hirdetés

Van, ahol lefagyott az összes barack - mit tett a gyümölcsösökben a jeges tavasz?

A szeszélyes tavaszi időjárás és fagyok jelentősen megviselték a szezonális gyümölcsöket, van ahol akár 70-80 százalékos terméskieséssel is szembesülnek a gazdálkodók, ráadásul a munkaerőhiány is egyre jelentősebb problémát jelent.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A tavaszi és nyári napok elengedhetetlen része az eper (hivatalos nevén szamóca), a kellemetlen időjárás azonban bekavart az idei termés érésébe, legyen szó akár a fóliasátrakban, akár a szabad ég alatt termesztett gyümölcsökről.

Hunyadi István, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója a Piac & Profitnak elmondta, hogy a fűtött fóliás termesztésben a fényszegény idő lassította az érést, míg a hidegfóliás megoldással termelt állományokban 2-3 héttel később indult meg a gyümölcsök érése, így érdemi mennyiségeket csak április végén tudtak betakarítani.

Kép: Pixabay

A szabadföldön történő termesztés esetében a növények április második felében még a normális időjárás esetében márciusban tapasztalható képet mutatták, azaz nagyon lassan indult be idén a virágzás. Az ügyvezető igazgató szerint ugyanakkor a fagyok számottevő károkat nem okoztak, a hidegfóliás és szabadföldi termelők fátyolfóliás takarással védekeztek, utóbbi állományok még nem is voltak abban a stádiumban, hogy komolyabb gondot okozhasson a húsvét körüli fagy, hiszen még nem voltak virágok a növényeken. Szabadföldön a gyümölcshozamok elmaradnak az előzetesen várttól, de ennek oka a tavaly októberi fényszegény, hűvösebb és csapadékosabb időjárás, mely a virágrügyek differenciálódásában okozott zavarokat.

Ennek megfelelően kevesebb virág és bogyó alakult ki a növényeken, ami az országos termés mennyiséget vélhetően némileg lefelé rontotta, de a helyzet nem tűnik kiugróan rossznak, számszerűsítésre majd a szezon lezárultával kerülhet sor. A hazai szamóca a most beállt meleg időnek köszönhetően a következő 7-10 napban kifut a piacról – tette hozzá.

Nem minden gyümölcs olyan szerencsés, mint az eper

A kajszi esetében már korántsem jó a helyzet a szakember szerint, mivel a tavaszi fagyok komoly, egyes területeken 100 százalékos károkat is okoztak virágzás idején. A károk mértéke igen változó volt és bár a virágzáskori fagykár nem feltétlenül jelent terméskiesést, az biztos, hogy a korai virágzású fajtákat jobban érintették a fagyok. Országos viszonylatban 70-80 százalék körüli terméskiesésre számít jelenleg a FruitVeb. Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb adatai szerint egyébként az elmúlt hetekben minimális emelkedés volt tapasztalható - jelenleg a gyümölcs kilóját átlagosan 900 forintért mérik a Nagybani Piacon, ez az áremelkedés akár a fagyok hatásával is magyarázható.

(Forrás: Agrárközgazdasági Intézet)

Ez azonban nem minden, hiszen más gyümölcsök esetében is komoly kiesésekkel kell kalkulálni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megkeresésünkre adott válasza szerint. Az előzetes becslések szerint a cseresznye terméskiesése az utóbbi tíz év átlagtermésének 60 százalékára, az őszibaracké 80 százalékra, a szilváé 30 százalékra tehető, meggyből 10 százalék körülire, alma és körte esetében mintegy 20 százalékra tehető majd a kiesett termés aránya. A meggytermésről a NAK közleményében árult el egy fontos információt – miután mintegy két héttel később érik a meggy, így a hazai gyümölcs nagy mennyiségben június 25. után lesz elérhető.

Több megyét is érintettek a fagyok
Az Agrárminisztérium áprilisi közleményében arról számolt be, hogy a termelők több mint 6 ezer hektár nagyságú területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt, leginkább Bács-kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyékben. Ezeknek a károknak közel 60 százaléka gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack, meggy és alma kultúrákban keletkezett. A tárca egyébként kompenzálja a károkat szenvedő gazdálkodókat, az érintettek legkésőbb május 31-ig adhatták be kérelmeiket.

Még több magnélküli görögdinnye

Az Agrárkamarát arról is kérdeztük, hogy mire számíthatnak a magyar dinnyék szerelmesei 2021-ben.

A tavalyi kedvezőtlen időjárás után sok kisebb, jellemzően melléktevékenységként dinnyét termelő abbahagyta a termelést, mintegy 15 százalékkal csökkent idén hazánkban a görögdinnye termőterülete – fogalmazott a NAK, hozzátéve, hogy a vetőmag-eladásokból származó előrejelzések szerint idén még több magszegény görögdinnyére számíthatunk, melyek iránt folyamatosan nő a kereslet, a sárgadinnye esetében egyelőre nincsen számottevő változás.

Általánosságban a görögdinnye-termesztés közel 60 százaléka belföldön kerül értékesítésre, és átlagosan 40 százalék megy exportra, de utóbbi az elmúlt években folyamatosan csökkent. Erről a termőfelületről optimális időjárási körülmények között 150-200 ezer tonna közötti termést lehet majd betakarítani.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo