Biztonságos munkahely cikkek

hirdetés

Munkavédelem: a kereskedelemben tízből nyolc munkavállalónál van szabálytalanság

Munkavédelem: a kereskedelemben tízből nyolc munkavállalónál van szabálytalanság 

A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.
Veszélyben dolgozik a munkavállalók háromnegyede

Veszélyben dolgozik a munkavállalók háromnegyede 

Alig volt javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon: az ellenőrzött 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök – ismerteti jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján.
Egyre jobban bízunk a munkahelyünkben

Egyre jobban bízunk a munkahelyünkben 

Minden szegmensben emelkedett a munkavállalói bizalom tavaly tavasz óta – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci felméréséből. Az adatok alapján továbbra is a 30-50 év közöttiek, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportokat, emellett továbbra is stabilan növekszik az átlag magyar álláskereső saját munkahelye iránti bizalma.
A robotoktól védené az embereket az unió

A robotoktól védené az embereket az unió 

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága a mindennapi életben egyre gyakrabban használt robotok uniós szintű jogi szabályozásának kidolgozását kérte az Európai Bizottságtól. A gyártóknak például fel kellene szerelniük a robotokat olyan biztonsági kapcsolóval, amely veszélyhelyzetben azonnal leállítja őket.
Számokkal bizonyítjuk, hogy megéri a munkavédelem

Számokkal bizonyítjuk, hogy megéri a munkavédelem 

A munkavédelemre leginkább szükséges rosszként tekintenek a hazai munkáltatók - ez abból is látszik, hogy a cégek 80%-a nem tartja be a szabályokat. Pedig a biztonságos és egészséges munkahely anyagilag is megéri. Mindenkinek.
hirdetés
Ki a felelős a munkahelyi balesetekért?

Ki a felelős a munkahelyi balesetekért? 

Még az alapvetően nem veszélyesnek tartott munkakörökben is bárkivel történhet baleset. Lehet súlyosabb, lehet enyhébb, mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mi a munkáltató kötelessége és lehetőségei, illetve mit tehet a munkavállaló.
Több lett a munkabaleset

Több lett a munkabaleset  

A munkabalesetek száma 9,4 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben az előző esztendő azonos időszakához képest – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.
Ki menti meg a főnök életét?

Ki menti meg a főnök életét? 

Baleset bárkivel történhet a munkahelyén, súlyos, életveszélyes helyzetbe egy irodaházban is kerülhetünk. Tisztában vagyunk vele, hogy mit kell tennünk, ha kollégánk elájul a folyosón?
Már élnek az új tűzvédelmi szabályok

Már élnek az új tűzvédelmi szabályok 

2014 végén fogadták el az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot (OTSZ). A hatóságok és a jogszabályalkotót számára is kiemelt terület az élet- és értékvédelem. Ennek jegyében és szellemében került kidolgozásra a 2015. március 5-én hatályba lépő 54/2014. BM rendelet, mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hoz.
Így kell munkavédelmi oktatást tartani

Így kell munkavédelmi oktatást tartani 

Ha csak egyetlen dolgozója is van a cégünknek, a munkavédelmi felügyelőség máris ellenőrizhet. A hivatal szerint nemcsak alkalmazottunk munkavégzését, teljesítményét szükséges kontrollálnunk egy, hanem a teljes munkában töltött ideje alatt felelősek vagyunk érte. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy elővigyázatlanságból okozott munkabaleset teljes mértékben a cég nyakába varrható, különösen, ha nem kaptak a dolgozók munkavédelmi oktatást.
hirdetés

Mikor végezzük a munkavédelmi oktatást? 

Időről-időre hallani lehet egyes munkáltatóktól a munkavédelemről szóló törvény olyan értelmezését, hogy a munkavállaló a munkavédelmi oktatás elvégzését megelőzően is dolgozhat, amennyiben azt felügyelet mellett teszi. Vajon mit mond erről a munkavédelemről szóló törvény?

Védőeszközök: ezek az előírások vonatkoznak munkáltatókra 

Olyan munkahelyen, ahol egyidejűleg többféle kockázat is fennáll, a munkáltatónak úgy kell a védőeszközt biztosítania, hogy a munkavállaló az őt érő valamennyi kockázat ellen védve legyen. A védőeszközök biztosítása magában foglalja a meneküléshez és a mentéshez szükséges védőeszközök rendelkezésre állását is.

Utáljuk, de féltjük a munkahelyünket 

Magyarországon az emberek nem szívesen váltanak munkahelyet, nem azért, mert annyira elégedettek vagyunk a munkahelyünkkel, hanem mert szeretnénk bármi áron elkerülni a munkanélküliséget.

Megéri áldozni a jó munkakörülményekre 

A jobb munkahelyi körülmény, megfelelő munkabiztonság kialakítása megtérülő beruházás - hangsúlyozta Andor László, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa.

Az Ön cége is veszélyben van! Készüljön fel! 

Árfolyam-ingadozás, halmozódó kintlevőség, kibertámadás, NAV és ÁNTSZ ellenőrök? Úgy érzi felkészült mindenre? Ha nem, várjuk a KKV-AKADÉMIA ”Fő a biztonság!” konzultációján, ahol gyakorlati tippeket kaphat cége biztonságos működéséhez.

Kisokos munkahelyi baleseti jegyzőkönyvhöz 

A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell – tájékoztat a nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága (NMH). Milyen dokumentumokat kell készítenie, kinek és meddig kell elküldenie ezeket? Összefoglaltuk a lényeget.

Az 5 legfontosabb teendő munkahelyi baleset esetén 

Mi számít munkahelyi balesetnek? Kinek kell elsősegélyt nyújtania? Milyen megállapításokat kell tennie a munkáltatónak? Íme 5 dolog, amelyet célszerű minden munkáltatónak betartania.

A 3 legfontosabb szabály, ha új gép indul a cégnél 

Munkaeszközt üzembe helyezni, valamint használatba venni csak abban az esetben szabad, ha az az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit kielégíti. További feltétel, hogy az adott munkaeszköznek legyen külön jogszabályban meghatározott gyártói megfelelőségi nyilatkozata, illetve a megfelelőséget tanúsító egyéb dokumentumai. Pontosan melyek ezek? Íme az üzembe helyezés 3 legfontosabb lépése, amelyek nélkül nem engedheti, hogy munkavállalói önállóan dolgozzanak.

A minőségi munkahelyek a gazdaságot is segítik 

A minőségi munkahelyek a feltörekvő és a fejlődő országokban a fenntartható növekedés motorjaként működhetnek - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Munka világa című 2014-es jelentésében, amely 140 fejlődő és feltörekvő gazdaság részletes elemzését tartalmazza.

Nem a pénz, a biztonság a lényeg 

Nem a magas fizetés, hanem a hosszú távú, biztos megélhetés a legvonzóbb dolog a potenciális munkavállalók számára – derült ki a Randstad globális felméréséből. A nőknek a barátságos munkahelyi légkör és a magánélettel való egyensúly megteremtése fontos még álláskereséskor, a férfiak inkább a karrierlehetőségekre koncentrálnak.

Tetemes kárt okozhat a dolgozók viselkedése  

A szükségtelen munkavállalói kockázatok céges költségei tetemes kárt okoznak a munkaadóknak. A régiós statisztikák szerint a dolgozók viselkedéséből következő különböző problémás helyzetek, mint a rossz munkahatékonyság, balesetek és csalások, együttesen milliárdos veszteségeket okoznak a hazai vállalatoknak. Lehet, hogy ezek kiszűrhetők lennének?

Dolgozói elkötelezettséggel a munkahelyi balesetek ellen 

Főként a dolgozók személyes elkötelezettségére épít a VELUX Cégcsoport, hogy gyáraiban az eddig is rendkívül magas biztonsági színvonalat tovább növelje, és az üzemi balesetek számát nullára csökkentse.

Tisztelet a munkabalesetben megsérülteknek 

A munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította a kormány április 28-át.        

Műszakiak nélkül maradhatnak a kkv-k 

A mérnökhallgatóknak csak ötöde tartja megfelelő munkahelynek a magyarországi kkv-kat, így a szektor hamarosan komoly szakemberhiánnyal nézhet szembe. A multinacionális vállalatok jobb eséllyel indulnak a szakemberekért folytatott versenyben, azonban a hallgatók több mint harmada a legszívesebben elhagyná az országot és külföldön vállalna munkát.

Már a traktorban sem szabad dohányozni 

Nemdohányzó traktorvezetők és jogszabályoknak megfelelő tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagépek - ezt várná a katasztrófavédelem a biztonságos mezőgazdasági munka érdekében.

Összefogás a munkahelyi balesetek ellen 

Eddig 57 szervezet csatlakozott az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tavasszal elindított kampányához, amely arra ösztönzi a vezetőket, a munkavállalókat, a képviselőket és az egyéb érdekelteket, hogy működjenek együtt a munkahelyi kockázatok kezelése terén. Mostantól 2012 október 25-ig lehet csatlakozni a második fordulóhoz.

Együtt az egészséges munkahelyekért 

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) „Együtt a kockázatok megelőzéséért" címmel elindítja új, kétéves Egészséges munkahelyek kampányát. Középpontjában az áll, milyen fontos szerepet játszik a vezetői irányítás és a munkavállalói részvétel a munkahelyi biztonság és egészségvédelem javításában.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Szuper olcsó hitel érkezett

Szuper olcsó hitel érkezett 

5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo