Bár az elmúlt években rendre komoly fejtörést okoztak a tavaszi fagyok a hazai kajszitermesztőknek, az idén olyan súlyos kárt szenvedtek az ültetvények a tavaszi virágzáskori időszakban bekövetkezett tartós lehűlés és a fagyos időszak miatt, hogy a termés 70-95 százaléka megsemmisült.
A fagy nem csak hazánkat sújtotta – Európa legfontosabb kajszitermesztő országaiban is jelentős károkat okozott a tavaszi lehűlés –, a fagy hatásának a mértéke azonban itthon a legnagyobb. Ennek számos oka van: az időjárási anomáliákon túlmenően alapvető problémát jelent, hogy a hazai kajsziültetvényeink döntő része a kajszi számára ökológiailag kevésbé alkalmas, vagy telepítésre alkalmatlan termőhelyre kerültek.
Fotó: NAK/Lévai Zsolt
Hazánkban mintegy 5000 hektáron termesztenek kajszibarackot, a legfontosabb termőtájak Pest és Bács-Kiskun vármegyékben, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén (1 100 hektár), Somogy és Tolna vármegyékben összpontosulnak, de Fejér vármegyében is jelentős ültetvények találhatók. Az elmúlt években bekövetkezett drasztikus fagykárok miatt ugyanakkor megállt a korábban elindult termőterület-bővülés; 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700-ra nőtt az ültetvények területe.
Az évről évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutat. Míg 2018 előtt évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban csupán 6-8 ezer tonna kajszi termett az országban.
Cél az 50 ezer tonna
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Ceglédi Kutatóállomása által szervezett szakmai napon elhangzottak szerint a cél az lenne, hogy az ágazat érje el az évi 50 ezer tonnás termést, amivel a hazánkba érkező évi 3000 tonnás importot is csökkenteni lehetne. A kajszi nagyon kedvelt gyümölcsfajunk, a fogyasztók és a feldolgozó üzemek körében is, a megfelelő minőségű gyümölcsök gond nélkül, jó áron értékesíthetők. Ezért a kajszitermesztés növelését szorgalmazni kell, a termelőket, gazdálkodókat korszerű, jövőbe mutató valós szakmai információkkal kell ellátni.