Merre tart az egészségügy a munkahelyeken?

Jól érzékelhetően a 2018-as év újabb trendeket hozott magával a vállalati egészség területen. Azon munkaadók számára írtam ezt a cikket, akik szeretnének újabb, esetleg az eddigiektől eltérőbb irányokat kijelölni a munkatársaik egészségének és jól-létének fejlesztésére. A legfrissebb trendek közül néhány segíthet abban, hogy a már működtetett munkavállalói Egészségprogramokat feldobja, vagy egy teljesen más irányba vigye. Ha kíváncsi, mi következik az egyre inkább változó munkahelyi wellness-iparágban, vessen egy pillantást az alábbiakban azokra a trendekre, amelyek 2018-ban már jellemzően előfordulnak külföldön és idehaza is egyaránt.

Ám a megelőzés mellett felhívom a figyelmet, hogy ne feledkezzünk meg azon munkaadói egészségügyi költségekről, amelyeket a krónikus betegségekben élő munkatársak rónak egy vállalatra. Sajnos, a munkavállaló krónikus állapotából adódó költségeket a munkáltató is viseli, ami a folyamatos tünetek kezelésének terhével, a gyakoribb hiányzásokkal és a termelékenység csökkenésével érhető tetten. Ezért az első és legfontosabb, a krónikus állapotúak kezelése.

Ezért kezdjük ezzel. Néhány lehetőség arra, hogy főként, a krónikus betegséggel küzdő munkavállalók a munkahely támogatásával, hozzáférjenek az egészségügyi ellátáshoz:

Virtuális egészségügyi coaching

A virtuális egészségügyi edző ugyanúgy működik, mint egy hagyományos szakember. Találkozik a beteggel többszörös látogatások során, hogy azonosítsa és kezelje a krónikus állapotot. Az egyetlen különbség az, hogy a találkozók videokonferencia útján, online történnek. Ez nemcsak az utazási és várakozási időt, valamint az elmaradt termelékenységi időt csökkenti le drasztikusan, hanem ugyan úgy drasztikusan, de növeli az elkötelezettséget. A betegek exponenciálisan nagyobb eséllyel folytatják tevékenységüket egy virtuális egészségügyi edzővel, mint azok, akik kizárólag személyesen és/vagy telefonon kapnak támogatást.

Kép:Pixabay

Helyszíni „mini klinikák”  

Egyre több vállalat vezet be néhány divatos lehetőséget, a dolgozói kényelmének biztosítása érdekében, mint pl. helyszíni fitneszterem, mosodai tisztítás, gyermek megőrzés vagy akár kutyasétáltatás. Ám vitathatatlanul az egyik legköltséghatékonyabb ellátási lehetőség lehet a nagy munkaadók számára, egy helyszíni egészségügyi „mini klinika” kialakítása. Képzelje csak el, hogy az munkatársai képesek lennének az orvost ugyan úgy befoglalni, mint bármely más találkozót a napi munka menetrendben. Ahelyett, hogy kiesne a munkából rövidebb-hosszabb időre, hogy a forgalomban idegeskedne, miközben a parkolóhelyét vadássza, egyszerűen csak néhány emeletet fellépcsőzve, vagy pár száz métert gyalogolva, átsétál a helyi klinikára, egy preventív ellenőrzés céljából. Továbbá egy egészségügyi esemény bekövetkeztének költsége, például egy rákos diagnózis vagy egy magas kockázatú terhesség költsége több millió forintba is kerülhet. Ezek miatt dönthet úgy a vállalat, hogy egyáltalán nem küldik be munkatársakat az állami egészségügyi ellátó rendszerbe, hanem szolgáltatóvá válnak. Érdemes ennek a lehetőségnek a feltételeit és kialakítását megvizsgálni alaposabban, hiszen azáltal, hogy bevonja az alkalmazottakat az egészségügyi szűrésekbe, és folyamatos egészségtámogatást és kezelést kínál egy helyszíni mini klinikán keresztül, évente akár 100 milliós nagyságrendet is megtakaríthat.

És most nézzünk néhány lehetőséget a meglévő programok feltúrbózására, szemléletbeli változtatásra, illetve az újonnan belevágó cégeknek a modern trendek figyelembe vételére:

Szerzőnkről:
Horváth Emil László, Corporate Health szakértő, vállalati egészségfejlesztési menedzser, "soft skills" fejlesztő tréner. Küldetésének mások fejlesztését, fejlődésének elősegítését, és a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás kialakítását tartja. Szakterületén belül épített, fenntartott majd értékesített saját céget. Tapasztalatot szerzett egészség-kutatási és egészségfejlesztési projektek menedzsereként, fejlesztett egészségszolgáltatási termékeket, és jelenleg is nagy létszámú és több szakirányú egészségügyi hálózatot üzemeltet és fejleszt. Több, mint 15 éves, közép -és nagyvállalati, egészségmegőrzési gyakorlati tapasztalatával, tudásával tudja támogatni egészen operatív szintig, a vállalkozásokat. A 20 éves múltra visszatekintő, Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnökségének tagja, a felügyelőbizottságának elnöke.
„Váltás” a Wellness programok középpontjában

Amikor a 2000-es évek elején, az első hazai vállalati wellness programok megjelentek, elsősorban a dohányzásról való leszoktatást vagy a súlycsökkenést célozták meg. Azóta a terület hosszú utat tett meg, és a programok mára már nemcsak az egészség fizikai aspektusára koncentrálnak. A munkáltatók manapság már vállalati wellness programokat használnak a munkavállalói elkötelezettség növelésére, a vállalati környezet és munkahelyi jól-lét emelésére, és a munkaerő megtartására. Sőt, tucat számra már, dedikáltan törekszenek az egészséges munkahelyet kiemelten kezelő munkáltatóvá válásra, aminek a toborzás és megtartás szempontjából kiemelkedő jelentősége lehet. A kollektív jól-lét ezen elgondolása nem csupán az egészséges munkaerő támogatását szolgálja, hanem növeli a vállalat speciális hírnevét, amire a toborzásokban is lehet hivatkozni. A munkahelyi egészségfejlesztési programok olyan szempontokat foglalnak magukban, mint az élethosszig tartó tanulás és fejlesztés, a munkavállalók elismerése és a munkahely-magánélet egyensúlyának tervezése. A munkaerő toborzási és visszatartási erőfeszítések fokozását célzó vállalatok számára a hangsúly a közös jól-létre való összpontosításon van. Ezzel emelik a meglévő alkalmazottak boldogságát, és tovagyűrűzve ez a hatás, egyben növelheti az új munkaerő bevonzását.

Személyre szabott tapasztalatok

A dolgozóknak személyre szabott élményeket adjunk a vállalati wellness programokban. A program ne egy "egyméretű kaptafa" megoldás. A vállalati wellness programok fontosak a munkavállaló egy részére, és akadnak olyanok, akiknek nem. Minden munkavállalónak, az egészségesebb életmódra való utazást egyedülállóan érdemes tervezni, kezelni. Ezért az munkatársak számára, a személyre szabottabb tapasztalatok megteremtése érdekében a munkaadóknak több digitális platformot érdemes használni. Ezáltal a wellness programok gyorsabban, könnyebben befogadhatóak a mai világban. Az ilyen típusú platformok segítségével a munkáltatók meghatározhatják az egyes munkavállalók számára meghatározott wellness célokat és tevékenységeket az aktuális egészségi állapotuk, érdekeik és preferenciáik alapján. Például az adatok könnyen összegyűjthetők egy fitnesz applikáció integrálásával. Ez a technológia segítheti a hasonló egészségügyi és wellness célokat szolgáló alkalmazottak összekapcsolását, valamint támogatja és jutalmazza az egyéni fejlődést. És nem utolsó sorban jól mérhetővé teszi a program eredményességét.

Van kiút a magyar egészségügyből?
A magánellátásra járók gyakorlatilag kétszer fizetnek az orvosi ellátásért – a tb-t nekik is fizetniük kell –, mégis egyre nagyobb részben lép az állami ellátás helyébe a fizetős magánegészségügy. A jelenlegi rendszer átalakítása elkerülhetetlen, mert az orvoshiány miatt kórházak, osztályok léte forog kockán.
Saját nevelésű, belső koordinátorok kiképzése

Költséghatékony, bizalomkeltő és hiteles. Ezekkel a szavakkal lehetne tömören jellemezni azt az irányt, ami a saját „kinevelésű”, saját foglalkoztatottakból álló csapatot jellemzi. A koordinátor olyan segítő belső munkatárs, aki képes változást katalizálni. Képes a változásokkal járó feszültségeket, ellentéteket feloldani, közvetít a változást tervező-irányítók és a változást igénylők között. Ötletelő, segítő, támogató, szervezői munkája által a kívánt vállalati egészség célok gyorsabban és nagyobb mennyiségben valósulnak meg.  Egy ilyen, önkéntesekből álló csapat jelenléte a vállalatnál mindenképpen ösztönző és inspiráló a munkavállalók részére. Nem beszélve arról, hogy a munkaadó hosszú távon versenyelőnyt ér el vetélytársaival is szemben. Ugyanis a vállalatnál a támogató-közvetítő munkatársak által gyorsított ütemben történik egy pozitív irányú szemléletváltás, ami amúgy nem jön létre egyik pillanatról a másikra sem a vezetők, sem a beosztottak fejében. A vállalati egészségkultúrát támogató önkéntes munkatárs a saját mikrokörnyezetét folyamatosan monitorozza, és eredményeit felhasználva, a közvetlen közösségében kisebb „pilot” programokat is megvalósíthat. Ezek eredményességéről tájékoztatást nyújt a központi programszervezésnek, és részt vehet a szélesebb körű, már nagyobb közösségeket érintő adaptációs folyamatban.

A mentális egészség hangsúlyozása

A mentálhigiénés programok népszerűbbek, mint valaha. Míg a mentális egészség hosszú évekig a munkahelyi megbélyegzés medrében vergődött, addig mára a munkahelyi egészségprogramok részeként több munkaadó veszi be a mentális egészséggel kapcsolatos fejlesztést. Sok munkáltató választja már azt az utat, hogy vállalja és hangsúlyozza a mentális egészség fontosságát a wellness programokban és az egyéni wellness célkitűzésekben, amelyek elősegítik az egészséges mentális jól-létet. A mai magyar valóságban, a munka világban a terhelhetőségre nagy hangsúly helyeződött. A terhelhető, stabil, kiegyensúlyozott, kreatív, ötletgazdag, koncentrált munkaerőre kivétel nélkül minden ágazatban nagy szükség van. A terhelhetőség alap pillére pedig a pszichés-mentális egészség, a lelki ellen állóképesség növelése. A munkáltatók látják, érzékelik, ha a beosztottak mentális egészsége is időnként megtisztításra kerül, mert a haszon nem marad el.

Cafeteria: mindenkinek egyformán?
Kis munkaadók, nagy multik, régi cafeteriások és a juttatásokkal frissen ismerkedő cégek körében mind-mind találkozok azzal a kérdéssel, ami valami régi verziójú vagy éppen nem jól értelmezett adótörvény egy sorára épülő tévhitből táplálkozhat. Ez pedig nem más, mint hogy... A CAFETERIÁT EGYSÉGESEN KELL ADNI!?
Fókuszban az alvás

A munkáltatók felfedezték a jó éjszakai alvás fontosságát. A feltöltődött, pihent, nyugodt alkalmazottak sokkal jobban teljesítenek. Sajnos sok teljes idejű magyar munkavállaló alváshiányban szenved, és ez negatív hatással van a munkájukra. Az alváshiány alacsonyabb termelékenységi szintet eredményez, és magasabb a halálozás kockázata. Ezért ajánlott fokozatosan a fókuszba állítani, hogy az egészség programok tartalmazzanak olyan elemeket is, amik az alváshiányos kihívásokat is kezelik. A mi kultúránkban idegennek tűnik (pl. akár csak 20 évvel ezelőtt a munkahelyi masszázs is), de érdemes tudomásul venni, hogy egyes amerikai tulajdonú csúcscégek már kezdeményezik, hogy segítsék a munkatársaik pihenését napközben is. Például olyan nappali helyiségeket alakítanak ki a munkahelyen, ahol a dolgozók 15-30 percre elszunyókálhatnak, töltődhetnek. Na és persze a rugalmas órák is segíthetik az alkalmazottak feltöltődését, értékes pihenést elérni.

Egészséges automaták

A szódát, édességet, chipset és minden egyéb feldolgozott élelmiszert, snacket kiszolgáló hagyományos automaták kiválnak a legtöbb egészségtudatos vállalatból. helyettük új típusú automata érkezik be. Egészséges automaták. Ezek tápláló ételekkel, például vegyes diófélékkel, szárított gyümölcsökkel, vagy éppen friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, és egészséges italokkal van megtöltve. Az egészséges automatákba való beruházás, egy nagyszerű módja lehet az egészséges munkahelyi kultúra kialakításához. Az alkalmazottak sokkal nagyobb valószínűséggel kezdik el fogyasztani az egészséges táplálékokat, ha azok könnyen, több helyszínen, és még némi vállalati támogatással kedvező árfekvésben elérhetők a cég folyosóin, a vállalati konyhában, vagy étteremben.

Wellness szolgáltatói egyesülések

A wellness ipar tovább növekszik, és ez nagy változásokat hoz az iparágban. Hova tovább azt is magával vonzza, hogy a wellness szolgáltatók egyesülnek. Mindezt teszik azért, hogy nagyobb és átfogóbb legyen a szolgáltatási palettájuk. A nagy szolgáltatók egyesülnek a kisebb szolgáltatókkal, így nagyobb rést tudnak lefedni, és többet kínálni. Az egyesülések célja, hogy a szolgáltatók kiterjesszék elérésüket, és az ügyfelek számára szélesebb körű munkahelyi, alkalmazotti wellness megoldásokat kínáljanak. Az egészségprogramokat működtető vállalatok pedig ennek előnyeit élvezhetik. Vagyis ezekből a fúziókból versenyképesebb árképzés alakul ki, illetve egyszerűbb lesz együttműködni egy wellness szolgáltatóval, és nem több beszállítóval.

A Corporate Health terület a következő évekre még több izgalmat hozhat és tartogat magában. Azoknak a vállalatoknak a számára, akik a közös jól-létre összpontosítanak, az új trendek segítségével újra fellendíthetik programjaikat, hogy azok frissek, izgalmasak és a kornak megfelelően relevánsak legyenek a munkavállalóik számára.

Szerző:

Horváth Emil László

Zukunft Personal Hungary  Corporate Health szakértője

vállalati egészségfejlesztési menedzser,

"soft skills" fejlesztő tréner

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo