hirdetés

Végelszámolás, átalakulás: ezekre figyeljen, ha bt.-je van!

Van egy évek óta működő betéti társasága, de az jóformán csak kiadást jelent? A vásárlók folyamatosan csökkentik vagy visszamondják a megrendeléseiket, újak pedig nincsenek a láthatáron. Vagy vannak esetleg hosszú távú szerződései, amelyeket nem tud felbontani, de ez a cégforma kedvezőtlen az Ön számára. Mit tehet? Hogyan szabadulhat meg cégétől?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az első és egyben legegyszerűbb eset, ha bt.-nket végelszámolással (akár egyszerűsített végelszámolással) megszüntetjük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég jogutód nélkül úgy szűnik meg, hogy a hitelezőit kielégítette, így a beltag mögöttes felelőssége is megszűnik. A volt tagok alapíthatnak egy új kft.-t a bt. törlését követően akár ugyanazon a néven is azzal, hogy az új cég nem lesz jogutódja a korábbinak.

A jogutód nélküli megszűnés (végelszámolás) esetén ügyelni kell az esetleges tagi kölcsönök rendezésére. (A tagi kölcsönökre ügyelni kell akkor is, ha kft.-ben döntünk üzletrész-átruházásról. Hogy hogyan oldható meg a probléma, ahhoz itt ad segítséget szakértőnk.) A társaság visszafizetheti a tagnak (ritkán fordul elő); amennyiben a tag elengedi a követelését úgy ajándékozási illetéket kell fizetnie a cégnek, illetve a társasági adó fizetési kötelezettséggel is járhat – figyelmeztet dr. Hajdú-Dudás Mária, ügyvéd.

A szakértő fontosnak tartja, hogy a végelszámolás alatt, amennyiben a végelszámoló azt állapítja meg, hogy a cég vagyona a hitelezők követeléseinek fedezetére nem elegendő, és a tagok a hiányzó összeget harminc napon belül nem fizetik meg, haladéktalanul köteles felszámolási eljárás lefolytatására irányuló kérelmet benyújtani.

Kép: Pixabay

Átalakulás kft.-vé

A másik lehetőség, hogy a bt. átalakul kft.-vé. Az átalakulással létrejövő gazdasági társaság az átalakult gazdasági társaság általános jogutódja – húzza alá dr. Kathi Krisztina, az Adóiroda cégjogásza. Mint hangsúlyozza, a jogutód gazdasági társaságot illetik meg a jogelőd gazdasági társaság jogai, és terhelik a jogelőd gazdasági társaság kötelezettségei. Az átalakulást tehát akkor célszerű választania, ha a cégnek olyan tartós szerződései vagy hatósági engedélyei vannak, ami miatt feltétlenül szükséges, hogy az új cég jogutód legyen. Ez esetben a beltag korlátozottan felelős taggá (részvényessé) válik, és e változás bekövetkeztétől számított öt évig – ha a társasági vagyon a követelést nem fedezi – korlátlanul és egyetemlegesen felel a társaság azon tartozásaiért, amelyek korlátlanul felelős tagsági viszonyának megszűnése előtt keletkeztek.

Cégeladás tartozással: az 5 leggyakoribb tévhit
Nagyon sok elkeseredett cégtulajdonos próbálja eladni cégét, hogy szabaduljon a tartozásától és az azzal járó felelősségtől. A neten elég csak beütni a keresőbe, és számtalan ajánlattal találkozhatunk. Ám a szépen hangzó ígéretek mögött nagyon ritkán van tisztességes üzleti szándék. Az ilyen ügyletek kockázata igen magas, célszerű körültekintően eljárni minden esetben. Összeszedtük az 5 leggyakoribb tévhitet.
A társaság legfőbb szerve két alkalommal – egyhangúan – határoz az átalakulásról. Az első ülésen a vezető tisztségviselők – és ha létesítettek, a felügyelőbizottság – előterjesztése alapján a társaság tagjai döntenek az átalakulási szándékról és a létrejövő cégformáról, a vagyonmérleg fordulónapjáról, illetve felmérik, hogy a tagok közül ki kíván a jogutód társaság tagjává válni. Ha a cég legfőbb szerve egyetért az átalakulással, a vezető tisztségviselők elkészítik az átalakuló, valamint a létrejövő társaság vagyonmérleg- és vagyonleltár-, létesítő okirat-, illetve a jogutód társaságban részt venni nem kívánó személyekkel való elszámolás tervezetét.

A vagyonmérleg és a vagyonleltár-tervezeteket független könyvvizsgálóval – és ha van, a felügyelőbizottsággal is – ellenőriztetni kell. Említést érdemel, hogy a vagyonmérleg-tervezetek elkészítésénél lehetőség van az átértékelésre, de ez a különben adómentes átalakulásnál adófizetési kötelezettséget eredményezhet. A saját tőke összegét a könyvvizsgáló által megállapítottnál magasabb értékben nem lehet meghatározni. Az átalakulással létrejövő cég előtársaságként nem működhet, ezért a jogutód bejegyzéséig a jogelőd formájában folytathatja a tevékenységét. Az átalakulás tényét a társaság iratain és a megkötött ügyleteinél kifejezetten jelezni kell.

A második legfőbb szervi ülést a vagyonmérleg tervezett fordulónapjától 3 hónapon, illetve ha az elszámolásnak a számviteli törvény szerinti beszámoló mérlege az alapja, akkor legfeljebb 6 hónapon belül kell megtartani. Ennek során a cég legfőbb szerve elfogadja a fenti tervezeteket,. Az egyes tagoknak biztosított külön jogokat vagy előnyöket azonos tartalommal át kell venni a létrejövő társaság létesítő okiratába, ha az érintett tag erről írásban kifejezetten le nem mondott, sorolja a teendőket dr. Kathi Kriszta. Meg kell határozni a tervezett jegyzett tőkéből a létrejövő cég tagjait és a részt venni nem kívánó tagokat megillető vagyonhányadot, valamint az utóbbi kiadási módját.

A távozókkal való elszámolás a vagyonmérleg-tervezet szerinti saját tőke és a korábbi jegyzett tőke, illetve a saját tőke és a mérlegfőösszeg arányának a figyelembevételével történik. A távozókat megillető vagyonhányadot az átalakulással létrejövő társaság cégbejegyzését követő 30 napon belül ki kell adni, kivéve, ha az érintettekkel másként állapodtak meg. Az átalakulásról tájékoztatni kell a cégnél működő munkavállalói érdekképviseleteket, amit javasolt írásban megtenni. Az átalakulás elhatározásáról 8 napon belül közleményt kell közzétenni a Cégközlönyben.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo