Kerüljük el a megfázást – tartsuk tisztán az irodát!

Az otthonunkat rendszeresen takarítjuk, gyakran szellőztetünk, ha főzünk, előtte és utána is takarítunk, hogy higiénikus legyen a környezet. De vajon az irodai környezetünkre, a munkahelyünkre gondolunk-e e tekintetben? A felmérések szerint kevésbé tartjuk fontosnak, pedig kellene. A irodai környezetben ahol sok ember van összezárva, igencsak jól érzik magukat a különféle kórokozók. Lassan belecsúszunk a téli, bacilusokkal teli, megfázásos időszakba, épp itt az ideje átgondolni, hogy hogyan csökkentsük a fertőzésveszélyt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A betegen dolgozók megfertőzik az egészséges kollégákat is, ezért a legfontosabb az lenne, hogy a beteg kolléga otthon tudjon maradni gyógyulni. Bár mindenki úgy érzi nélkülözhetetlen, a kollégákkal is azzal teszünk jót, ha betegen nem megyünk dolgozni, és nem köhögjük tele az irodát a kórokozókkal. Nem a száj elé helyezett kéz hiánya miatt fertőződünk elsősorban, ez azért alap viselkedési norma mindenkinél.

Nem éri meg, ha betegen is bejön a kolléga
Kevés cégvezető tartja fontosnak az influenzás megbetegedések okozta munkaerő-kiesés kezelését illetve a megelőzést. Pedig a gyógyulás alatt ő fizeti a dolgozót,  a betegségekkel terhelt időszak pedig alaposan rányomhatja bélyegét a cégek mindennapjaira.
A légtérben terjedő bacilusokon kívül azonban a közös eszközök is percről percre fertőzhetnek, visszük magunkkal a bacilusokat egyikről másikra. Ha a közösen használt tárgyakat nem takarítják, nem fertőtlenítjük időről időre, egy vírussal gazdagon megáldott időszakban néhány óra alatt a komplett iroda lefedett lesz a kórokozókkal, így előbb vagy utóbb a betegséggel küzdők kollégákkal, és elindul a megállíthatatlan lavina. Vegyük végig, mihez ne gyúljunk, ha nem akarunk náthával, influenzával küzdeni.

Telefon

A saját készülékünk fertőtlenítése, akár naponta többször is, mondjuk egy könnyen használható antibakteriális folyadékkal átitatott kendővel, legyen ezekben a hónapokban fontos feladat. De ne feledjük, hogy más készülékét is felkaphatjuk, így a tisztításkor erre gondoljunk.

Kép:Pixabay

Billentyűzet, egér

A baktériumok, vírusok egyik legkedveltebb üdülőhelye. Naponta órákig használjuk ezeket az eszközöket, de mégis ezek kapják a legcsekélyebb figyelmet takarításkor. Akár hónapokig tobzódhatnak a fertőző felületükkel az asztalunkon, pedig a kritikus időszakban naponta szükséges lenne letakarítani a kezünkkel leggyakrabban érintett eszközöket.

Asztal

Az egyik legkritikusabb pont. A különféle baktériumok, vírusok melegágya, akár egy hónapra is befészkelik magukat az asztalunkra. Ez főleg a gyomorproblémákért felelős vírusokra igaz, de egy megfázást okozó fertőző „csekélység” is eléldegél néhány napig a felületen. Ezért érdemes naponta antibakteriális kendővel áttörölni ezt a felületet is.

Így kell helyesen keze mosni!
Október 15. a kézmosás világnapja. Bár a kézmosás fontosságára a gyerekeinket megtanítjuk, felnőttként sokszor mégsem csináljuk rendesen.
1. A nedves kezünket szappanozzuk be, ha még szárazzon kenjük a szappant a bőrre kevésbé hatékony!
2. Vegyük le a gyűrűket, mert a bacik és a szappan is alatt maradhat, beleragadhat!
3. Az ujjvégek, a körömágy, a hüvelykujj és a csukló se maradjon ki! Az alapos kézmosás azt jelenti, hogy minden négyzetcentimétert megtisztítunk.

4. Legalább 20 másodpercig dörzsöljük kezünket szappannal, mert ennyi idő kell a baktériumok “fellazításához”. Majd bő vízzel öblítsük le a megmosott felületet.

5. Használjunk papírtörlőt, ha nem otthon vagyunk. Az eldobható törölközőben, a hagyományossal szemben, nem gyűlnek össze a bacik. Nyilvános WC-ben érdemes ezzel elzárni a csapot és megfogni a kilincset, hogy ne vesszen kárba a kézmosás.

Gombok itt-ott

Nem is gondolunk rá elsőre, de a fénymásoló, a lift, a mikrohullámú sütő, a hűtő nyitófelülete vagy a közös kávéfőző gombja is hordozó és átadó funkciót tölt be. A rendszeres takarítás és fertőtlenítés itt is agyon fontos lenne. Persze alapvetően ez már a takarító dolga, de jobban járunk, ha nem bízunk benne teljesen. Vagy töröljük át ezeket is, vagy nagyon figyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra.

A mosdó

Kis túlzással azt lehetne mondani, hogy az irodai környezetben valószínűleg a wc-ülőke a legtisztább, hiszen optimális esetben ezt naponta többször takarítják. Bevallom, igencsak megmosolyogtuk a kolléganőnket, amikor a wc ajtó kilincsét egy papírtörlővel nyitotta ki. Pedig a legtöbb szakember ezt javasolja, főleg a téli időszakban, amikor a cseppfertőzéssel terjedő betegségek száma megsokszorozódik. Mivel egy felnőtt óránként átlagosan majd hússzor nyúl a szeméhez vagy a szájához, hát bizony nem mellékes, hogy mennyi baktériumot hurcolunk a kezünkön. Ezért az alapos kézmosás után a mosdóban azzal tehetünk a legtöbbet az egészségünk érdekében, ha például a csapot is egy papírtörlő segítségével zárjuk el.

A kézfertőtlenítő gél legyen az íróasztalunk szériafelszerelése, és ne restelljük naponta többször használni, ez a minimum, amit az alapos és igen gyakori kézmosás mellett megtehetünk a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Az antibakteriális kendőket is használjuk gyakran az eszközeinken, például kezdhetjük ezzel a munkanapot, új rutinként. Ezzel egyébként a kutatások szerint majd’ 99 százalékkal csökkentjük a kórokozók túlélési esélyeit.

Ha egylégterű irodában dolgozunk, és a kollégák se ellenzik, a téli időszakra hasznos lehet beszerezni egy párologtató készüléket is néhány antibakteriális tulajdonságokkal bíró illóolajjal mi(például, citrom, eukaliptusz, stb).

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo