asalgo cikkei


asalgo cikkei

Így búcsúzzunk szépen

Így búcsúzzunk szépen 

A kockázati befektető néhány év után a legjobb cégből is kiszáll, hiszen ez volt a befektetés célja. Íme néhány példa, hogyan valósulhat meg az exit, illetve néhány gyakorlati tanács, mire figyeljünk, miként szerződjünk a befektetővel úgy, hogy az ne akadályozza a majdani továbblépést.
Az érett is lehet vonzó

Az érett is lehet vonzó 

Mitől válik vonzó befektetési célponttá egy vállalkozás? Mi a különbség egy startup és egy érett vállalkozás között befektetési szempontból? A hiedelmekkel ellentétben az érett vállalkozások számára is jó lehetőség lehet a kockázati tőke.
Elveszett a számla? Ezek a teendők

Elveszett a számla? Ezek a teendők 

Köztudott, hogy minden iratanyagát kalandos körülmények között elveszítő vállalkozás potenciális adócsaló a hatóság szemében. A vállalkozó feladata a bizonyítás. De mi a teendő avagy hogyan tovább, mikor megsemmisültek cégünk elmúlt öt évének a legfontosabb bizonylatai?
Így kell munkavédelmi oktatást tartani

Így kell munkavédelmi oktatást tartani 

Ha csak egyetlen dolgozója is van a cégünknek, a munkavédelmi felügyelőség máris ellenőrizhet. A hivatal szerint nemcsak alkalmazottunk munkavégzését, teljesítményét szükséges kontrollálnunk egy, hanem a teljes munkában töltött ideje alatt felelősek vagyunk érte. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy elővigyázatlanságból okozott munkabaleset teljes mértékben a cég nyakába varrható, különösen, ha nem kaptak a dolgozók munkavédelmi oktatást.
Glattfelder: a legoptimálisabb konstrukciót keressük

Glattfelder: a legoptimálisabb konstrukciót keressük 

Újraiparosításra készül a kormány, hogy ezzel segítség a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányának emelkedését - mondta el a Piac&Profitnak Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Hosszabb távon a termelő cégek exportkapacitásának növelése a cél. Az államtitkár szerint könnyebb lesz ebben a ciklusban uniós pénzhez jutni, főleg a kisebb projektekhez. Mint mondta, a "lehetőségekhez képest legoptimálisabb" konstrukción dolgoznak.
Így kezeljük a céges hulladékot

Így kezeljük a céges hulladékot 

Amikor cégünk telephelyet alakít ki vagy újat választ, jó néhány feladat vár ránk. Az egyik legfontosabb, hogy gondoskodjunk a hulladékelszállításról.Ehhez szerződnünk kell a Fővárosi Közterületfenntartó ZRT-vel. Íme az FKF céges ügyfeleinek fenntartott szolgáltatásával kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok.
Nem csak startupot keres a kockázati tőke

Nem csak startupot keres a kockázati tőke 

Milyen különbséget látnak a kockázati tőkések egy startup és egy piacon régóta működő vállalkozás között? Van-e visszaút, ha kiderül a befektetés nem hozta be a hozzá fűzött reményeket? Detrekői Lászlóval, a Portfolion Kockázati Tőkealap Zrt. által kezelt Fordulat Tőkealap befektetési igazgatójával beszélgettünk.
A munkabérfizetés szabályai

A munkabérfizetés szabályai 

Mi a különbség a munkabér és a személyi alapbér között? Mikor és hogyan kell fizetni? Mennyit tilthatunk le maximum a jogosan járó bérből? Cikkünkben megtalálja a válaszokat.
Márciusig várni kell az EU-s pályázatokra

Márciusig várni kell az EU-s pályázatokra 

Az operatív programokat leghamarabb várhatóan március-április környékén hagyja jóvá az Európai Bizottság, addig, nem tudja megkezdeni a pályázatok kiírását a magyar kormány - mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a Piac & Profit által rendezett konferencián.
7 fontos áfaváltozás 2015-ben

7 fontos áfaváltozás 2015-ben 

Az áfa szabályok nem tartoznak a legegyszerűbben követhető jogszabályok közé, ráadásul évről évre változtatnak rajtuk. Összeszedtünk 7 fontos változást, ami 2015-től hatályos.

5 fontos munkajogi változás 2015-ben 

Legalább 7 nap szabadság jár az apukának, ha gyermeke születik, félévig védelem jár a vezető beosztásúaknak és akár a gyermek 5 éves koráig is kérheti a munkavállaló a részmunkaidő foglalkoztatást. Mi változott még? Összefoglaltuk a 2015. január 1-jével hatályos változásokat a Munka törvénykönyvében.

Máshogy kér adatokat a NAV 

2015. január 1-jétől változott a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége. Lássuk, hogyan!

Ennél nem kereshet kevesebbet 2015-ben 

A nyolcórás minimálbér 105 ezer, a garantált bérminimum pedig 122 ezer forint. Mennyi jár a dolgozónak, ha heti vagy órabérben foglalkoztatjuk? Beszéljenek a számok.

Ez jár a munkavállalónak, ha jogutód nélkül szűnik meg a munkahelye 

Cégünk jogutód nélküli megszűnésekor mennyit kell fizetnünk a munkavállalóinknak? Jár-e nekik a béren felül egyéb juttatás, ha a cég fizetésképtelen? Lássuk a legfontosabb előírásokat.

Pénzbőség kkv-knak? 

A Növekedési Hitelprogram és az Exportélénkítési Hitelprogram is egy a korábbi kereskedelmi banki gyakorlattól eltérő, állami szabályozókkal alacsony kamatokra beállított hiteltermék. Próbálkozás arra nézve, hogy hogyan érvényesülhet együtt a bankok és az ügyfelek érdeke, kikényszeríthető-e a pénzintézetek felelősségvállalása állami eszközökkel.

Munka számítógép előtt: ezek az optimális körülmények 

Nem is gondolnánk, hogy mennyi munkavédelmi előírást kell betartanunk, ha számítógép előtt dolgozó munkavállalókat foglalkoztatunk. A munkaasztal és a megvilágítás mellett még az optimális hőmérséklet betartása is célszerű.

Nem felesleges költés a biztonság 

A munkavédelmi előírásokkal a legtöbb induló vállalkozás vagy nincs tisztában, vagy felesleges költségnek érzi. Addig, amíg a baj be nem következett. A törvény nem tesz különbséget cégek között sem méret, sem tevékenység szerint, és a pénzbírság mellett más büntetéseket is kiszabhatnak a hatóságok.

Adósúlyok és devizahitelek vitték a novembert 

Novemberben elfogadták a 2015-ös adótörvényeket, hivatalba lépett az új Európai Bizottság és döntöttek a devizahitelek automatikus forintosításáról is.

Fürödtünk az adóban 

Októberben benyújtották a 2015-ös adócsomagot, újabb és újabb adónemekről röppentek fel hírek. A nagy felháborodást kiváltó netadót végül vissza is vonták. De azért más is történ a hónapban!

Bevallási határidők 2015-ben 

Az adóbevallási határidők 2015 folyamán, várhatóan megegyeznek majd a 2014. évivel. Összeszedtük, kinek, mikor kell áfát, evát, adóelőleget fizetnie jövőre.

Orosz embargó, eu-s áfa döntés, aszály - ez volt augusztusban 

Kiderült, közösségi jogba ütközik a vissza nem igényelhető áfa után felszámított kamat, az oroszok embargót vezettek be egyebek között az unióból érkező élelmiszerekre és megúszhatják az e-útdíj miatti bírságot a fuvarozók. Mi történt még augusztusban? Összefoglaltuk.

Reklámadó és kötelezettségszegés - meleg július volt 

Megszavazott reklámadó, milliárdok zárolása és jó néhány Magyarország ellen indított és időközben lezárt brüsszeli eljárás - így sommázhatóak a júliusi gazdasági események.

Innentől a tudtunk nélkül is ellenőrizhet a NAV 

Egyéves az útdíj, az elektronikus kézbesítésnek köszönhetően a cég tudta nélkül is ellenőrizhet a NAV – ezekkel a hírekkel kezdődött a nyár.

Májusban dőlt el, mire lesz pénz 

Döntés az operatív programokról, a dohányboltokról és a kötelező kamarai tagságról. EU-csatlakozás értékelése és egy kkv-kat támogató együttműködés – mi minden történt májusban?

Választási és pénzlázban az ország 

Áprilisban kiderült, uniós adatszolgáltatási kötelezettségük is van a magyar cégeknek. Októberre vártuk az Operatív programok véglegesítését. Kétszer annyi pénzt költöttek a SZÉP-kártyabirtokosok és másfélszer annyi fát használtunk fel a választások miatt, mint 2010-ben. Ez történt 2014 áprilisában.

Márciusban megváltozott az életünk 

Márciusban lépett hatályba az új Ptk., ami sok ponton változtatta meg az életünket. De ebben a hónapban derült ki az is, megúsztuk az elmarasztalást a kiskereskedelmi különadó miatt.

Földtörvény és kasszacsere - erről szólt a február 

Az Európai Bizottság bizakodott Magyarország 2014-es évével kapcsolatban, miközben Ausztria a földtörvény miatt kért segítséget az uniós fórumtól. De az év elején az is kiderült, hogy a közép- és kelet-európai térségben Kína számára Magyarország az első számú befektetési célpont.

Kevesebb adminisztrációnak örülhettünk az év elején 

Módosult az szja és számviteli törvény és megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Mi történt még januárban? Összeszedtük.

Mivel jár a vezetői státusz? 

Ki számít vezető állású munkavállalónak? Milyen alapbér járhat neki? Milyen szabályok vonatkoznak rá? Íme a legfontosabb tudnivalók.

5 dolog, amire figyeljünk munkaerő felvételnél 

Határozzuk meg pontosan az elvárásainkat, mielőtt interjúztatni kezdünk és nem árt, ha előre kitaláljuk, hogy milyen módszert alkalmazunk arra, hogy kiderüljön a jelentkezőről alkalmas-e a pozícióra vagy sem.

14 nap szabadság: mikor nem kell egyben kiadni? 

A munka törvénykönyve szerint kötelező egybefüggően 14 nap szabadságot kiadni a munkavállaló részére. Erre a karácsonyi szünet az utolsó lehetőség. De mikor és hogy lehet ettől eltérni?

Ne feledje a feltöltést! 

A vállalkozásoknak bizonyos adónemek vonatkozásában december 20-ig feltöltési kötelezettségük van, melynek elmulasztása esetén a cég mulasztási bírsággal sújtható. Mit jelent a feltöltési kötelezettség? Mekkora mulasztási bírsággal sújtható a cég?

Ezt kell tennünk, ha nincs FELIR-kódunk 

Január 1-jétől csak a FELIR azonosítóval rendelkező vállalkozóktól lehet majd a 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá eső termékeket vásárolni, illetve további értékesítésre, szállításra és tárolásra átvenni. A nyilvántartásba vételt tanúsító FELIR számot - a zökkenőmentes átállás érdekében - már idén januártól elérhetővé teszi weboldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Mi az a FELIR-kód? Mi történik, ha nincs ilyen kódunk januártól? Íme a legfontosabb tudnivalók!

Így alapíthat céget Svájcban 

Céget alapítani Svájcban elsősorban adózási okból érdemes, de célszerű felkészülni arra, hogy a folyamat drága mulatság. Mennyibe is kerül a svájci cégalapítás és az ezzel járó feladatok, kinek, milyen vállalkozást célszerű alapítania? Egyebek között erről beszélt Georg J. Wohl magyar származású svájci ügyvéd a Piac és Profit Piacbővítés Svájcban konferenciáján.

Végkielégítés: mi számít bele a jogosultsági időbe? 

Mikor nem számít bele a végkielégítésre jogosító időbe a munkabérrel nem díjazott időszaka a dolgozónak? Mi a szabály, ha a munkavállaló keresőképtelensége a munkáltatónak róható fel? Összefoglaltuk a lényeget.

Cégalapítás Ausztriában: ezek a feltételek 

Cégalapítás Ausztriában több jogi formában is lehetséges, az alapítás költségei elsősorban a választott jogi formától függenek. Minél komplexebb jogi formát választ az ember, annál magasabb költségekre kell számítania az alapításkor. Amíg az egyéni vállalkozás megkezdése alig okoz költségeket, egy GmbH alapítása jelentős kiadásokkal jár, hangzott el a Piac&Profit Piacbővítés Ausztriában konferenciáján.

Vasárnapi munkavégzés: mikor jár pótlék? 

Az adventi időszakban különösen sokakat érint a vasárnapi munkavégzés problémája. Ebben az időszakban annyira általános, hogy még a Fidesz vasárnapi munkát tiltó törvénymódosítása is megengedné. De kit és milyen feltételekkel lehet behívni vasárnapi munkára?

Magyar termékek, amelyekre van kereslet az osztrák piacon 

Az Ausztriában megtelepedett magyar vállalkozások zöme inkább a szolgáltató-szektorban van jelen, mint az iparban. E jelenség leginkább a hazainál jóval drágább munkaerővel magyarázható, mely az osztrák piacra helyben gyártó cégek számára jelentősen megdrágítaná a termékek előállítását. Kereslet ennek ellenére lenne exportképes termékeket kínáló, az osztrák piaci sajátosságokat ismerő és felismerő cégekre. Volner-Szenci Ildikó, a bécsi Magyar Nagykövetség külgazdasági attaséja Ausztria üzleti környezeti specialitásairól és a kkv-k számára adódó osztrák piaci lehetőségekről beszélt a Piac & Profit Piacbővítés külföldön címmel tartott konferenciáján.

Így indítsunk fizetési meghagyásos eljárást 

Az egyik leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás követelésünk érvényesítésére az elektronikus fizetési meghagyásos eljárás. Ellentmondás hiányában hónapokig tartó bírósági eljárás nélkül, akár három hét alatt jogerős végzéshez juthatunk.

Négy fontos kérdés és válasz társas vállalkozóknak 

Mire vállalkozunk, ha céget alapítunk? Kivel szemben és milyen kötelezettségeink vannak? Mi a cég ügyvezetőjének legfőbb feladata? Az eKontento Online Könyvelőiroda összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Tipikus munkáltatói hibák felmondáskor 

Határozott idejű munkaviszonyt nem lehet rendes felmondással megszüntetni, próbaidő után csak indoklással lehet felmondani a dolgozónak, próbaidő alatt viszont nem célszerű indokolni a munkaviszony megszüntetését. Mire érdemes még ügyelni?

5 alap dolog, amire érdemes figyelni cégalapításnál 

Cégalapításnál legyünk körültekintőek, alaposan nézzük meg, kit választunk üzlettársunknak, legyünk szkeptikusak a mindenhez értő ügyvédekkel és törekedjünk arra, hogy amit, csak lehet, foglaljunk írásba.

Végrehajtás az ingatlanon: mi van az adás-vétellel? 

Mire figyeljünk,ha terhelt ingatlant vásárolunk? Mit tehet a NAV, ha a tartozás a régi tulajdonosé, aki közben eladta? Íme a legfontosabb tudnivalók.

Céges karácsony: ne essünk túlzásba! 

Egyre sürgetőbb kérdés, hogy milyen is legyen idén a céges karácsony. Legyen-e estébe nyúló ünneplés vagy elég-e a napközbeni koccintás? Megajándékozzák-e egymást a kollégák vagy sem? Mit kapjanak az alkalmazottak a cégtől? A fenti kérdések eldöntése nemcsak céges pénztárca függvénye. Néhány szempont, mire ügyeljünk, ha nem szeretnénk túlzásokba esni, de "olcsójánosnak" sem szeretnénk tűnni.

Tippek a hatékony Google hirdetéshez 

Nehéz elhinni, de egy jó minőségű hirdetést a Google akár 80 forintos kattintással tesz az első helyre, míg egy rossz minőségűt 500 forintért csak a harmadikra. Hogyan készítsünk jó minőségű hirdetést avagy mikor lesz Adwords hirdetésünk a legolcsóbban az első helyen? Verdes János szakértő szerint a Google néhány egyszerű számítással határozza meg a hirdetés relevanciáját.

A linképítés nem minden avagy mi a keresőoptimalizás lényege? 

A keresőoptimalizálás lépéseit néha félreértik. A végén derül ki, hogy egy csomó idő elment feleslegesen. Egyszerűen megspórolhatjuk a feleslegesen futott köröket. Megúszhatjuk, hogy különböző mértékű büntetés miatt hátrasorolja vagy el is tüntesse oldalainkat a Google.

Egészségromlás: mikor perelhet a dolgozó? 

Bár sokan tudják, hogy egy rossz felmondásból több milliós kára keletkezhet a cégnek, azzal mégis kevesen számolnak, hogy egyre nagyobb divat egészségromlás miatt beperelni a munkáltatót. Elég, ha azt bizonyítja a dolgozó, hogy a munka időtartama alatt romlott a szeme, vagy magasabb lett a vérnyomása.

Felmondási tilalom: a 3 alapszabály 

A munkavállaló és a munkáltató bármikor megszüntetheti felmondással a munkaviszonyt, kivéve, ha a felek külön megállapodnak ennek ellenkezőjében. Mondjuk abban, hogy a munkaviszony legfeljebb a munkaviszony kezdetétől számított egy évig felmondással nem szüntethető meg. Mit kell tudni még a felmondási védelemről? Mikor, kire és kire nem vonatkozik? Íme a legfontosabb tudnivalók.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo