Mire kell figyelni az otthoni iroda kialakításakor?

Az elmúlt időszakban azok is megtanultak otthonról dolgozni, akiknek ez eddig kimaradt. Míg a járvány szülte veszélyhelyzetben az események sűrűjében születtek meg a rögtönzött otthoni munkaállomások, mostanra azonban elérkezett annak az ideje, hogy sokan elgondolkodnak egy igazi otthoni iroda kialakításán. De mire kell figyelni a home office létrehozásakor? Szabó Krisztina, a Tailor Design megalkotója ehhez adott tanácsokat.

A cikk a Piac & Profit magazin augusztus-szeptemberi számában jelent meg. 

A következő lapszám november 18-án jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

A lakberendező azt ajánlja, hogy az otthoni iroda berendezésekor egy csendes, félreeső szobát válasszunk, különösen abban az esetben, hogyha más is lakik az ingatlanban. Amennyiben tárgyalni is tervezünk itt, a helyszín megválasztásakor arra sem árt figyelni, hogy az iroda viszonylag közel essen a bejárathoz, így az érkező ügyfeleket nem kell átkísérni az egész lakáson.

Egy jó otthoni irodának elsősorban ergonómiai szempontból kell helyt állnia, minden más csak ezután következhet – emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy a munkaállomás két legfontosabb kelléke az asztal és a szék. Ha sok időt töltünk otthoni munkával, ezeken nem érdemes spórolni, hiszen eredmények is múlhatnak rajta, nem beszélve az egészségünkről.

(Fotó: Pixabay)

Az állítható magasságú asztal ezért remek döntés, amelyet úgy érdemes beállítani, hogy a számítógép képernyőjének teteje szemmagasságban vagy kissé alatta legyen, míg a billentyűzet elhelyezésekor arra kell figyelni, hogy az alkarok párhuzamosak legyenek a padlóval. A szék magassága akkor jó, hogyha a lábak biztosan támaszkodnak a padlón vagy egy lábtámaszon.

Nem elhanyagolható a világítás kérdése sem. A lakberendező azt ajánlja, hogy az íróasztal az ablak közelébe kerüljön, mivel a természetes fényben végzett munka csökkentheti a fejfájást és a szemet is jobban kíméli, ezáltal elősegítve a hatékonyságot, hosszú távon pedig az egészségesebb életet. A nap sugarai mellett szükség lesz mesterséges fényekre is: egy minden irányban állítható asztali lámpa hasznos kellék, de a mennyezeti világítás se maradjon el.

Szabó Krisztina a rendszerezés fontosságát is hangsúlyozta, mint mondta, egy polcozott, zárható szekrény jó megoldás a papírok tárolására, de praktikus az is, ha az íróasztal közelében van egy fiókos elem, ahová a gyakran használt eszközök és papírok mehetnek. Jó alternatíva lehet egy nyitott polcos megoldás (szellős elrendezéssel, néhány dekor elemmel), amely jól mutat a videókonferenciák hátterében is.

Szabó Krisztina

 

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo