hirdetés

Energiaválság idején a hagyományos iroda már nem életképes

Az emelkedő energiaárak és ezzel egyidejűleg a hibrid munkamodell fennmaradása gyökeresen megváltoztatta az irodabérleti piacot. Egyre több bérlő – és bérbeadó – ismeri fel, hogy a jelenlegi helyzetben egy hosszú távra szóló irodabérlet már kockázatos döntésnek számít. Mindezt tovább bonyolítja az a tény, hogy az ESG-megfelelési követelmények az irodatulajdonosok számára költséges, de társadalmilag és környezetvédelmi szempontból szükséges megoldások bevezetését írják elő – derül ki a flex irodákat üzemeltető New Work év végi elemzéséből.

hirdetés

A munkaerőpiacon zajló generációs váltás sem elhanyagolható tényező az irodapiacon, hiszen az újabb generációk számára a fenntarthatóság fogalma nem csak egy divatos közhely. A munkavállalók ezen generációja már nem csak arra figyel, hogy környezetbarát termékeket válasszon, minél több mindent újrahasznosítson vagy éppen kritikusan álljon a légi közlekedéshez. A környezettudatos szemlélethez hozzátartozik az is, hogy a munkahely mentesnek kell legyen a mérgező környezeti hatásoktól.

Leáldozott az egyterű irodáknak is (Fotó: Depositphotos)
Leáldozott az egyterű irodáknak is (Fotó: Depositphotos)

A világjárványok és háborúk, az emelkedő energiaárak, a recesszió réme, valamint az újabb generációk - és így az irodabérlők - környezetbarát hozzáállása miatt az irodatulajdonosok számára ma a maximális energiahatékonyság és a dekarbonizáció, azaz a károsanyag-kibocsátás csökkentése az elsődleges szempont. A fenntarthatóság fogalma ezért egyre inkább megjelenik majd a bérleti szerződésekben, és a vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert azzal, ha olyan megoldáscsomagot garantálnak a bérlőnek, amely minimalizálja az energiaköltségeket.

Hogyan lehet ezt elérni?

A károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez vezető hatékony megoldásoknak több területre kell fókuszálniuk.

• Az ingatlantulajdonosoknak az energiatermelés és -tárolás környezetbarát módjait kell választaniuk, például az irodaházakban napelemek használatát.

• A kibocsátás csökkentéséhez elengedhetetlen a megfelelő alapanyagok használata az építés és a szigetelés során. A fa, a zöld acél és a moduláris építés használatának a fenntartható filozófiát valló épületeknél alapértelmezetté kell válnia.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo