Kollár Dóra cikkei


Kollár Dóra cikkei

Minden megváltozott: átírta a munkahelyi hétköznapokat a járvány

Minden megváltozott: átírta a munkahelyi hétköznapokat a járvány 

A kilenctől ötig tartó irodai munkavégzés ideje lezárult, és a főnökök feladata is megváltozott. A legjobb vezetők nem menedzselnek, hanem támogatnak és igazgatnak.
Pandajátszma: hogyan tör nagyhatalmi babérokra Kína?

Pandajátszma: hogyan tör nagyhatalmi babérokra Kína? 

A világ egyik legkülönlegesebb politikai gyakorlata egyértelműen a „pandadiplomácia”, vagyis az a gyakorlat, amelynek keretében szövetségeseinek és leendő partnereinek Kína óriáspandákat ad kölcsön – a pandémia, ahogy minden mást, a pandadiplomáciát is megviselte.
Újabb részletek: mit kapnak a cégek a 200 ezres minimálbérért?

Újabb részletek: mit kapnak a cégek a 200 ezres minimálbérért? 

Már a bérmegállapodás szövegezése zajlik, és záros határidőn belül az aláírás is megtörténhet - lapunk megkeresésére a tárgyalásokon résztvevő ÁFEOSZ-Coop elnöke, Zs. Szőke Zoltán válaszolt.
A politikai trükközés menti meg az óriáspandákat a kihalástól?

A politikai trükközés menti meg az óriáspandákat a kihalástól? 

A világ egyik legkülönlegesebb politikai gyakorlata egyértelműen a kínai „pandadiplomácia”, amelynek politikai haszna mellett komoly fajfenntartási előnyei vannak.
A rendszer kész: mi történt a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjával?

A rendszer kész: mi történt a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjával? 

Több mint egy éve lehetett utoljára hallani a fiatalok külföldi nyelvtanulására szolgáló programról – most egy képviselői kérdés nyomán érkezett friss információ.
Milliókat taszított szegénységbe a járvány – még gazdagabbak lettek India milliárdosai

Milliókat taszított szegénységbe a járvány – még gazdagabbak lettek India milliárdosai 

India roppant nehéz helyzetbe került, miután egy komoly gazdasági visszaesés és a koronavírus-járvány minden eddiginél több embert, milliókat taszított szegénységbe. Amíg tömegek néhány dollárból próbálnak megélni napról-napra, addig az ország leggazdagabbjai tovább növelték egyébként sem elhanyagolható vagyonukat és befolyásukat. A vagyon valóban jól fialt - több tízmilliárd dollárról van szó.
Van, ahol lefagyott az összes barack - mit tett a gyümölcsösökben a jeges tavasz?

Van, ahol lefagyott az összes barack - mit tett a gyümölcsösökben a jeges tavasz? 

A szeszélyes tavaszi időjárás és fagyok jelentősen megviselték a szezonális gyümölcsöket, van ahol akár 70-80 százalékos terméskieséssel is szembesülnek a gazdálkodók, ráadásul a munkaerőhiány is egyre jelentősebb problémát jelent.
Új vállalkozásba kezd Hosszú Katinka – osztalékot hozott a szárnyaló Iron Swim

Új vállalkozásba kezd Hosszú Katinka – osztalékot hozott a szárnyaló Iron Swim 

Jól sikerült a 2020-as év Hosszú Katinka cégeinek, legyen szó akár az úszóiskolát is üzemeltető Iron Swimről, akár az ISL nemzetközi úszóversenyt bonyolító Iron Internationalről. Ez azonban nem minden - az úszónő 2021-ben egy új vállalkozásba is belevágott, erről először a Piac & Profit tudott meg részleteket.
Rengeteg a bizonytalanság és a változás - mit tehetnek most a vezetők?

Rengeteg a bizonytalanság és a változás - mit tehetnek most a vezetők? 

A sok szempontból minden eddiginél több bizonytalansággal küzdő, a világjárvány által megtépázott világban még komolyabb feladat hárul a cégek menedzsmentjére, hiszen a saját bizonytalanságuk mellett a munkatársak kétségeivel is számolva kell átnavigálniuk egy rengeteg változást hozó pandémia utáni világba.
Hogyan maradjunk optimisták a munkahelyeken, amikor minden borzasztó?

Hogyan maradjunk optimisták a munkahelyeken, amikor minden borzasztó? 

Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?

Müller Cecíliának nincs dublőre - miről volt szó az operatív törzs mai tájékoztatóján? 

Orosz vakcina, védelmi intézkedések - több téma is előkerült a mai tájékoztatón.

Komoly ütést kaptak a taxisok is: februárig nincs esély a helyzet javulására 

Azután, hogy a kormány hivatalosan is február elsejéig meghosszabbította a kijárási tilalmat, kérdéseinkkel megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét.

Miről volt szó az operatív törzs mai tájékoztatóján? Részletek 

Moderna vakcina, érettségi - ez csak néhány az operatív törzs által körbejárt témákból.

Megújuló energiaforrások: van, ahol hatalmas a magyar lemaradás 

Nagyjából a harmadát, mintegy 34 százalékot adtak ki 2019-ben az uniós áramelőállításban a megújulók – ez főleg víz- és szélenergiából származott. Magyarország a lista végén kullog.

A nagy visszatérés: mit tanulhatnak Kínától a cégek? 

Hellyel-közzel már látni a pandémia utáni életet, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje.

Bolti körkép: hogy készültek a karácsonyra a magyarok a koronavírus árnyékában? 

Koronavírus és kijárási korlátozások ide vagy oda, az ünnepi időszak mindig is a boltok csúcsidőszakjai közé tartozott. Legújabb körképünkben a hazai áruházláncokat kérdeztük.

Itt van, miről volt szó az operatív törzs tájékoztatóján szerdán 

Egészségügyi dolgozók oltása, óvodák és iskolák fertőzöttsége - több téma is előkerült az operatív törzs mai alkalmán.

Erről volt szó az operatív törzs szerdai tájékoztatóján 

Az országos tisztifőorvos részvétele nélkül zajlott a mai tájékoztató, Müller Cecíliát Galgóczi Ágnes helyettesítette.

Két kutyasétáltató túl messzire ment - erről volt szó az operatív törzs mai tájékoztatóján 

Több mint 21 ezer gyermek fertőződött meg a járvány kezdete óta, 44 ezer magyar van házi karanténban - egyebek mellett ezeket is megtudtuk az operatív törzs mai tájékoztatójából.

Elüldözheti a kóklereket a kormány lakásfelújítási támogatása 

2022 végéig velünk marad az, a gyermeket nevelő családok számára elérhető lakásfelújítási támogatás, amely akár 3 millió forintos segítséget is jelenthet szükség esetén. De mit vár az új lehetőségtől a szakmai szövetség?

Több milliárd forintos kiírások Pakson - mozgolódnak az oroszok 

Ismételten tendereztet az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája – az az igényeik változásából is látszik, hogy a beruházás dübörög előre.

Segítségre szorul az ágazat - a taxisok felét elüldözte a járvány 

Az életbe léptetett előbb éjféltől hajnali ötig, majd szigorítva már este nyolctól érvényes kijárási korlátozás a taxisok életét jelentősen megnehezítette, és a következő időszak sem ad sok okot az optimizmusra.

Amerika elnököt választ: hogy áll Donald Trump és Joe Biden párharca? 

Nagyon szoros lehet a végeredmény, ráadásul a levélben leadott és korai szavazatok miatt a győzelem kihirdetésére elképzelhető, hogy napokig várni kell. Mi a helyzet most?

Mire kell figyelni az otthoni iroda kialakításakor? 

Az elmúlt időszakban azok is megtanultak otthonról dolgozni, akiknek ez eddig kimaradt. Míg a járvány szülte veszélyhelyzetben az események sűrűjében születtek meg a rögtönzött otthoni munkaállomások, mostanra azonban elérkezett annak az ideje, hogy sokan elgondolkodnak egy igazi otthoni iroda kialakításán. De mire kell figyelni a home office létrehozásakor? Szabó Krisztina, a Tailor Design megalkotója ehhez adott tanácsokat.

Magas fokozatra kapcsoltak Hosszú Katinka cégei 

Olimpiai- és világbajnok úszónk üzleti tevékenysége kifejezetten szép eredményt hozott.

Több mint 800 millió forintos tendert írtak ki az oroszok Pakson 

Folyik a munka Pakson, a korábbiakkal ellentétben azonban most egy jelentősen nagyobb összegű tendert írt ki a fővállalkozó.

Egy hete maradt a cégeknek: még le lehet csapni a több milliós támogatásra! 

Még mindig akad forrás abban a pályázatban, amelyet különböző energetikai épületfejlesztések támogatására hirdettek meg közel egy éve – összeszedtük, mire kell figyelnie a későn ébredőknek.

Robotok a ménesbirtokon? Nagy lehetőség előtt állhat a magyar mezőgazdaság 

Az MI-stratégia egyik fő eleme a mesterséges intelligencia alkalmazása az agrárgazdaság hatékonyabbá tételében, így nem meglepő, hogy a dokumentum külön is foglalkozik ezzel.

Kevesebb pénzt nem fizettek be az államkasszába a cégek, mint korábban 

Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.

Ez a klímastratégia egyik kulcsa? 

A zöld hidrogén nélkülözhetetlen eszköz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez, az Innovációs és Technológiai Minisztérium éppen ezért kiemelten fontosnak tartja a hidrogén- (és biometán-) technológiákon alapuló pilot projekteket - mondta Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Fontos kérdések dőlhetnek el ma a fővárosban 

Több, a koronavírus és a járvány által okozott gazdasági problémákat célzó programpont is szerepel a Fővárosi Közgyűlés ülésének napirendjén – erről tárgyalnak ma Karácsony Gergelyék.

Mozgolódnak az oroszok Pakson – ismét tendereztet a fővállalkozó 

Két, már korábban kiírt beszerzési körben várják az érdeklődő cégek jelentkezését, az a szolgáltatások jellegéből is egyértelmen látszik, hogy a Paks II beruházás dübörög előre a koronavírus ellenére is.

Koronavírus: bekeményít a kormány, új részletek a szigorodó maszkviselésről 

Megjelent az Orbán Viktor Facebook videójában bejelentett intézkedéseket tartalmazó Magyar Közlöny, amely több hullámban vezeti be a szigorításokat.

Százmilliós lehetőségre ébredtek a magyar cégek – a kiválasztottak nagyot kaszálhatnak 

A mai nappal indul a pályázatok beadása a Magyar Multi Program következő állomásának keretében, a hangzatosan csak „Zöld Nemzeti Bajnokok” névre keresztelt kiírás központjában az energiahatékonyság áll.

Helló, röfik! Nézegessen sosem látott grafikonokat a magyar mezőgazdaságról! 

A hazai GDP több mint három százalékát hozó agrárszektor gyakran nem kap elég figyelmet. Ön tudta, hogy hány disznó van Magyarországon? Vajon mennyit tejelnek a magyar marhák? Most kiderül.

Hamarosan nyitják a pénzcsapot – a kiválasztott cégekre akár százmilliók várhatnak 

Komoly lehetőségre készülhetnek a korábban már elismert hazai kis- és középvállalkozások, augusztus végén nyílik a legújabb pályázat.

Vásárol az orosz fővállalkozó Pakson - most erre van szükség 

Rövid határidővel írt ki újabb tendert az orosz fővállalkozó Pakson, a cégek augusztus 18-ig jelentkezhetnek. Mindeközben az Országos Atomenergiai Hivatal zöld utat adott két újabb felvonulási épületnek is.

Úton egy jobb világ felé: hogy áll most Magyarország? 

A 2030-ig vállalt fenntartható fejlődési célok közt több szociális, gazdasági és cégvilágot is érintő célnak kell teljesülnie. Megnéztük, hogy áll Magyarország a célok teljesítésében az Eurostat által frissen közzétett adatok segítségével.

A koronavírus árnyékában: hogy vészelte át Magyarország a járvány kezdetét? 

Az Eurostat közzétette 2020 első negyedévére vonatkozó adatait, a koronavírus közeledtével megingó gazdaságokon már ekkor meglátszottak a stagnálás és a visszaesés jelei - ám úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta.

Mennyi pénzt hagynak jövőre Orbánék a cégeknél? 

A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.

Vége a sokknak? Megjelent a koronavírus utáni optimizmus 

Júliusra vonatkozóan a várakozásokon felül alakult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet németországi fogyasztói hangulatindexe.

Eltörlik az idősek vásárlási sávját - vége a rendeleti kormányzásnak 

Nagy napra ébredtünk, hiszen éjféltől hivatalosan is véget ért a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet Magyarországon, mostantól járványügyi készültség van életben legalább három hónapig.

Élet a koronavírus után: mire készülhetnek most a magyar cégek? 

Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek.

Mennyit ér a kormánynak egy megtartott magyar munkahely? 

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint értékű beruházást és 143 600 munkahely megtartását vállalták, de Szijjártó Péter már jelezte, hogy újabb forrásokat fog kérni a kormánytól. Összegyűjtöttük, hogy mely cégek vehették át eddig a támogatói okiratokat.

Hogy harcol Magyarország az adócsalás ellen? 

Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.

Napokon belül óriási változás jön az e-cigik forgalmazásában 

Az e-cigaretták a hagyományos dohányzás valamivel kevésbé káros, kevésbé környezetszennyező alternatívájaként jelentek meg a köztudatban, egyre nagyobb népszerűségre szert téve, különösen a fiatalabb generáció körében. A krach 2019 nyarán ütött be, miután az Egyesült Államokban több, látszólag az ilyen eszközökhöz köthető haláleset történt. Kell tartani az e-cigarettáktól? Utánajártunk.

Új időszámítás a kkv-k életében: komoly változásokra készülhetnek a magyar cégek 

2019 novemberében új időszámítás kezdődött a vállalkozásfejlesztésben: megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített és a kormány által a közelmúltban elfogadott kkv-stratégia, amely a 2030-ig tartó időszakra meghatározza a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítésének intézményrendszerét és irányait. Ezzel kapcsolatban dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára válaszolt kérdéseinkre.

Bevásárolnak az oroszok Pakson: már az építési területet is kamerákkal védenék 

Biztonsági kamerákat és beléptető-rendszert vásárolnának az oroszok Paksra. Korábban felhőalapú szoftvereket, üzemanyagkártyákat, és irodai eszközöket is beszereztek már hasonló tenderek keretében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni  

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási szerződésekért.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo