Egészséges munkahely cikkek


Egyre sportosabbak a magyarok, de még mindig iszonyú sokat ülünk

Egyre sportosabbak a magyarok, de még mindig iszonyú sokat ülünk 

Habár egyre többen sportolnak Magyarországon, még mindig kevesen teljesítik az egészségmegőrzéshez szükséges 2,5 órás heti mozgást, a többség pedig iszpnyú sokat, napi több mint nyolc órát ül egy helyben.
Betegen is bemegyünk dolgozni

Betegen is bemegyünk dolgozni 

Az irodai dolgozók harmada influenzás tünetekkel is bemegy a munkahelyére. Ha egy légtérben töltünk nyolc órát egy beteggel, az jelentősen növeli a megfertőződés kockázatát.
A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő

A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő 

Munkaerőhiány van. Nagy a verseny a cégek között a tehetséges munkatársakért. A pénzen kívül mivel lehet még elcsábítani a legjobb munkerőt? Egyre inkább a munkahely, az iroda színvonalával. 2014 óta már globális minősítési rendszere is van az irodai jólétnek: ez a Well Building. A Well-rendszerhez kapcsolódó innovációk határozzák meg az irodapiacot a következő évtizedben.
Egészségügy: megfér egymás mellett az állami és a magán?

Egészségügy: megfér egymás mellett az állami és a magán? 

Az elmúlt években a hazai magán-egészségügyi kiadások ütemesen nőttek, tavaly elérték az ezermilliárd forintot, és 2021-ig évi négy-öt százalékos további növekedést jósolnak a szakértők. Összeállításunkban vetettünk egy pillantást néhány ország jól vagy rosszul működő gyakorlatára, amelyek akár követendő példaként is szolgálhatnak a hazai egészségügy átalakításához.
Merre tart az egészségügy a munkahelyeken?

Merre tart az egészségügy a munkahelyeken? 

Jól érzékelhetően a 2018-as év újabb trendeket hozott magával a vállalati egészség területen. Azon munkaadók számára írtam ezt a cikket, akik szeretnének újabb, esetleg az eddigiektől eltérőbb irányokat kijelölni a munkatársaik egészségének és jól-létének fejlesztésére. A legfrissebb trendek közül néhány segíthet abban, hogy a már működtetett munkavállalói Egészségprogramokat feldobja, vagy egy teljesen más irányba vigye. Ha kíváncsi, mi következik az egyre inkább változó munkahelyi wellness-iparágban, vessen egy pillantást az alábbiakban azokra a trendekre, amelyek 2018-ban már jellemzően előfordulnak külföldön és idehaza is egyaránt.
14+1 könnyen kivitelezhető tipp a jobb irodáért

14+1 könnyen kivitelezhető tipp a jobb irodáért 

Hatékonyabb és boldogabb munkavállaló – ez minden HR szakember álma. Hogy valóra váljon ez az álom sok feltételnek kell teljesülnie. Az egyik legfontosabb – az Offiseven felmérése szerint – a megfelelő munkakörnyezet kialakítása. Ebben segít a szakértő könnyen kivitelezhető ötletekkel.
Tüdőszűrésből is lehet adóellenőrzés

Tüdőszűrésből is lehet adóellenőrzés 

A munkáltatók által fizetett szűrővizsgálatok színlelt biztosítási jogviszonynak minősülhetnek a NAV szerint – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A menedzserszűrésnek is hívott szolgáltatás ugyanis csak bizonyos esetekben tekinthető a privát egészségbiztosítások szerves részének. Akinek nem megfelelő a biztosítása, annál adóköteles jövedelemnek számítanak az ilyen vizsgálatok.
Újévi karrierfogaladom? Ezek az első lépések

Újévi karrierfogaladom? Ezek az első lépések 

Az év eleje a számvetés és a fogadalmak időszaka, érdemes ilyenkor összegezni az elmúlt esztendő tapasztalatait, és gondolkodni a jövőn. Jó alkalom ez a karriertervezésre is, hiszen sokkal nyitottabbak vagyunk arra, hogy új célokat tűzzünk ki, akár a magasabb fizetés, a szakmai előrelépés, vagy a munkahelyváltás reményében. A Perfekt Zrt. szakértője szerint az alábbi öt tanácsot érdemes megfogadni, hogy karrierünk szempontjából is igazán sikeres legyen a 2018-as év.
Naponta hatezer ember hal meg a munkája miatt

Naponta hatezer ember hal meg a munkája miatt 

Világszerte naponta hatezer ember hal meg a munkájával összefüggő balesetekben vagy betegségekben. A balesetek többségét figyelmetlenség okozza. Még bőven van tennivaló a megelőzésben.
Íme a megoldás a dolgozók egészségi problémáinak 90 százalékára, ami még a munkáltatónak is jó

Íme a megoldás a dolgozók egészségi problémáinak 90 százalékára, ami még a munkáltatónak is jó 

A csoportos egészségbiztosítás vonzó a munkavállalók és költséghatékony megoldás a munkaadó számára. Mivel nem jelentős költségtétel, akár év közben is döntetünk a bevezetéséről. Hogy hogyan működik a dolog, milyen cégeknek érdemes ebben gondolkodnia, és hogyan érdemes kalkulálni, arról Zsolnai Gáborral, a Vienna Life Biztosító vállalati értékesítési igazgatójával beszélgettünk.

Most duplán megéri zöldíteni az irodát 

A növények nem csak kellemesebbé teszik az irodai környezetet, de kutatások bizonyítják, hogy csökkentik a betegségeket és növelik a hatékonyságot is. Hát kell ennél szebb motivációs eszköz?

Egészségesebbek leszünk, ha csak távolról látjuk a főnököt 

A rugalmas munkavégzés lehetővé teszi, hogy gyakrabban járjunk társaságba, több időnk marad az egészségünk megőrzésére – derült ki egy friss felmérésből. Ez ma már olyan fontos szempont, hogy a dolgozók 55 százaléka ezt is figyelembe veszi egy új munkahely kiválasztásánál.

Támad az influenza! Így védekezzünk a munkahelyen 

Egyre súlyosabb az influenzajárvány: az év végi stressz, az évkezdéssel járó hajtás miatt az amúgy is leterhelt immunrendszer könnyen megadja magát a vírusoknak. Némi odafigyeléssel viszont jelentősen megnehezíthetjük a fertőzések dolgát!

Számoljunk le a munkahelyi sütiszörnnyel! 

Ki mondana nemet az irodában a munkatársak által behozott sütikre vagy éppen a főnöktől ajándékba kapott édességre? Pedig ez az egyik oka annak, hogy a magyar munkavállalók nagy része elhízott, rossz kondiban van, és erre nem árt a munkáltatóknak is odafigyelniük.

Számokkal bizonyítjuk, hogy megéri a munkavédelem 

A munkavédelemre leginkább szükséges rosszként tekintenek a hazai munkáltatók - ez abból is látszik, hogy a cégek 80%-a nem tartja be a szabályokat. Pedig a biztonságos és egészséges munkahely anyagilag is megéri. Mindenkinek.

Kerüljük el a megfázást – tartsuk tisztán az irodát! 

Az otthonunkat rendszeresen takarítjuk, gyakran szellőztetünk, ha főzünk, előtte és utána is takarítunk, hogy higiénikus legyen a környezet. De vajon az irodai környezetünkre, a munkahelyünkre gondolunk-e e tekintetben? A felmérések szerint kevésbé tartjuk fontosnak, pedig kellene. A irodai környezetben ahol sok ember van összezárva, igencsak jól érzik magukat a különféle kórokozók. Lassan belecsúszunk a téli, bacilusokkal teli, megfázásos időszakba, épp itt az ideje átgondolni, hogy hogyan csökkentsük a fertőzésveszélyt.

Megéri a kondis melós 

Miért érdemes, és főként miért éri meg munkavállalónak, de még inkább munkáltatónak, hogy alkalmazottai fittek legyenek? Amellett, hogy az egészséges munkavállaló boldogabb, produktívabb is: minden befektetett forint ötszörös megtérülést hoz – derült ki a legfittebb Munkahely Felmérés friss eredményeiből.

Nyáron sem pihen a magyar 

Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, és majdnem minden második dolgozóval előfordult már, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni. A magyarok átlagosan 11-12 napot vesznek ki a nyáron, ami az átlagos összes évi szabadságnak a 40 százalékát teszi ki, derült ki a Profession kutatásából.

A szellőztetés lehet a hatékonyság kulcsa 

Mintegy 35 százalékkal csökkentheti a rövid távú, betegség miatti hiányzások számát, és 10 százalékkal növelheti az irodai dolgozók munkahatékonyságát az irodahelyiségek megfelelő frisslevegő-ellátása és légszűrése. A korszerű gépi szellőztetés mára a munkahelyi egészségügyi feltételek, valamint az energia- és munkahatékonyság szempontjából is alapkövetelménnyé vált, a komplett rendszerekbe építhető tűzbiztonsági elemekkel pedig a személy- és vagyonvédelem is fokozható – emelik ki a légtechnikai berendezéseket tervező és gyártó Lindab Kft. szakértői.

4 tipp a kényelmesebb munkakörnyezethez 

Ahhoz, hogy tényleg hatékonyan tudjunk dolgozni, elengedhetetlen, hogy kényelmesen helyezkedjünk el az asztalunknál. Amellett, hogy gyorsabban megy a munka, későbbi sérülésektől is megkímélhetjük magunkat.

Az iroda is veszélyes üzem?! 

A sok ülés és a mozgáshiány egyre nagyobb egészségügyi problémát okoz. Egyrészt a napjainkban járványszerűen terjedő elhízáshoz, másrészt a helytelen testtartás miatt mozgásszervi megbetegedésekhez vezet. A Fellowes cég 4 zónát jelöl meg, ahol már apróbb változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy az irodai munka okozta kockázatokat csökkentsük.

Nem költség, hanem befektetés az egészség 

Nem vagyunk túlságosan egészségtudatos nemzet, ezért a munkahelynek fontos szerepe van az egészségfejlesztésben. A legjobb cégeket idén is díjazták.

5 tipp, hogy elkerüljük a felesleges kalóriákat a munkahelyen 

Az irodában töltött dolgos hétköznapok alatt néha nehéz ellenállni egy-egy finom falatnak. Olykor bizony előkerül a fiók mélyéről a „vészhelyzetre” félretett nassolnivaló is. Mindez a reggeltől estig tartó ülőmunkával pedig nem a legjobb kombináció, hiszen könnyen felszaladnak a pluszkilók. Ha szeretnénk fittebbek és egészségesebbek lenni a mindennapokban, fogadjuk meg a dietetikus tanácsait és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

Évente egy négyes metró árát stresszeljük el 

A munkahelyi stressz okozta kockázatok az európai és a magyar munkavállalóknak is több mint negyedét érintik – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból. Hazánkban a kockázatok miatti költségeket, ideértve az egészségkárosodások mellett a gazdaságnak okozott károkat is, évente 440 milliárd forintra becsülik, amelynek jelentős része elkerülhető lenne a munkahelyi pszichoszociális kockázatok megfelelő kezelésével.

Ha megmondja mi fáj, megmondjuk mit dolgozik 

A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább 10 éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Az irodai munkát végzők 34%-a, míg a fizikai munkások 54%-a panaszkodik valamilyen ízületi fájdalomra.

Rúdtánc az irodában - csak az egészség miatt 

Rúdtáncszobát rendezett be a dolgozók számára - egyelőre kísérleti jelleggel - egy budapesti cég. A cél, hogy a túlterhelt, ülőmunkát végző dolgozók egészségét óvják.

Beteggé tehet a modern munkahely 

A munkahelyi stressz gyakori jelenség napjainkban, és az is bizonyított, hogy a tartós stressz számos betegség okozója. A munkahelyi káros stressz elleni fellépés azonban mégsem kézenfekvő sem a munkáltató, sem a munkavállaló részére, ezért is fontos kiemelten kezelni ezt a kérdést – figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című projektje keretében.

A lelkünkre mennek a problémás ügyfelek 

A problémás ügyfelekkel történő munkavégzés okozza a legtöbb stresszt a magyar munkahelyeken – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) által végzett uniós kutatásból. A dobogóra emellett az időhiány került és az, hogy nincs befolyásunk a saját munkánkra .

A szabadban dolgozóknak a legveszélyesebb a kánikula 

A hőség jelentősen megnehezíti a munkavégzést, különösen a szabadban, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (például építési, kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, aszfaltozás, mezőgazdaság) kell fokozottan védekezni a nagy meleg káros hatásai ellen.

Az irodai dolgozóknak is jár az egészség 

Harmadik alkalommal indul hazánkban a Legfittebb Munkahely Felmérés azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságára, és hogy díjazza a dolgozók egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat.

Nem csak nálunk kezelik tabuként a munkahelyi stresszt 

Európa szerte több mint 25 millió vállalkozás működik, de a káros mértékű munkahelyi stressz, amely korunk népbetegségévé vált, a cégek harmadánál tabu témának számít.

Itt a hőségriadó! Ezekre kell ügyelni a munkahelyeken! 

Itt az idei első hőségriadó, aminek a strandok és a balatoni lángososok örülhetnek, de mások nem biztos. Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig. Megnéztük, mik a vonatkozó munkavédelmi szabályok.

Kávéval üzemel alvás helyett a magyar melós 

Nem alszunk eleget és munka közben sem pihenünk, csak minden negyedik munkahelyen van biztosított pihenőidő. Legkevesebbet a fizikai alkalmazottak alszanak, ők a 6-7 órás országos átlagnál is kevesebbet. Ezzel szemben a fiatalok kifejezetten sok időt szánnak erre a tevékenységre - derül ki a Profession.hu felméréséből.

Veszélyek az irodában: így védekezzünk 

Ki gondolná, hogy kényelmes irodai munka komoly veszélyeket rejt? Pedig minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente.

Feláll, vagy meghal? 

Amikor ezt a cikket olvassa, nagy valószínűséggel éppen ül – mint ahogy teszi ezt évente 2032 órában, sok más emberhez hasonlóan. A Szilícium-völgyben viszont már azt mondják, az ülés az új dohányzás.

Az egészséges dolgozó tuti befektetés 

A kisebb cégektől egészen a nagyvállalatokig a munkáltatók egyre több pénzt és energiát fordítanak alkalmazottaik egészségének megőrzésére. Ennek oka egészen egyszerű: minél egészségesebb a dolgozó, annál hatékonyabban teljesít a munkahelyén.

Használja ki a hétvégét! Aludjon!  

Kevés időt töltenek pihenéssel a magyar dolgozók, a legkevesebbet a fizikai alkalmazottak alszanak, ők a 6-7 órás országos átlagnál is kevesebbet. Ezzel szemben a fiatalok kifejezetten sok időt szánnak erre a tevékenységre - derül ki a Profession.hu 3000 munkavállaló megkérdezésével készült felméréséből.

A főnök gondja a stresszes alkalmazott 

Nem magánügy, hanem szervezeti, céges szinten kezelendő probléma a munkahelyi stressz a szakemberek szerint. A cégeknek ráadásul nem csak jóságból, de jól felfogott anyagi érdekből is foglalkoznia kéne a stressz szint csökkentésével.

Önnek is fáj? 

Csodálatos dolog az internet és a számítástechnika, egy helyben ülve irányíthatjuk a teljes vállalkozásunkat. Weboldalak közt szörfözgetve rálelünk az információra, amit a könyvelő épp nem tudott, skypon felhívhatjuk a külföldi beszállítókat, what’s upon kapcsolatot tarthatunk a sofőrrel, emailben elintézzük a napi kommunikációt stb. Közben fel sem állunk, és azon kapjuk magunkat, hogy az alapvetően mozgásra kitalált testünk fájdalommal jelzi a számára lehetetlen életmódot.

Nem elég fittek a magyar dolgozók 

Bár minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente, derül ki a Profession.hu felméréséből. A leggyakrabban a saját tulajdonú céggel rendelkezők, illetve a 29 év alattiak végeznek testmozgást, és csak kevés olyan vállalat van, ahol mozgásra ösztönzik a munkavállalókat.

Az egészségre költeni nem kidobott pénz 

A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.

Nyomás alatt is nyugodtan: stresszkezelő stratégiák 

Kevesebb kávét inni, eleget aludni, kikapcsolni a telefont, mellőzni a negatív gondolatokat, értékelni azt, amink van – többi között ezekkel a stratégiákkal tudnak nyugodtak maradni a sikeres cégvezetők nyomás alatt is.

Felkészült? Akkor álljon fel!  

Amikor ezt a cikket olvassa, nagy valószínűséggel éppen ül – mint ahogy teszi ezt évente 2032 órában, a legtöbb emberhez hasonlóan. A kérdés a következő: feláll, vagy meghal?

Lehetetlen megúszni a munkahelyi stresszt 

A túlnyomó többség szokott stresszes helyzettel szembesülni a munkahelyén, ez azonban a dolgozók több mint felére motiválóan hat. Egy friss kutatás eredménye szerint viszonylag gyakran kerülünk feszült helyzetbe, aminek a legfőbb forrásai a munkával kapcsolatos elvárások.

Nehéz koncentrálni az irodában? Van megoldás 

Sokaknak már a hagyományos, kis létszámú szobákban is nehéz volt a munkájukra koncentrálni. Az egy légterű irodákban pedig még lassabb lehet a haladás és gyorsabb a kifáradás. Kérdés, hogy a külső körülmények megváltoztatásán kívül mit lehet tenni.

Munka számítógép előtt: ezek az optimális körülmények 

Nem is gondolnánk, hogy mennyi munkavédelmi előírást kell betartanunk, ha számítógép előtt dolgozó munkavállalókat foglalkoztatunk. A munkaasztal és a megvilágítás mellett még az optimális hőmérséklet betartása is célszerű.

Felpörgetett vezetők és nyugalomra vágyó beosztottak 

A Humánpolitika.com Közhasznú Egyesület és az All You Can Move 2014 szeptemberében immár harmadszor indította el nagy sikerű kutatását a magyar vállalatok egészségfejlesztési gyakorlatairól és az aktív munkavállalók sportolási szokásairól.Évről évre javuló tendenciát figyelhetünk meg a mozgásgazdag életmódot folytatók között, mivel a válaszadók 93%-a sportol legalább hetente kétszer és kétharmaduk akár hetente háromszor is eljár mozogni.

Munkahelyek, ahol kezelik a stesszt 

Az EU felmérése szerint a munkavállalók 51%-a véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, s becslések szerint Magyarországon is évente 440 milliárd forintot veszítünk el a nem vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt. Az EU útmutatóval is segíti a stresszcsökkentést!
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás

Sorra dőlnek a negatív rekordok, évek óta nem épült ennyire kevés lakás 

Bár az év fordulóján már az újraéledés határozott jeleit mutatta a hazai lakáspiac, a lakásépítések esetében még nem volt nyoma a kedvező fordulatnak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Adózás

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát

Sokan ajánlhatják még fel személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát 

Tállai András: egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról - keddig lehet beadni az adóbevallást.

Klímablog

Megrohamozták a napenergiás pályázatot

Megrohamozták a napenergiás pályázatot  

Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton.

Infokom

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél?

Árulkodó jelek: ha ezt látja, baj van a cégénél? 

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo