Még csak most kezdődik a csődhullám?

Súlyos mértékben emelkedni fog a nem fizetővé váló adósok aránya a globális - azon belül pedig főleg az európai - vállalati szektorban, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott előrejelzésében. Magyarországon tavaly 14 százalékkal nőtt a fizetésképtelen cégek száma, míg idén valószínűleg minden negatív rekordot megdöntünk a felszámolásoknál.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egészségi állapotot mérik
A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.
A nemzetközi hitelminősítő szerint a cég listáján magas hozamú - vagyis befektetési szint alatti - besorolással szereplő cégadósi körben január végén 4,8 százalék volt a nem fizetők aránya az egy évvel korábbi 1,1 százalék után. A globális átlagon belül a nem törlesztővé vált amerikai vállalatok aránya 5,2 százalék, az európaiaké 2,4 százalék volt a múlt hónap végén a tavalyi azonos időpontban mért 1,4, illetve 0,7 százalék helyett.

A Moody's előrejelzési modellje azonban azt valószínűsíti, hogy innen még sokkal meredekebben fog növekedni a nem teljesítővé váló vállalati adósok aránya, amely a prognózis szerint idén novemberben 16,4 százalékon tetőzik. Ezen belül az Egyesült Államokban a globális átlaggal egyező, Európában ugyanakkor 19,6 százalékra szökik fel a nem fizető spekulatív besorolású cégadósok aránya az idei negyedik negyedévben.

A hitelminősítő szerint a gyorsan romló világgazdasági klíma és a folytatódó bankválság arra utal, hogy 2009-ben a törlesztéseikkel leálló cégadósok "özönére" kell számítani. A Moody's előrejelzésében az szerepel, hogy az idén hozzávetőleg háromszáz nagyvállalat válik nem törlesztővé a globális cégadósi szektorban. Tavaly a Moody's által spekulatív szintre sorolt vállalatok közül 104, 2007-ben mindössze 18 hagyott fel adóssága törlesztésével.

Itthon sem jobb a helyzet

Négy év alatt csaknem megduplázódott azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen fizetésképtelenségi eljárás indult: míg 2004-ben és 2005-ben még alig több mint 12 ezer ilyen procedúra indult, 2008-ra 21 245-re nőtt ezek száma - közölte január végén a Coface Hungary. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt évben közel 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások 4 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit.

"Sajnos a 2009-es év első felében biztos, hogy további romlás várható, és a többek által sejtett második félévi fordulat is kétséges" - állítja Bagyura András, a Coface Hungary értékesítési vezetője. A szakember úgy látja, hogy a klasszikusan konjunktúra-érzékeny ágazatok, például az építőipar, az autóipar, az elektronikai ipar, ezen belül főképpen a háztartási és szórakoztató elektronika valamint az ezekhez ezer szállal kötődő szállítmányozás és logisztika, valamint az ingatlangazdálkodás - esetében a kereslet és így a fogyasztás visszaesése nagyon erőteljesen érezteti hatását. A hitelpiaci válság miatt a banki és pénzügyi szektorban is jelentősek a problémák, azonban ezek stabilitását a különböző országok kormányai és nemzetközi intézmények is igyekeznek megőrizni.

Felszámolás: megdőlnek a negatív rekordok

"Nem kérdés, ez a csődhullám kezdete" - közölte Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója, miután a társaság megjelentette havi rendszeres statisztikáját az előző hónapban felszámolás és végelszámolás alá kerülő cégekről. Eszerint januárban 1399 cég ellen indult felszámolási eljárás: ilyen sok céggel egyetlen hónap alatt eddig soha nem volt fizetésképtelenségi probléma Magyarországon. 2008-ban egy év alatt összesen 11 500 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, azaz havi átlagban az ezret sem érte el az adósság súlya alatt bedőlő cégek száma. Az eddigi legrosszabb hónap tavaly november volt, akkor 1166 céget számoltak föl, míg korábban sosem érte el a havi érték az ezres nagyságrendet.

A stratégiai igazgató szerint a felszámolások számának növekedése idén biztosan meghaladja az 50 százalékot, ez pedig 17 ezer felszámolást jelent a tavalyi 11 ezer 500-zal szemben. Ennek a becslésnek a kockázata felfelé nagyobb, mint lefelé, így a stratégiai igazgató szerint a húszezer felszámolás sem kizárt. "Sajnos a magyar vállalkozások szerkezete nagyon kedvez a dominóhatás bekövetkezésének, hiszen a rendkívül alacsony nyereséghányad és a kis tőkeerő mellett könnyen bekövetkezik a likviditási válság a cégek életében" - véli az Opten stratégiai igazgatója. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sok cég egy lábon áll, akár termékszerkezetét, akár megrendelőinek számát nézzük. (Bár Magyarországon nem voltak bankcsődök, a külső finanszírozás beszűkülése keményen érinti mind a lakosságot, mind a vállalkozói szektort - közölte tegnap Bajnai Gordon.)

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo