Van egy nagy gond a Magyarországon kapható gesztenyével 

Elmaradt a megszokottól az idei szelídgesztenyetermés. Az őszi-téli időszak kedvenc csemegéjéből nem csak hazánkban, hanem Európa-szerte kevesebb termett, hiánytól azonban nem kell tartani – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből. A fogyasztást gátolja, hogy nehéz jó minőségű gyümölcsöt vásárolni.

A legnagyobb területen Vas és Somogy megyében (75-72 hektáron), valamint Zalában (60 hektáron) foglalkoznak a termesztésével. A legtöbb gesztenyefa továbbra is szórványban található, ezért az országos éves termésmennyiség is jellemzően 150-300 tonna között alakul. Az idén a forró, aszályos nyár nem kedvezett a gesztenyének, így a megszokottnál is kevesebb termést lehetett betakarítani. A szűkösebb terméseredmény azonban hazánk mellett Európa más régióira is jellemző volt ebben az évben. A szakemberek szerint hiánytól nem kell tartani, a késztermékek árában azonban vélhetően megmutatkozik. 

Nem mindegy, milyen fajtát vásárolunk

Hazánkban a legtöbb fogyasztó feldolgozott formában találkozik a gesztenyével, a gyümölcs frissen – főzve, vagy sütve – is kiváló csemege. A fogyasztást ugyanakkor gátolja, hogy nehéz jó minőségű gyümölcsöt vásárolni. Míg külföldön már a legtöbb helyen fajták szerint válogathatnak a vásárlók a gesztenyéből, itthon jellemzően nem tüntetik fel a kereskedők a gyümölcs fajtáját. Holott igencsak nagy különbségek vannak az egyes fajták íze, állaga között. A külcsín sokszor nem árulkodik a belbecsről, lehet, hogy egy fényes, nagy szemű gesztenye megvásárlásakor is csalódás éri a fogyasztót. A fajták feltüntetésével erősödhetne a vásárlói tudatosság is, hiszen, ha egy fajta már „bevált” valakinek, legközelebb is azt keresi majd. 
 



Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo