Számokkal bizonyítjuk, hogy megéri a munkavédelem

A munkavédelemre leginkább szükséges rosszként tekintenek a hazai munkáltatók - ez abból is látszik, hogy a cégek 80%-a nem tartja be a szabályokat. Pedig a biztonságos és egészséges munkahely anyagilag is megéri. Mindenkinek.

Elfogadta a kormány a munkavédelem nemzeti politikáját, amely 2016-2022-ig meghatározza a hazai munkavédelem prioritásait. Az erről szóló határozat a héten jelent meg a Magyar Közlönyben. A gyors technikai és technológiai változások magukkal hozták a munkakörülmények átalakulását is, a foglalkozási megbetegedések jellege folyamatosan változik – fogalmazott Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az „Egészséges munkahelyet minden életkorban" című konferencián, az eddig nem ismert kockázatokra való felkészülés érdekében a kormány az államtitkár elmondása szerint a munkavédelmi kutatás, fejlesztés támogatását is fontosnak tartja.

Kép:EU OSHA

A munkavédelemmel kapcsolatos fegyelemmel viszont egyelőre jócskán vannak problémák a munkahelyeken derült ki Dr. Simon Attila István az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár tájékoztatásából. Az ellenőrzött vállalkozások 80%-ánál találtak valamilyen szabálytalanságot, hibát, közös felelősség és feladat, hogy ezt minél alacsonyabb szintre sikerüljön leszorítani – mondta a helyettes államtitkár.

A módszer sokáig a súlyos bírságok kiszabása volt, mostanra viszont a jogszabályalkotók számára is nyilvánvaló tapasztalat lett, hogy – ahogy az államtitkár helyettes fogalmazott – „a munkavédelmi fegyelemmel semmilyen összefüggése nincs a bírságok mértékének”. (Ennek ellenére azért bőven volt bírság is tavaly.) Ezért arra jutottak, hogy a poroszos, bírságon alapuló megközelítés helyett a támogató, partneri megközelítés lesz eredményesebb. A jó gyakorlatok bemutatása és a tájékoztatás mellett azért nem tekintettek el a szabályoktól és a bírságoktól sem – sőt, a kkv-kat jövő év elejétől újabb szankció sújthatja. A Munkavédelmi Törvény júliusi módosítása értelmében 2017. január 9-től már a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt választaniuk, ellenkező esetben komoly közigazgatási bírsággal kell számolniuk. Hogy minek kell megfelelni, hogy elkerülhető legyen a félmillió forintos büntetés, arról itt olvashat részletesebben.

Komoly veszteség

Ugyanakkor bár a munkáltató feladata a szabályok ismerete és betartatása, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés alapvető követelményeinek megteremtése, elsődlegesen nem a bírság elkerülése érdekében érdemes foglalkozni a kérdéssel, hanem a tényleges gazdasági előnyök miatt.

Az ILO, a nemzetközi munkavédelmi ügynökség adatai szerint a munkabalesetek és a foglalkozási eredetű megbetegedések teljes költsége a világ GDP-jének 4 %-át tesz ki, az Európai Bizottság adatai szerint pedig a munkabalesetek költsége (beleszámítva a kiesett munkát és a balesetek okozta plusz költségeket) 2000-ben, az EU15-ben 55 milliárd euró volt. A helyettes államtitkár szerint hazai viszonylatban is óvatos becslések szerint is 200 milliárd forintos veszteséget jelent nemzetgazdasági szinten a munkahelyi balesetek miatti kiesés és költés.

Forrás: EU OSHA

Megtérülő költség

A munkavédelembe fektetett pénz tehát sokszorosan megtérülhet, a vállalkozások számára azonban ez a megtérülés nehezen kalkulálható – mondta Dr. Simon Attila István, így leginkább a felelős működés iránti elkötelezettség növelése lehet az, ami valódi változást hoz a munkavédelmi fegyelem ügyében.

De azért elég meggyőző számokat is tudunk mutatni arra vonatkozóan, hogy mennyire éri meg ez a befektetés.

  • Az Egyesült Királyság Munkavédelmi Ügynöksége (HSE) adatai szerint a vezetési tanácsadásba és a munkavédelemi képzésbe befektetett 175.000 £ rövid időn belül 286 %-os (500.000 £) hasznot hozott.
  • Az  európai munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi ügynökség (EU-OSHA) felmérése szerint minden munkavédelembe fektetett 1 euró 2,5 – 4,8 eurós megtérülést eredményez.
Az anyagiak mellett a munkavédelmi fegyelem javulása, a munkabalesetek csökkenése komoly üzleti előnyöket is jelent. Az Egyesült Királyság Munkavédelmi Ügynökségének adatai szerint ennek hatására egyértelműen javul a termelékenység, csökken a hiányzások száma, jelentős anyagi megtakarításokkal számolhat a munkáltató (többek között a kártérítési igények és biztosítási költségek csökkenésével), valamint javulnak az ügyfél és beszállítói kapcsolatok, a cég jó hírneve megerősödik. A munkavállalók elégedettebbek lettek, javult a munkamorál, erősödött a motiváció és csökkent a fluktuáció is.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo