A magyar cégeket is leminősíthetik

A vállalatok stabilitását negatívan érinti Európa rendszerjellegű válsága, állapította meg a Coface. Ha Magyarországon rövidtávon nem javulnak a makrogazdasági mutatók, s nem fognak kedvezőbb képet mutani a közép- és hosszú-távú kilátások, a cégek megítélése is jelentősen romlani fog. Ez a szállítói hitelhezjutás feltételeit is rontja, ami a forráshiányos a hazai cégek számára végzetes lehet.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Coface csoport az elmúlt napokban figyelmeztetést adott ki, amelyben felhívta a figyelmet a jelenlegi válság rendszerjellegű természetére, és arra, hogy ennek epicentruma az euróövezet. 2012-ben az európai gazdaságot 0,1 százalékos recesszió sújtja, az Amerikai Egyesült Államokban 1,6 százaléknál stabilizálódik a növekedés, Japánban pedig 1,8 százalékosra gyorsul a dinamika. Ez elegendő lesz ahhoz, hogy a világ ne térjen vissza a 2008-2009-es válság mélypontjához, amit akkor egyidejű recesszió jellemzett a fejlett világ mind a három gazdasági régiójában. A fejlett országokban az átlagos növekedés 1,1 százalékos lesz 2012-ben. A feltörekvő országok átlagos gazdasági dinamikáját 5,1 százalékosra teszi a Coface. Ez egyébként 0,6 százalékpontos lassulás 2011-hez képest.

Európai vállalatok: az új globális rendszerbeli válság áldozatai

Feltörekvő országok: visszatér a politikai kockázat
A 2011-es év politikai megmozdulásai Észak-Afrikában és a Közel-Keleten fordulópontot jelentett a feltörekvő országokban: a politikai kockázatok visszatérését eredményezte. A rezsimekben bekövetkezett változás a feltörekvő országok társadalmainak a változás iránti kérlelhetetlen igényét mutatták. Ez kiterjedt gazdasági és politikai frusztrációt jelez, amihez hozzáadódnak a feltörekvő középosztály erősödésének, valamint a társadalmi és kulturális változásoknak a hatásai is. Az olyan feltörekvő demokráciákban, mint Latin-Amerika a frusztráció a bűnözési mutatók romlásában csapódik le; míg az autokratikus irányítású államokban rendszerváltozás következik be, amikor a vezetés már nem képes megfelelni a lakosság által mind erősebben kinyilvánított elvárásoknak a politikai jogok, a munka- és vállalkozási lehetőségek területén.
Az észak-afrikai/közel-keleti régióban tapasztalható politikai átalakulások hatásai egyes országok kockázati besorolásának a változásában is lecsapódnak. Visszaminősítette (C-re) a Coface Egyiptomot, ahol komoly nyomás alatt vannak az állami kiadások és a fizetési mérleg; azonban az elsődleges oka a lépésnek, hogy az idén is marad a bizonytalan politikai helyzet. Szíria D-be való visszasorolása a kiélezett és feszült politikai helyzetnek köszönhető, a nemzetközi szankciók ellentétes hatást gyakorolnak a gazdasági növekedésre és az állam gazdálkodására.
A Coface visszavonta Nigéria D besorolásának a pozitív kilátásait. Ugyanis a kormányzat problematikussága továbbra is jelentős kockázatot jelent a nemfizetés szempontjából.

A világgazdaság számára rövid fellélegzést jelentett a 2009 második felétől a 2011 első feléig tartó időszak. Azonban 2011 nyarától kezdődően a helyzet világszerte romlott, annak köszönhetően, hogy mélyült az euróövezet válsága. A Coface egyértelmű törést lát 2011 második felétől a vállalatok fizetési szokásaiban: ekkor ugrott meg meredeken a nemfizetés gyakorisága. 2011 egészére vetítve a Coface 19 százalékra teszi a fizetési problémák előfordulásának gyakoriságát globálisan, és kifejezett romlást regisztrált e téren az euróövezetben, ahol 28 százalékra nőtt a mutató.

A vállaltok stabilitásának általános gyengülése mutatja, hogy a válság új irányt vett, globális jelleget öltött, azzal, hogy Olaszország is recesszióba süllyedt. A helyzet ma másnak tűnik, mint amilyen a 2008-as sokk idején volt, ami a kritikus tömeghatásnak tudható be, illetve annak, hogy nőtt a pénzügyi egymásrautaltság, s az uniós és az Unión kívüli bankok európai államadósság-kitettsége.

– Az intézmények nem reagáltak megfelelő gyorsasággal a válságra, s emiatt a pénzügyi piacok negatív előrejelzései bizalmatlanná tették a reálgazdasági szereplőket. Pedig éppen a vállalatok lesznek azok, amelyek e válság következményeit a leginkább megérzik, annak ellenére is, hogy soha ilyen jól nem menedzselték őket. 2012-ben az európai növekedési dinamika jelentős lassulása és a hitelforrások kiapadása együttesen komoly hatással lesznek a vállalatok hitelkockázatára – hangsúlyozza François David, a Coface elnöke.

Várható volt Magyarország leminősítése

Sérülékeny gazdaságok: romlik a helyzet

A Coface egy osztályzattal A4-esre rontotta Olaszország és Spanyolország minősítését. Olaszország sérülékenységét a kimagasló államadósság okozza, Spanyolországét pedig a magánszektor eladósodottsága. A Dél-Európa gazdasági motorját jelentő két ország emellett az idén megsínyli a recessziót is. A Coface adatai szerint e két országban a tavalyi év eleje óta 50 százalékkal nőtt a cégek fizetési problémáinak gyakorisága.

Az európai kereslet zsugorodása miatt megnő a feltörekvő európai gazdaságok sérülékenysége is. A feltörekvő európai gazdaságokat a leginkább az euróövezetbeli kereslet- és finanszírozási aktivitás visszaesése viseli meg. A nyugat-európai bankok, az euróövezetbeli államadósságnak való kitettségük miatt kénytelenek lesznek mérsékelni leányvállalataiknak nyújtott támogatásukat. Az európai bankok tőkéje a kelet-európai GDP hetven százalékának felel meg. Becslések szerint az elmúlt évtizedben a kelet-európai növekedésnek mintegy ötöde a dinamikus, határokon átívelő hitelezésnek volt köszönhető. Az európai hitelcsapok elzárása nagyon jelentősen érintené a feltörekvő európai országokat, ahol ráadásul a magánszektor több helyen masszív devizaadóssággal rendelkezik.

A magyar cégeknek triplán nehéz

A nyitott gazdaságok növekedése megfeleződik és a tavalyi 4,1 százalék helyett az idén 2 százalék lesz. A Cseh Köztársaság és Szlovénia A2-es, s Szlovákia A3-as besorolását negatív megfigyelés alá vonta a Coface. Magyarország iránt nő a befektetői bizalmatlanság, s a Coface B-re minősítette le hazánkat. Horvátország leminősítésének (B) az oka részben az olasz kockázatoknak való kitettsége, részben pedig a gyenge gazdasági aktivitás, ami az árfolyamsokknak köszönhető.

– Várható volt, hogy a többi hitelminősítőhöz hasonlóan a Coface is lefelé módosítja Magyarország minősítését. Ugyanakkor látni kell, hogy nem visszafordíthatatlan a folyamat: ha az elkövetkező hónapokban kedvező irányt vesz Magyarország és a nemzetközi szervezetek együttműködése, akkor az ország megítélése javulni fog, és középtávon javulhat a besorolása is. Ehhez az is kell, hogy rövidtávon javuljanak a makrogazdasági mutatók, s kedvezőbb képet mutassanak a közép- és hosszú-távú kilátások – mutat rá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi igazgatója.

Az ország leminősítése közép-távon megjelenhet a vállalatok minősítésében, hiszen a cégek megítélésekor tekintettel kell lenni a gazdálkodási környezetre is. Ha egy évnél hosszabb távon marad az ország jelenlegi besorolása, akkor az már komoly nehézségeket fog jelenteni a cégeknek is, különösen azoknak, amelyek hitelfelvételre kényszerülnek, s amelyeket hazai vagy nemzetközi hitelminősítők is megítélnek. Egy cég hitelminősítésének a romlása – a finanszírozáson túl –nagymértékben befolyásolja a szállítói hitelhez jutást is. Magyarországon ráadásul már eleve jellemző a vállalkozások belső forrásainak a hiánya, illetve az egyre szűkülő és egyben dráguló banki hitelezés, nem szólva a devizában fennálló vállalati adósság magas arányáról, a forint árfolyamának gyengüléséről, s az árfolyam nagyfokú volatilitásáról, mutat rá a problémák sokaságára a világ legnagyobb exporthitel-biztosítójának kiadott közleménye.

Coface az országkockázatok besorolását az adott országban működő vállalatok kereskedelmi tranzakciókra vonatkozó nemfizetések és fizetésképtelenségek átlagos szintje alapján végzi. A besorolás nem vonatkozik a szuverén adósságra. Egy-egy ország kockázatának a meghatározása során az adott ország gazdasági, pénzügyi és politikai kilátásait, valamint a fizetési tapasztalatokra és az üzleti környezetre vonatkozó Coface-értékelést veszi figyelembe. Ennek alapján hét kategóriába –A1, A2, A3, A4, B, C és D – sorolja az államokat.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo