Egészségromlás: mikor perelhet a dolgozó?

Bár sokan tudják, hogy egy rossz felmondásból több milliós kára keletkezhet a cégnek, azzal mégis kevesen számolnak, hogy egyre nagyobb divat egészségromlás miatt beperelni a munkáltatót. Elég, ha azt bizonyítja a dolgozó, hogy a munka időtartama alatt romlott a szeme, vagy magasabb lett a vérnyomása.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A munkáltató legfontosabb munkavédelmi feladatai
– Megfelelő létszámú és megfelelő képzettséggel rendelkező embert alkalmazni.
– Munkavédelmi oktatásokat tartani. – A munkavédelmi szaktevékenység ellátására szakembert megbízni. – A munkahelyet, eszközöket, berendezéseket, technológiát rendszeresen felülvizsgáltatni, ellenőriztetni. – A munkabalesetet, fokozott expozíciót, foglalkozási megbetegedést kivizsgáltatni, bejelenteni, nyilvántartásba venni. – A kockázatok csökkentésére intézkedéseket hozni, a fennmaradó kockázatot értékelni.
Az általános szabályok szerint a munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel. Az egészségkárosodást azonban sokszor nagyon nehéz összefüggésbe hozni a munkavégzéssel, ezért nehéz a konkrét kártérítésig eljutni.

Az egészségromlás veszélye olyan munkahelyeken is fennáll, ahol kevesen gondolnak rá. Tévhit például, hogy egy irodában ne történne munkahelyi baleset.

Miért felelős a munkáltató?

A munkáltató anyagi felelőssége a dolgozó olyan egészségromlásáért is fennáll, amely nem közvetlenül az üzemi balesettel függ össze, hanem a baleseti sérülés folytán kialakult egészségi állapotának a következménye. Részleges összefüggésről akkor beszélhetünk, ha csak részben a munkavégzésre vezethető vissza a betegség, ha mondjuk a tüdőbetegséget a dolgozó erős dohányzása is súlyosbította.

Egy perben általában a leglényegesebb kérdés a munkavégzés és a betegség közötti kapcsolat, ami közvetlen vagy közvetett is lehet. Közvetlen lehet például a munkahelyen belélegzett mérgező anyag hatására kialakult tüdőbetegség. Közvetettre pedig egy életből kiragadott példa: a munkavállalót áramütés érte, amellyel összefüggésben viszonylag rövid ideig táppénzen volt. Nem sokkal később idegi panaszokkal ideg- és elmegyógyászati klinikán kezelték.

Egyre gyakoribb, hogy a munkavállalók a munkahelyi konfliktusból eredő megbetegedésre hivatkozva terjesztenek elő kártérítési igényt. Ha a munkavállalónak a felmondást követően felismert betegségei (magas vérnyomás stb.) és a munkáltató jogellenesnek bizonyult felmondása között az okozati összefüggés megállapítható, a munkavállaló nem vagyoni kártérítés iránti igénye jogos. A munkavégzéssel szükségszerűen együtt járó konfliktusok - egyéb körülmények nélkül - önmagukban nem minősülnek a munkavállaló egészségromlását okozó (vétkes) munkáltatói magatartásnak.

A szem romlás is sokba kerühet
Kép:PP archív

Munkavédelmi alapszabályok
Bizonyára mindenki találkozott már a munkavédelem vagy munkabiztonság megnevezéssel közvetve vagy közvetlenül. Azonban még mindig sok téves elképzelés él a cégek körében, ezért nem árt kicsit áttekinteni a szabályokat!
Ki bizonyít?

Alapvetően a munkavállalónak kell bizonyítania, hogy az egészségkárosodása a munkavégzéssel összefüggésben történt - ez pedig nem könnyű, ami a munkáltató számára jó hír lehet. Ugyanakkor amennyiben a munkáltató nem biztosította a törvény szerint már egy munkavállaló esetén is kötelező üzemorvosi vizsgálat elvégzését, akkor megszegte törvényi kötelezettségét és ezzel hibássá válik. Ez azt jelenti, hogy a bizonyítási teher megfordul, és a munkáltatóra hárul.

Megfordulhat a bizonyítási teher, azaz a munkáltatónak kell például bebizonyítania azt is, hogy a munkavállalónak nem a munkahelytől romlott a szeme. Ami ugyanolyan nehéz, mint azt bizonyítani, hogy attól romlott, de mivel már van egy törvényi mulasztása a munkáltatónak, ezért nagyon könnyen elveszítheti a pert, és végleges egészség károsodás esetén kifejezetten drága mulatság lehet.

Ezért fontos, hogy legyen foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásra szerződése és törvényes időközönként végeztesse el a vizsgálatokat. Ezek a vizsgálatok védhetik meg a céget ezekben a perekben.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo