Így kell munkavédelmi oktatást tartani

Ha csak egyetlen dolgozója is van a cégünknek, a munkavédelmi felügyelőség máris ellenőrizhet. A hivatal szerint nemcsak alkalmazottunk munkavégzését, teljesítményét szükséges kontrollálnunk egy, hanem a teljes munkában töltött ideje alatt felelősek vagyunk érte. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy elővigyázatlanságból okozott munkabaleset teljes mértékben a cég nyakába varrható, különösen, ha nem kaptak a dolgozók munkavédelmi oktatást.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:PP archív

Munkáltatóként kötelesek vagyunk a munkavédelmi oktatást olyan időközönként és tartalommal megtartani, hogy a munkavállalónk elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat. Az oktatást rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként - a megváltozott vagy új kockázatokat, megelőzési intézkedéseket is figyelembe véve - meg kell ismételni.

Mindenek előtt

Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevők aláírásával ellátva írásban kell rögzítenünk. A munkavédelemről szóló törvény szerint a munkavédelmi ismeretek megszerzéséig a munkavállaló ugyanis önállóan nem foglalkoztatható. Ebből téves azt a következtetést levonni, hogy a dolgozó a munkavédelmi oktatásig munkába állhat, amennyiben felügyelet mellett dolgozik. Egyrészt a törvény egyértelmű a tekintetben, hogy a munkába álláskor a munkavállalónak rendelkeznie kell a szükséges munkavédelmi ismeretekkel. Másrészt a munkavédelmi ismeretek megszerzése nem minden esetben azonos pusztán az oktatás teljesítésével.

Mikor kell munkavédelmi oktatást tartani?
új munkavállaló munkába állásakor
munkahely vagy munkakör megváltozásakor
munkakörülmények megváltozásakor
munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor
új technológia bevezetésekor
A munkavédelmi oktatás keretében a munkáltató feladata az is, hogy meggyőződjön arról, hogy az oktatáson átadott ismereteket a munkavállaló elsajátította, az ismereteket megszerezte. Így ebből legfeljebb az következik, hogy az oktatást követően a munkavállaló munkába állhat, de mindaddig, amíg a munkavédelmi ismeretek elsajátításáról a munkáltató nem győződik meg (pl. vizsga, ellenőrzés stb.), addig önállóan nem dolgozhat. A munkavédelmi oktatásnak az egyik legfontosabb szerepe, hogy a munkabalesetet megelőzze, illetve annak bekövetkezésekor kellő szakmai hátteret biztosítson a dolgozónak azzal kapcsolatban, mit kell tennie.

A munkavédelmi oktatásnak az egyik legfontosabb szerepe, hogy a munkabalesetet megelőzze, illetve annak bekövetkezésekor kellő szakmai hátteret biztosítson a dolgozónak azzal kapcsolatban, mit kell tennie.

Mi számít munkabalesetnek?

A munkabaleset olyan baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során, vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás igénybe vétele során éri.

A 6 legfontosabb munkabiztonsági előírás
Már nem kötelező munkavédelmi szabályzatot készítenie a cégnek, de helyette kell, hogy legyen saját nyilvántartása a törvényben előírt dokumentumokról. Előírás a munkavédelmi oktatás és a kockázatértékelés és még egy sor dolog amiről nem szabad megfeledkezni, ha szeretnénk elkerülni a bírságot.
Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.

Súlyos az a munkabalesetnek számítanak az alábbiak:

  • a sérült halálát (halálos munkabaleset az a baleset is, amelynek bekövetkezésétől számított egy éven belül a sérült orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben életét vesztette), magzata vagy újszülöttje halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását;
  • valamely érzékszerv, érzékelőképesség, illetve a reprodukciós képesség elvesztését vagy jelentős mértékű károsodását okozta;
  • orvosi vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást;
  • súlyos csonkulást, hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését (továbbá ennél súlyosabb esetek);
  • beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulást, bénulást, illetőleg elmezavart okozott.
 

Véleményvezér

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo