A magyar fogyasztók által kedvelt feldolgozott termékek továbbra is elérhetőek lesznek a boltokban, a klasszikus gesztenyepüré mellett számos más gesztenyés áru közül lehet választani. A frissgesztenye-fogyasztást a tudatos fajtaválasztás növelhetné a jövőben.
A hazai fogyasztók körében kiemelt népszerűségnek örvend a szelídgesztenye. Ez a különleges ízvilágú gyümölcs egy igazi vitaminbomba. Sokan nem gondolnák, de a gesztenye C-vitamin-tartalma a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas. Beltartalmi értékeit tekintve zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. A vásárok hangulatát idéző sültgesztenye mellett főként desszert formájában kerül legtöbbször a fogyasztókhoz.
A klasszikus gesztenyepüré mellett ma már széles termékpalettából lehet válogatni, különböző krémek, töltött péksütemények, előfőzött gyorsfagyasztott gesztenye, gesztenyeliszt, valamint az igazán különlegesnek mondható gesztenyefasírt és pogácsa is várja a fogyasztókat. A gesztenye – szemben más gyümölcsökkel – feldolgozott formában sem veszít a vitamintartalmából. A hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz az értékes vitaminokból.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe szerint hazánkban mintegy 281 hektáron termesztenek szelídgesztenyét. A gyümölcs termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Emiatt csak az ország néhány tája alkalmas termesztésre, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon elterjedt növény.