobb feltételekkel juthat.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo