Támad az influenza! Így védekezzünk a munkahelyen

Egyre súlyosabb az influenzajárvány: az év végi stressz, az évkezdéssel járó hajtás miatt az amúgy is leterhelt immunrendszer könnyen megadja magát a vírusoknak. Némi odafigyeléssel viszont jelentősen megnehezíthetjük a fertőzések dolgát!

Kép:Pixabay

Terjed a járvány, a múlt héthez képest kétszeresére emelkedett az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán. A legfrissebb jelentés szerint az év második hetében több mint 31 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több mint harminc egészségügyi intézményben van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom.

Különösen a tömegközlekedési eszközök, az iskolák és a munkahelyek számítanak fertőzési gócnak.  Ezt jól mutatja az is, hogy az orvosnál megjelent betegek között duplájára (több mint 30 százalékra) nőtt a gyermekek aránya, Csongrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. Az OEK a jelentésében arra is kitért, hogy leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Országszerte a betegek több mint 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, csaknem negyedük a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A 60 éven felüliek aránya mintegy tíz százalékot tett ki.

Az influenza nem csak Magyarországon költséges és veszélyes betegség. Az OEK adatai szerint az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma és közülük kb. 38 000 fő hal meg, többnyire idős emberek.  Az influenzával összefüggésbe hozható halálozások és a súlyos szövődmények száma, a munkahelyi és az iskolai hiányzások, a termelékenység csökkenése közvetlenül, vagy közvetett módon megközelítőleg 6-14 millió eurós terhet ró az EU éves költségvetésére. A munkáltatóknak is komoly kiesést okoz a betegség, ezért is fontos tudni, hogy az influenza elleni védőoltást adómentes juttatásként is adhatjuk a dolgozóknak!

Kötelezővé teheti a védőoltást a munkáltató?
Léteznek olyan munkakörök, munkahelyek, ahol a dolgozók egészsége fokozott veszélynek van kitéve a különböző biológiai kórokozók miatt, és ettől függetlenül is előfordulhat, hogy például járványos időszakban a megbetegedések megelőzése válik szükségessé. Kötelezővé tehető-e ilyen esetekben bizonyos védőoltások beadása a munkavállalóknak? Előírhatja-e a munkáltató bizonyos védőoltások beadatását?
Előzzük meg a betegséget a munkahelyen!

Az influenza és a nátha minden télen felüti fejét, a kérdés már csak az, mi hogyan készülünk a kritikus időszakra. December és március között a legnagyobb az esély arra, hogy valamelyik kollégától elkapjuk a nem kívánt kórt. Ha a fél iroda köhög, tüsszög, tartsuk távol magunkat a betegeskedő munkatársaktól, amennyire lehet. (Különösen az egyterű iroda veszélyes!) A vírusok, a levegőben terjedő fertőző részecskék, a közös eszközökön, használati tárgyakon ragadt baktériumok komoly veszélyforrások. Ezért alapvető fontosságú az iroda tisztasága, szellőztessünk gyakran, fertőtlenítsük az az eszközöket.

Az irodai munka más egészségügyi kockázatokat is tartogat. Ezekről itt olvashat.

Kerüljük a tollak, a telefonok és billentyűzetek közös használatát. Ezeken a felületeken a vírusok, a baktériumok akár egy hétig is eléldegélnek. Töröljük át gyakran a kilincseket, a fénymásoló gombjait, a közös telefont, a villanykapcsolókat antibakteriális törlőkendővel. Az asztalokról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de ezek is remek felületek a megtapadó baktériumok számára. A gyakori kézmosásra ilyen esetekben talán már senki figyelmét nem kell felhívni, ám ennek fokozhatjuk a hatását antibakteriális hatású kézmosószerrel, és persze végül az alapos kézszárítással.

Nem vagyunk felkészülve egy hosszú betegségre
A magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszan tartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért – – ezt mutatják egy friss kutatás eredményei.
A legkritikusabb hetekben érdemes a szervezetünket felkészíteni. A megfelelő folyadékbevitel, a vitaminok, a rendszeres sport mind-mind segítenek megóvni az egészségünket a tipikus téli betegségekkel szemben. Emellett az antibakteriális hatású illóolajok fertőtlenítik a levegőt, hasznos beszerezni egy minőségi a teafa-, boróka, bergamott, vagy eukaliptusz illóolajat. (Ahhoz, hogy ezeket az irodában használjuk, mindenképp kérjük a kollégák engedélyét!)

Maradjunk otthon, ha megbetegedtünk!

Ha már megbetegedtünk, talán a legfontosabb szabály, hogy maradjunk otthon. (Éppen ezt nem teszik meg a magyar munkavállalók!) A kollégák, az ügyfelek, a partnerek is hálásak lesznek azért, ha nem fertőzzük meg őket. Egy-egy találkozó lemondása még nem a világ vége, ilyen esetben mindenki megértőbb. Amennyiben nincs lázunk, otthonról is intézhetjük a feladatainkat, ha ez nem lehetséges, néhány nap helyettesítést könnyebben megoldanak a munkahelyünkön, mintha a komplett irodát megfertőznénk, és egyszerre többen is kiesnének a munkából.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha szükséges, a szövődmények elkerülése végett feküdjük ki a betegséget, maradjunk otthon 3-5 napot és a láztalan állapot után csupán 24 órával menjünk közösségbe újra. (Kevés cégvezető tartja fontosnak az influenzás megbetegedések okozta munkaerő-kiesés kezelését illetve a megelőzést. Pedig a gyógyulás alatt ő fizeti a dolgozót, a betegen érkezők pedig másokat is megfertőzhetnek.)

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo