Iroda cikkek


Ilyenek lesznek a jövő irodái?

Ilyenek lesznek a jövő irodái?  

Először jöttek az egy légterű munkahelyek, aztán a közösségi irodák, majd a felváltva használt asztalok.
A Covid mindent borított: gyökeresen átalakultak az irodahasználati szokások

A Covid mindent borított: gyökeresen átalakultak az irodahasználati szokások 

A koronavírus-járvány és a home office térnyerése felforgatta az irodapiacot.
Nem akarnak a dolgozók állandóan az irodában lenni? 5 tipp, amit mindenki imádni fog

Nem akarnak a dolgozók állandóan az irodában lenni? 5 tipp, amit mindenki imádni fog 

A munkavállalók körében mára hatalmas népszerűségre tett szert a hibrid munkavégzési modell, vagyis az irodai és otthoni munka ötvözete.
A home office miatt üresen állnak az irodák

A home office miatt üresen állnak az irodák  

Németországban csaknem megháromszorozódott a kihasználatlan irodai munkaállomások aránya.
Változnak a cégek igényei, miközben megugrottak az irodák kialakításának költségei

Változnak a cégek igényei, miközben megugrottak az irodák kialakításának költségei 

Ugyan 2022-ben magasabb áremelkedést tapasztalhattunk, év végére lelassult a piac.
Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac

Minden rekordot megdöntött a hazai ipari ingatlanpiac  

„Bár az energiaárak szignifikánsan csökkennek az elmúlt hónapokhoz képest, az energiapiac még tartogathat kihívásokat” – mondta Jos Tromp.
Idén még kitarthat a lendület az irodapiacon

Idén még kitarthat a lendület az irodapiacon  

A budapesti iroda- és raktárpiacon az idén még kitart a lendület, és tavalyhoz hasonlóan 2023-ban is jelentős mennyiségű új területtel bővül a kínálat.
A jövő irodái: az időben lépő cégek lesznek a változások nyertesei

A jövő irodái: az időben lépő cégek lesznek a változások nyertesei  

Az elmúlt évszázadokban a folyamatosan számos más tényező befolyásolta az irodákkal szemben támasztott elvárások alakulását.
Elküldhetik dolgozóikat távmunkára a cégek, hogy energiát takarítsanak meg?

Elküldhetik dolgozóikat távmunkára a cégek, hogy energiát takarítsanak meg? 

Az irodai hőmérséklet eddig is kényes témának számított bármilyen munkahelyen, idén télen azonban a korábbiakhoz képest más kérdések is felmerülnek a fűtés körül.
Energiaválság idején a hagyományos iroda már nem életképes

Energiaválság idején a hagyományos iroda már nem életképes 

Az emelkedő energiaárak és ezzel egyidejűleg a hibrid munkamodell fennmaradása gyökeresen megváltoztatta az irodabérleti piacot.

Megtorpant az ingatlanbefektetési piac 

A magyarországi ingatlanbefektetési piac forgalma a 2020-as, 1 milliárd eurós szintet érheti el az idén; elmarad a tavalyitól.

Megtorpant az ingatlanbefektetési piac 

A magyarországi ingatlanbefektetési piac forgalma a 2020-as, 1 milliárd eurós szintet érheti el az idén; elmarad a tavalyitól.

Még a pandémia sem hatott meg sok cégvezetőt, hogy jobb irodát biztosítson dolgozóinak  

Ahogy a koronavírus-járvány intenzitása csökken, a munkavállalók visszatérnek az irodákba.

Sok cég továbbra sem törődik a fenntarthatósági szempontokkal az ingatlanpiaci döntéseknél 

A fenntarthatósági célok megvalósításához köthető ingatlanpiaci és vállalatvezetési döntéseket számos tényező nehezíti, illetve ösztönözheti.

Mozgolódik a budapesti irodapiac 

A budapesti irodapiacon 10,2 százalékkal nőtt a bruttó kereslet a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, elérte a 108 020 négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).

Homlokegyenest mást gondolnak a home office-ról a munkaadók és a dolgozók 

Nem csak az otthoni munka megítélésében van szakadék a két oldal között: abban sincs egyetértés, mitől lesz jó a munkahely.

Home office a megoldás, drasztikusan drágultak az irodakialakítás költségei 

Öt éves viszonylatban kétszeresére nőttek az irodák kialakítási költségei – derül ki a CBRE által publikált Fit-Out Cost Guide 2022 kiadványból. 2022-ben egy sztenderd iroda fizikai kialakítása négyzetméterenként 704 eurót igényel, egy prémium irodahelyiség esetén 1063 eurós, luxusiroda esetében pedig 1571 eurós költségvonzattal érdemes kalkulálni, amit az egyéb, nem beépülő költségek tovább növelnek.

Hogyan lehet visszacsábítani a dolgozókat az irodába? 

A járványhelyzet felerősítette a távoli munkavégzéssel kapcsolatos igényeket, a vállalatok eközben a munkahelyi élmény fokozásával próbálják az irodába csábítani az embereket – árulta el a CBRE szakértője. Racskó Balázs azt is összefoglalta, milyen szerepeket tölthet be mégis a fizikai munkahely a dolgozók életében, illetve az egyensúly megteremtésének eszközeivel és folyamatával kapcsolatban is betekintést nyújtott.

Milyen egy jó iroda? Ezek Magyarországon a legmenőbbek 

Sokszínű és változatos közösségi terek, hatalmas lounge zónák, dolgozói jóllét és fenntarthatóság, formálódó hibrid modellek – ezek jellemzik a legújabb hazai irodákat, amelyek már a járvány utáni munkakultúrát jelenítik meg. 

Mitől érezhetjük magunkat jobban munka közben? 

Bár a vírushelyzet alatt bevezetett korlátozások már valamelyest enyhültek, számos munkahely megtartotta az otthoni munkavégzés lehetőségét. A jelenlegi állás szerint a home office bizony hosszú távon is velünk maradhat, és mivel könnyen megtörténhet, hogy mindig más környezetben kell majd dolgoznunk, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen feltételek mellett fogjuk valóban jól érezni magunkat.

Árcédulák az irodapiacon - mivel számoljanak az építkező cégek? 

Míg egy sztenderd iroda kialakítása négyzetméterenként 586 eurót igényel, egy prémium helyiség esetén 836 eurós, luxusiroda esetében pedig 1268 eurós költségvonzattal érdemes kalkulálni, amit a nem beépülő költségek tovább növelnek – derül ki a CBRE útmutatójából.

Munka a krízis után – mit várnak a cégektől a dolgozók? 

Mire készüljünk, ha véget ér a krízis? Bár a cégek többsége még keresi az útját annak, hogy a krízishelyzet elmúltával miként ötvözi majd a járvány előtti rendszer előnyeit és a válság idejének tapasztalatait az új normák kialakítása során, a munkavállalók – a többség számára új lehetőséget jelentő – otthoni munkát megszokták, elfogadták és a jövőben is megtartanák – derül ki a Siemens friss, hazai online vizsgálatából.

Megdőlhet a hagyományos irodamodell? Teljes átalakulás a piacon 

Az elmúlt pár év örökre megváltoztatta az irodahelyiségről alkotott véleményünket, hiszen a hagyományos íróasztal/fő megoldás már nem fenntartható, a folyamatosan változó igények és az elkerülhetetlen digitalizáció már nehezen kezelhető a hagyományos irodai környezetben.

Iroda és távmunka: hogyan reagálnak a cégek az új helyzetre? 

Miközben az emberek élvezik, hogy sok esetben szabadon választhatják meg a munkavégzés helyét, a motivációt, támogatást és tudásátadást jelentő munkahelyi közösségtől való eltávolodást rosszul viselik: tavasszal a dolgozók négyötöde – részben vagy egészben – szeretett volna visszatérni az irodába. A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) üzleti reggelijén olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni azokhoz az egyensúlyi megoldásokhoz, amelyek célravezetők az irodákba való visszatérés megszervezésében.

Ezért veszélyes irodában dolgozni 

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban az unió lakosságának 45 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 30 százaléka, azaz mintegy 3 millió ember él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. A nyitott – open office – irodákban a zajszennyezés mértéke eléri, sőt meg is haladja az egészségügyi határértéket.

Milyen lesz a jövő irodája a járvány után? 

Szórakoztató komplexum, alakítható tárgyalóterek és hibrid irodák, avagy így alakulnak át a munkahelyek post-COVID időszakban.

Milyen irodai munkahelyekre vágynak a magyarok? 

Változtak a munkakörülményekkel összefüggő elvárások a járvány hatására, és ez át fogja alakítani az irodaházak működtetésének eddigi megközelítését - közölte a Skanska, Európa egyik vezető kivitelező és ingatlanfejlesztő vállalata felmérésének eredményei alapján.

Óvatos visszatérés az irodába – milyen munkarendben gondolkodnak a vállalatok? 

Május 10-től már sem a köz-, sem a magánszférában működő munkáltatóknak nem kell törekednie arra, hogy a dolgozók otthonról végezzék a munkájukat. Hirtelen tömeges visszatérésre azonban egyelőre úgy tűnik, nem kell számítani: számos magyarországi nagyvállalat fokozatosan tervezi a visszaállást az irodai munkavégzésre és továbbra is hibrid modellben – a home office és a munkahelyi munkavégzés ötvözetében – gondolkodik. Ráadásul szakemberek szerint, amelyik cég nem kellőképpen rugalmas, az komoly versenyhátrányba kerülhet.

A járvány után kissé csökkenhet a távmunka szerepe 

A koronavírus válság okozta pandémiás helyzet hatására a távmunka elkerülhetetlenül a mindennapok részévé vált.

Ki jár jól azzal, hogy átalakul az irodapiac? 

Új kkv-kör jelenhet meg a home office után megint benépesülő irodaházakban, elsősorban a szolgáltató szektorból.

A járvány ellenére irodaházakba fektettek a legtöbben 

Az irodaházak 2020-ban is a legvonzóbb befektetési eszköznek bizonyultak a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon.

Milyen lesz a vírus utáni céges világ? 

A cégek több, mint fele jelezte egy magyar tanulmányban, hogy több online tárgyalást fog tartani a vírushelyzet után is, de a személyes találkozásokra is szükségük van.

Van, amiről nem akarnak lemondani a német cégek a járvány után sem 

A járványvédelmi lezárások miatt általánossá vált otthoni munkavégzési konstrukciók ellenére sem kívánja csökkenteni irodái alapterületét a német vállalatok túlnyomó többsége.

Mire kell figyelni az otthoni iroda kialakításakor? 

Az elmúlt időszakban azok is megtanultak otthonról dolgozni, akiknek ez eddig kimaradt. Míg a járvány szülte veszélyhelyzetben az események sűrűjében születtek meg a rögtönzött otthoni munkaállomások, mostanra azonban elérkezett annak az ideje, hogy sokan elgondolkodnak egy igazi otthoni iroda kialakításán. De mire kell figyelni a home office létrehozásakor? Szabó Krisztina, a Tailor Design megalkotója ehhez adott tanácsokat.

Így varázsolnak raktárakból menő irodaházakat Budapesten 

Szerencsére nem minden egykori ipari épület vagy raktár éktelenkedik most romosan Budapesten. Néhányban fantáziát látott több beruházó és olyan irodákat varázsoltak ott, amelyekre százezernyi irodista vágyik.

Ilyen lesz a jövő irodája? 

Egy friss felmérés szerint a hazai cégvezetők több mint fele úgy tapasztalta, alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról dolgozva, mint korábban az irodában, 18 százalékuk szerint javított a vállalat hatékonyságán a home office. Így jogosan merül fel a kérdés: szükség van még egyáltalán irodákra? Ha igen, akkor milyenekre? Átalakuló munkaterek, újraértelmezett közösségi élet, agilis irodák – a Profession.hu összegyűjtötte a várható trendeket.

Szövetséget alapítottak az üzleti ingatlanokkal foglalkozó magyar cégek 

Szakmai szövetséget alapítottak a magyar tulajdonban lévő, üzleti ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások ACORA néven.

Kevés embernek jön be a nyitott terű iroda 

Az irodai dolgozók 90 százalékának nem jön be a nyitott terű iroda, csak 10 százalékuk gondolja úgy, hogy vannak előnyei - derült ki abból az októberi felmérésből, amelyet a november 20-i Big Office Day szervezői készítettek csaknem 1000 válaszadó megkérdezésével.

Budapest a célpont a Brexit után 

Magyarország startup-nagyhatalommá vált az elmúlt években, ezt támasztja alá a Startups.co.uk idei kutatása is, amelyben az angol startupok számára legkedvezőbb helyeket keresték. A vizsgált 80 nemzetközi nagyváros közül Budapest végzett az élen.

Otthonról többet dolgozunk, mint az irodában 

A rugalmas munkaidőben, illetve otthon dolgozók átlagban többet teljesítenek, mint társaik. Fennmaradó többlet-idejüket a nők a gyermekeikről való gondoskodásnak szentelik – a férfiak csak ritkán.

Hatékonyabb lehetek, ha a kutyám is velem dolgozik? 

Mi kell ahhoz, hogy egy munkahely kutyabarát lehessen? Ebben segít a Kutyabarát.hu, az ország első kutyabarát szolgáltatásait népszerűsítő közösségi platform.

A zöld az új irodatrend: ki a természetbe! 

Irodaépületek tervezői, berendezői eddig arra törekedtek, hogy növényekkel, faburkolatokkal tegyék barátságosabbá a környezetet. Az új irányzat: ki a természetbe!

Támad a "beteg munkahely" szindróma 

Naponta 10 800 liter levegőt lélegzünk be. Nem mindegy hát, hogy milyen a levegő minősége az irodánkban, mennyire tiszták vagy szennyezettek a munkahelyünknek otthont adó irodaház szellőzőrendszere.

Folytatódik az ingatlanpiaci fellendülés 

Tovább száguld a fővárosi lakáspiac, a budapesti ingatlapiaci index 11 ponttal nőtt októberben. Jövőre emelkedhet az irodák és raktárak ára, bérleti díja is – áll a GKI ingatlanpiaci elemzésében.

Ezt minden HR-esnek tudni kell 

Az irodai dolgozók számára kiemelt jelentőséggel bír a munkakörnyezet minősége. Olyan körülmények között dolgoznak, esznek, tárgyalnak, amely komfortos, barátságos és ergonomikus. Az ilyen munkahelyeken nemcsak a hangulat jobb, a termelékenység is magasabb.

Kevés az energiahatékony ipari ingatlan 

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada, mintegy 2,1 millió négyzetméternyi raktár, csarnok és logisztikai központ tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek – derült ki a Knauf Insulation valamint a Raktár.info szakmai portál közös felméréséből.

A jó munkahelyen a dolgozók dönthetnek 

A munkaerőhiány leküzdésében a cégeknek mindent be kell vetniük, hogy megtalálják a legjobb munkatársakat. Az álommunkahelyek dolgozóinak egyre nagyobb beleszólásuk van a vállalatok ügyeibe, és már olyan fontos kérdésekben is dönthetnek, hogy milyen legyen az iroda.

A zöld iroda már a tegnap, az emberbarát iroda a menő 

Munkaerőhiány van. Nagy a verseny a cégek között a tehetséges munkatársakért. A pénzen kívül mivel lehet még elcsábítani a legjobb munkerőt? Egyre inkább a munkahely, az iroda színvonalával. 2014 óta már globális minősítési rendszere is van az irodai jólétnek: ez a Well Building. A Well-rendszerhez kapcsolódó innovációk határozzák meg az irodapiacot a következő évtizedben.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo