hirdetés

Rekordsebességgel tisztul a cégvilág

Rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon. Az elmúlt hat hónapban 16108 céget töröltek a cégbíróságok, ez 538-cal több, mint az eddigi rekordfélévben, azaz 2010 második felében. A cégalapítások alacsony száma miatt a cégfluktuáció máris csökken. Ez a trend fel is erősödhet, ha igaznak bizonyul az Opten szakértőinek előrejelzése, mely szerint legkésőbb 2014 első félévében a cégamortizáció is csökkenni fog.
hirdetés

Soha annyi cég nem szűnt még meg Magyarországon, mint 2013 első felében. Ebben az időszakban a cégbíróságok 16108 céget töröltek a nyilvántartásból, ami az előző félévinél 7,1 százalékkal, az azt megelőző év azonos időszaki értékénél 32 százalékkal, az eddigi rekorder félévnél, 2010 második félénél pedig 3,4 százalékkal rosszabb eredmény. „Ez a

szabályozott tisztulási folyamat hosszabb távon mindenképp előnyösen érintheti a magyar gazdaságot. Lassan érezhetővé válik hatása, hiszen a cégek megszüntetésére irányuló cégbírósági eljárások száma csökken” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Még két nehéz félév jöhet

Az Opten adatai szerint 2012 első felében 32301 cégmegszüntetésre irányuló cégbírósági eljárás, azaz felszámolási, végelszámolási és kényszertörlési eljárás indult Magyarországon. Tavaly, a második félévben már csak 24263, az idei év első felében pedig 17581. „Ez a tendencia az eljárások lefolyási ütemének függvényében a következő két félév törléseiben mindenképpen megmutatkozik majd annak ellenére, hogy az egyes eljárástípusok között a jogszabályváltozások miatt jelentős átrendeződés ment végbe” – mondja Tóth Tamás.

Ha felszámoltatunk vagy ha bennünket számolnak fel
Manapság az üzleti életben egyre nagyobb gond a likviditás hiánya. A cégek többsége a kifizetések halogatásával igyekszik kezelni ilyen jellegű problémáját. Lassan mindenki tartozik mindenkinek. Mit tegyünk a kintlévőségeink behajtására? Ehhez ad gyakorlati eligazítást a Piac&Profit jogi szakmai partnere.
Valóban, 2012 első félévéhez képest a felszámolások száma 12312-ről 7109-re, a végelszámolásoké pedig 19444-ről 6646-ra esett vissza. Ezzel párhuzamosan a tavaly bevezetett kényszertörlési eljárások száma 545-ről 3826-ra ugrott. „Úgy gondoljuk, a cégadatok februári frissítése miatt leterhelt cégbíróságok ennél lényegesen több kényszertörlést indítanak majd a második félévben. Ettől függetlenül valószínűleg átmeneti javulás áll be a törlési adatokban – mondja Tóth Tamás.

Mérséklődik a cégfluktuáció

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (CFI) – mely az adott időszakban, egy adott területen megszűnt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez – máris mérséklődik. Ennek igazi oka azonban nem az amortizáció mértékének javulása, hanem a cégalapítási arány csökkenése. A megelőző év azonos időszakához képest a 13,7 százalékos CFI 13 százalékra mérséklődött, miközben a megszűnések aránya 4,7 százalékról 6,3 százalékra emelkedett, a cégalapításoké viszont 8,9 százalékról 6,8 százalékra csökkent.

Mit hozhatnak az új cégszabályok?

Jelentős átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft.-k működtetéséhez szükséges tőkekövetelmény jövőre a többszörösére, 3 millió forintra emelkedik. Ha már működő cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tőkeigény keletkezik. Ez hatalmas teher, de a szabályváltozás pozitív eredményt is hozhat a valós tevékenységet nem végző cégek bezárásával.

„Az alacsony mértékű GDP-növekedés mellett nincs okunk azt feltételezni, hogy a cégalapítási kedv a következő félévekben látványos javulást mutat majd. Az amortizációs arány viszont szükségképpen visszaesik, ezért a fluktuáció a következő félévben feltehetően csökkeni fog” – véli Tóth Tamás.

Az Opten adatai szerint a cégalapítások száma 2012 második félévéhez képest idén, az első félévben 15000-ről 16100-ra nőtt. Ezek az értékek azonban még messze elmaradnak a válság előtti időket jellemző számoktól: akkoriban félévente 23-25000 új céget alapítottak.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo