hirdetés

Így varázsolnak raktárakból menő irodaházakat Budapesten

Szerencsére nem minden egykori ipari épület vagy raktár éktelenkedik most romosan Budapesten. Néhányban fantáziát látott több beruházó és olyan irodákat varázsoltak ott, amelyekre százezernyi irodista vágyik.
hirdetés

A cikk eredetileg laptársunk, az Mfor.hu oldalán jelent meg.

A Rákóczi hídhoz közeli volt Borjúvásárcsarnokban elég büdös lehetett, már csak az ingatlan jellegénél és funkciójánál fogva is. Keresztet vetettek rá, mint oly sok ipari épületre a IX. kerületben. Mégis megmenekült, a most már vállalatbirodalommá nőtt WING vezetői láttak fantáziát benne. Azt mondták – úgy 15-16 évvel ezelőtt -, hogy egy felújítás és egy mellé épített modern tömbbel együtt érdemes kitenni az irodapiacra.

A Máriássy ház régi épületének belső tere (forrás: WING)

No, nem az egész, csaknem 10 ezer négyzetméternyi területet, hanem inkább csak a modern részét, mert az ipari műemlékben szépen elfér maga a beruházó is. Kedves loft irodaház lett ez a régi épület, szellős térkialakítással, nagy belmagassággal és érdekes lépcsőkkel.

Újpesten is számos régi csarnok vagy gyár reméli, hogy egyszer majd felfedezik. Ilyen szerencse érte az egykori Wolfner bőrgyárat, amiből JA4 néven alakítottak ki 21. századi irodákat. A pár hét múlva megnyíló épület tervezői egy csodálatos teraszt álmodtak a tetőre, ahonnan jól látni a közeli Duna-partot is, valamint loft stílusban alakították ki az irodaház belső elosztását.

Az újpesti JA4 irodaház kívülről (forrás: JA4)

A Wolfner Gyula és Társa Bőrgyár az aranykorban az egyik legsikeresebb vállalkozás volt Magyarországon, amely az 1900-as évek elejére a hazai bőrtermelés 40 százalékát adta. Élén Wolfner Gyula báró állt, aki nemcsak munkásainak gondos főnöke, illetve iparosként a környezetvédelmi szempontok egyik úttörő képviselője volt, hanem ismert műgyűjtő és mecénás is. Például az ő nevéhez fűződik az első budapesti lakásmúzeum létrehozása a két világháború között, ahol gazdag magyar festőktől származó képgyűjteményét és népművészeti kollekcióját tekinthette meg a nagyközönség.

A tégla párkányzatokkal díszített vakolt homlokzat, a boltíves nyílászárók hagyományos és nosztalgikus hangulatot kölcsönöznek az épületnek kívül-belül. A tégla alaprajzú régi épület egy új üvegszárnnyal is bővült, amely a szomszédos lakópark designstílusához illeszkedik.

a mostani felújítás megszabadítja a volt ipari épület belső tereit a sötét és zárt közlekedőitől valamint a feleslegesen nyomott álmennyezetes tereitől. Az új, nagyterű kialakítás már a 20-as évek filigrán látszó vasbeton gerendás szerkezetével, szokatlan belmagasságával és korszerű gépészettel együtt biztosítják a hatékony munkavégzés tereit.”

A Balance Loftnál is nagy a belmagasság (forrás: CPI)

Igen jó megoldás lett a Váci úti régi Ampullagyár átalakítása is. Az 1921-ben felhúzott tömbben (először az Orion Gyár, majd az Ampullagyár volt itt) merészen nyúltak a terekhez. A tervezőt elismerés illeti, mert ahogy írja a gerebenmarian.com-on.

Óbudán kisebb üzemek voltak és azok koncentrációja sem volt olyan nagy, mint a Váci útiaké, de azért voltak ígéretes ingatlanok, méghozzá kiváló lokációkban. Az egyik ilyen az egykori Magyar Királyi Dohánygyár tömbje, ahol ma Flórián Udvar néven működik egy hatalmas loft iroda komplexum. Érdekes a Komlóhoz tartozó Sikondán épített ipari és irodaépület együttese is: egy autófelszerelési termékeket gyártó magyar vállalatnál a termelőcsarnokból, raktárból, műhelyekből, központi átriumból, irodákból, étkezőből és szociális helyiségekből álló 3500 négyzetméteres új létesítményt speciális térszervezéssel klímazónákra osztották, hogy üzemeltetése a lehető legkevesebb energiaveszteséggel történjen.

Új és régi találkozása a Flórián Udvarnál (forrás: BIF)

Az ipari ingatlanokban kialakított irodahelyiségeknél – megint csak a későbbi igényekhez igazodva – egyre gyakrabban használnak mobil falrendszereket, tolófalakat. Ilyet építettek be annak idején a Richter kőbányai telephelyén is. Manapság ugyan még az egyterű irodák vannak túlsúlyban, de a gyógyszercég a cellás elrendezést részesítette előnyben – nyilván saját, speciális igényei miatt. A járvány miatt egyébként más vállalatok is csökkentik az egybefüggő irodaterületeket és felosztják valamilyen módon.

Általában mindig látszanak a tartószerkezetek az ipari épületekben kialakított irodáknál (forrás: BIF)

csarnokokban előszeretettel alkalmaznak nagy fesztávolságokat, illetve olyan tartó szerkezeteket, amelyekhez illeszkedve függőlegesen könnyen leválasztható tereket képezhetnek. Van úgy, hogy éppen egy vagy két szintnyi irodahelyiséget tudnak így építeni – akár könnyű szerkezetes elemekből.

A főváros külső kerületeiben illetve az agglomerációban az elmúlt 6-8 évben felhúzott ipari ingatlanokban növekvőben van az irodaterületek aránya. A bérlők (többnyire gyártó vagy kereskedő cégek) ugyanis odatelepítették adminisztrációjuk egy részét – alacsonyabb költség jutott így a „nem termelő” személyzet ellátására, illetve azonnal intézkedni is tudnak, ha szükséges.
A raktárépületekben elhelyezett irodák túlnyomó részénél az ablakokat nem a csarnok belseje felőli oldalra, hanem a külső határoló falba építik – vagyis a dolgozók úgymond kifelé néznek. Vannak azonban nem is kis számban olyanok, amelyeknél – amerikai iparszervezési tapasztalatok alapján – csak a csarnok felőli oldalon vannak ablakok, éppen azért hogy így jobban szemmel tarthassák a gyártási folyamatokat.

 

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo