Nak cikkek

hirdetés

Már csak három nap maradt, aztán jön a büntetés a gazdálkodókra

Már csak három nap maradt, aztán jön a büntetés a gazdálkodókra

Május 21-ig közel 90 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók.
Ingyenessé válik egy fontos szolgáltatás

Ingyenessé válik egy fontos szolgáltatás

Idén nem kell mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat fizetni öntözéskor.
Eladó és vevő párkereső indul

Eladó és vevő párkereső indul

Már lehet jelentkezni a NAK Termékkeresőbe.
Lesz elég tojás húsvétkor, de nem akárhogyan

Lesz elég tojás húsvétkor, de nem akárhogyan

Az átlagos évi tojásfogyasztás fejenként 236 darab, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy. 
Az európai tormatermelés fellegvára a Hajdúság

Az európai tormatermelés fellegvára a Hajdúság

A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
hirdetés
Már nagyon megszabadulnának az árstoptól a kereskedők

Már nagyon megszabadulnának az árstoptól a kereskedők

Az egy éve bevezetett árstop mára betöltötte szerepét, a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják.
Ömlik az import élelmiszer Magyarországra, mert olcsóbb

Ömlik az import élelmiszer Magyarországra, mert olcsóbb

Kedvezőtlen tendencia a kiskereskedelem nyitása az import élelmiszerekre.
Külföldön megbukott a magyar különadó, így export esetén visszavonták, nekünk marad

Külföldön megbukott a magyar különadó, így export esetén visszavonták, nekünk marad

Könnyítés az exportra termelőknek a neta-változás.
A világ élvonalában a magyar pezsgőgyártás

A világ élvonalában a magyar pezsgőgyártás

Évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő Magyarországon, az ország ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója.
250 cég gyárt idehaza édességet - mi most a magyarok kedvence?

250 cég gyárt idehaza édességet - mi most a magyarok kedvence?

Évek óta változnak a vásárlói szokások.
hirdetés

Az aszály nem tette tönkre a magyar szilvatermést

Javában tart a szilvaszezon: a tavaszi fagy és a nyári szárazság ellenére is közel átlagos a termés.

Pánik a mezőgazdaságban az aszály miatt

Egyre szélesebb körben terjed az a – nyilvánvalóan minden tudományos alapot nélkülöző – tévhit, mely szerint az országos jégkármérséklő rendszer tehető felelőssé a Kelet-Magyarországon kialakult súlyos aszályért. A helyzet mára odáig fajult, hogy több generátorkezelő is halálos fenyegetést kapott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a legfontosabb munkavállalói biztonsága, ezért a megfenyegetett generátorkezelők körzeteiben leállítja a jégkármérséklő rendszert. Ebből adódóan sajnálatos módon számos területen csak részlegesen lesz biztosított a jégkár elleni védekezés, ami nemcsak a gazdálkodókat, hanem a lakosságot és az ipari létesítményeket is veszélyezteti.

Néhány nap maradt a gazdálkodók számára

Június 20-ig lehet javítani szankciómentesen a hibás kérelmeket.

Fontos határidő jár le: már csak egy hétig adhatók be szankciómentesen az egységes kérelmek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Az ukrajnai háború miatt hiány nem lesz a tojáspiacon, csak áremelkedés

Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból.

Most sem olcsó, de tovább fog drágulni a tojás - mi lesz húsvétkor?

Húsvétra 55 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, a hazai termelők képesek kielégíteni az ilyenkor megnövekvő igényeket is – derül ki az Agroinform elemzéséből. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt már rövidebb távon, a ketreces technológia esetleges tiltása miatt hosszabb távon is további jelentősebb áremelkedésre lehet számítani.

Megjelent egy jogszabály, ami a benzinkutakat érinti

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint minden harmadik termelő tart attól, hogy az üzemanyag-kiskereskedelem egyes szereplői által bevezetett korlátozások akadályozzák a tavaszi munkálatok elvégzését. Ennek elkerülése érdekében megjelent az a jogszabály, ami kimondja, hogy a töltőállomásoknak ki kell szolgálniuk a 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, traktorokat és mezőgazdasági erőgépeket.

Kongatják a vészharangot a gazdák

Súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, az élelmiszerek drágulnának – az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben. Máig nem készült kumulatív hatástanulmány a stratégia bevezetésének várható hatásairól – ezt újabb és újabb szervezetek kérik számon a Bizottságon.

Mégsem lepi el olcsó, rossz minőségű importáru a polcokat februártól?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát.

Jönnek az EU-s milliárdok - erre kell figyelni, hogy ne bukják el a pénzt a gazdák

A 2023-tól induló agrártámogatási rendszerben minden gazdálkodónak egyénileg kell eldöntenie, hogy mely lehetőségeket tudja kihasználni leginkább.

Teljesült a gazdák kérése: átírták a rendeletet

A tömegesen Magyarországon telelő vadlibák főképp a Tiszántúlon évről évre jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban, ezt enyhítheti a napokban hatályba lépett, a vadászati idényeket érintő jogszabálymódosítás - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) keddi közös közleményében.

Példátlan lépésre szánta el magát az Aldi

Az Aldi vállalását követendőnek tartja a NAK elnöke is.

Súlyos károk a gyümölcsösökben – elvitte a fagy a kajszit

A tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén – térségenként változóan – a kajszitermés 70-95 százalékos kiesése várható, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Figyelmeztették az autósokat - erre nem árt odafigyelni!

Országszerte felgyorsult az aratás, ezért gyakrabban közlekednek a közutakon mezőgazdasági munkagépek és vontatók - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Egy jó és egy rossz hír is érkezett a magyar dinnyékről

Jó dinnyék, de a korábbi éveknél drágábban.

Hirtelen viharok: nagy kihívással kellett megküzdenie a jégkármérséklő rendszernek

Minden eddiginél nagyobb kihívás elé állította az országos jégkármérséklő rendszert a pénteki hidegfront - tudatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményben.

Van, ahol lefagyott az összes barack - mit tett a gyümölcsösökben a jeges tavasz?

A szeszélyes tavaszi időjárás és fagyok jelentősen megviselték a szezonális gyümölcsöket, van ahol akár 70-80 százalékos terméskieséssel is szembesülnek a gazdálkodók, ráadásul a munkaerőhiány is egyre jelentősebb problémát jelent.

Kitolták a határidőt - ennél a kamaránál nyárig elég befizetni a tagdíjat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a magánszemélyeknél az év második felére halasztotta az idei kamarai tagdíj megállapítását és befizetését, a gazdálkodó szervezeteknek viszont 2021. június 15-ig kell leróniuk a kamarai tagdíjat - közölte a köztestület. 

Még több ágazatnak juthat a gyorskölcsönből? Ezt kérik a kormánytól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a vendéglátóegységeket érintő korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók is részt vehessenek a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramban - közölte a NAK.

Hétfőn lejár egy határidő - több ezer termelőt érint

Idén – mivel a megszokott január 31-i határidő vasárnapra esik – február 1-jéig kell beadni a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). Eddig a több mint 22 ezer érintett megközelítőleg kétharmada tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A február 1-jei határidő jogvesztő, az adatszolgáltatás elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

Segítséget kapnak az élelmiszeripari cégek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Önellenőrzés a gyakorlatban” címmel készített kézikönyvet. A kiadvány az előírt önellenőrzési rendszer kialakításában nyújt segítséget, erősítve a minőségi élelmiszer-előállítást.

Jött egy javaslat: rájuk is kiterjesztenék a gazdaságvédelmi intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is.

Ezt a területet nem érinti a kijárási tilalom

A mezőgazdasági munkákra mi vonatkozik?

Ezért szálltak el a gyümölcsök árai?

A NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke elsősorban az időjárásban látja a hibát.

NAK: az adócsalóknak kedvezne a fordított áfa eltörlése

Ragaszkodna a fordított áfához a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Szerintük az uniós hatáskör, de ha mégis eltörlik, az áfa csökkentését kérnék a kormánytól.

Áfacsökkentést akar a NAK

Folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését, hiszen annak gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszer-feldolgozási osztálya.

Egy nap maradt a gazdálkodási napló adatainak benyújtására

A korábbi évektől eltérően idén január 31-ig kell az érintetteknek beadniuk a Gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

Öntözővíz, vadvédelem, erdőgazdálkodás - törvénymódosításokat tervez a NAK

Az agrárium helyzetének javítása érdekében több törvény módosítását kezdeményezte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A több törvényt érintő módosítások közös vonása, hogy az adminisztrációs terhek csökkentésével illetve kedvezmények biztosításával, továbbá a rendezett piaci kapcsolatok ösztönzésével a gazdálkodók versenyképességét segítik.

Október végéig jelenthető be a jövő évre tervezett egyszerűsített foglalkoztatás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy október 31-ig jelenthetik be a jövő évre vonatkozó egyszerűsített foglalkoztatási szándékukat, ezáltal tervezhetőbbé téve az átjárást a közfoglalkoztatás és az idénymunka között.

Ismét pályázhatnak a gazdálkodók támogatott szaktanácsadásra

Ismét pályázhatnak a gazdálkodók támogatott szaktanácsadásra, már ez év őszén - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Versenyképes termék lehet a biomassza

A biomassza-alapú gazdaság irányába történő tudatos elmozdulás elősegítése, illetve az alapanyag-feldolgozó szektorok fokozatos áttérése a fosszilis erőforrásokról a biomassza használatára lehetővé teheti az erőforrás-hatékony, hulladékmentes és fenntartható gazdálkodás kialakítását – foglalható össze az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közös konferenciájának üzenete.

Tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak a gazdák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai az 50 ezredik hektár termőföldre készítettek el tápanyag-gazdálkodási tervet. Az immár 2 éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte. Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni.

Hatósági és etikai eljárást kezdeményez a NAK a Tesco-val szemben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felháborítónak tartja a TESCO akcióját, amivel a náluk néhány napja még 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. között 99 forintért árulja. A NAK felszólítja a TESCO-t, hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját.

Bő két hete maradt az őstermelőknek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjbevallási határideje 2017. július 15. Azok az őstermelők, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, és emiatt nem kell bevallást tenniük, 2017. június 30-ig fizethetik meg a 2.000 forint tagdíjat. A többi tag esetében a tagdíjbefizetés határideje 2017. július 31.

Idén se maradunk dinnye nélkül

A termelők készek a magyar piac folyamatos ellátására minőségi dinnyével, a tartós meleg időnek köszönhetően pedig idén több magyar dinnye mehet exportra is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és kiskereskedelmi áruházláncok képviselői szezon előtti egyeztetést tartottak, amellyel a dinnye minél frissebben pultokra kerülését is segítik. Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel; nagy mennyiségben a jövő héten a hazai sárgadinnye, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye, nem sokkal utána a tolnai, heves-jászsági, azután pedig a szabolcsi görögdinnye kerül a piacra.

Megdrágítja a gyümölcsszezont a fagykár és a munkaerőhiány

A húsvét utáni fagyok miatt körülbelül 20 százalékos lehet a terméskiesés, emellett a munkaerő-hiány is befolyásolhatja a cseresznye árát – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termelői körképéből. A napokban egyre több hazai friss cseresznye kerül a boltok, piacok pultjaira, a legnépszerűbb fajta hagyományosan a Germersdorfi óriás, a Biggarreau Burlat és a Van.

Már csak 3 napig lehet növénybiztosítást kötni

Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára, ugyanis már csak 3 napig lehet növénybiztosítást kötni a 2017-es évre. A biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a területileg illetékes falugazdászukat, akik segítik őket a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

Több tonna hazai szamócáról mondhatunk le a fagyok miatt

Magyarországon az idén várhatóan mintegy 30 százalékkal kevesebb szamóca terem a fagyok okozta károk miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI megkeresésére pénteken.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Bankkártya és készpénz: hol, mit szeretnek jobban?

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési lehetőségek a vásárlók körében.

Pénzszerzés

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Jogi kisokos

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Új világ kezdődik a kriptóknál az EU-ban

Zöld lámpát kapott a kriptoeszközök piacának egységes európai uniós szabályozása.

Cégblog

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Gigantikus fejlesztés jön az ország legnagyobb üdítőgyártójánál

Hozzávetőleg 8,7 milliárd forint értékben fejleszti gyártási, illetve logisztikai kapacitásait a Coca-Cola Dunaharasztiban. 

Gazdaság

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

Honnan szerezhetnek pénzt az agrár cégek?

A magyar agrárfinanszírozás az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül.

Társadalom

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Példátlan pofonváltás németek és oroszok között

Németországban bezáratják egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust.

Infokom

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Pár éven belül tízből hat munkavállalónak átképzésre lesz szüksége

Az MI és más diszruptív technológiák elterjedésének munkahelyekre gyakorolt hatása a következő öt év során nettó pozitív lehet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo