hirdetés

Milliókat taszított szegénységbe a járvány – még gazdagabbak lettek India milliárdosai

India roppant nehéz helyzetbe került, miután egy komoly gazdasági visszaesés és a koronavírus-járvány minden eddiginél több embert, milliókat taszított szegénységbe. Amíg tömegek néhány dollárból próbálnak megélni napról-napra, addig az ország leggazdagabbjai tovább növelték egyébként sem elhanyagolható vagyonukat és befolyásukat. A vagyon valóban jól fialt - több tízmilliárd dollárról van szó.
hirdetés

Az óriás eltérés a milliárdosok és az átlagos indiaiak közt jól jelképezi a növekvő vagyoni különbségeket, amelyek különösen hangsúlyossá váltak Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában. Mindez a szegénység globális növekedésének több mint felét tette ki 2020-ban.

Mukesh Ambani a Reliance Industries igazgatósági tanacsának fejének vagyonát több mint 80 milliárd dollárra becsülik, ez több mint 15 milliárdos gazdagodást eredménye a Bloomberg Milliárdos Indexe szerint. Nem sokkal marad le az üzletember mögött Gautam Adani, az Adani Csoport alapítója, akinek vagyona 13 milliárdról 55 milliárd dollárra duzzadt egy év alatt.

Ambani a világjárvány nagy részét Ázsia leggazdagabb személyeként töltötte, megelőzve sok kínai iparmágnást is – ezt az előnyt idén is megőrizte, így a világ 12. leggazdagabb embereként több ér, mint Carlos Slim mexikói mogul, vagy a Dell alapítója, Michael Dell. Cége félelmetesen jó évet zárt, dollármilliárdokat gyűjtve be olyan Szilícium-völgyi óriásoktól, mint a Google és Facebook, amelyek bíznak abban, hogy víziójukkal képesek lesznek uralni az internetet.

Merre tovább, India? (Fotó: Pixabay)

Elveszett több milliárd? Sebaj!

Mukesh Ambani azonban nem magányos a csúcson, hiszen a közelmúltig a kontinens második leggazdagabb embere szintén indiai volt – a már említett Gautam Adani. Az Adani Group alapítója egész széles körben aktív, a kikötőktől kezdve az űrhajózáson át a hőenergiában és széniparban is érdekelt. A Reliance Group-hoz hasonlóan az Adani Group is kiemelkedően jól teljesített az indiai tőzsdén - az Adani Enterprises részvényei például 2020 júniusa óta több mint 800 százalék fölé ugrottak a mumbai Nemzeti Értéktőzsdén. Ez azt is jelzi, hogy a befektetők bíznak ítélőképességében, ha arról van szó, hogy meg kell találni a Narendra Modi miniszterelnök gazdaságfejlesztéseiben kulcsfontosságú ágazatokat. Érdekesség, hogy egyébként mindkét milliárdos gyökerei Gujarat államba nyúlnak vissza, amely történetesen a kormányfő otthona is.

Adani cégeinek részvényei a múlt hónapban zuhantak, miután az Economic Times újság azt közölte, hogy több milliárd dollár értékű külföldi részesedéseket fagyasztott az ország nemzeti értékpapír-letétkezelője.

Annak ellenére, hogy a vállalatcsoport szerint a jelentés szemlátomást téves volt, alapítója kevesebb, mint egy hónap alatt közel 20 milliárd dollár vagyont veszített. A meredek zuhanás ellenére Adani továbbra is Ázsia leggazdagabb emberei közé tartozik a kínai palackozott víz-iparmágnás, Zhong Shanshan és a Tencent vezérigazgatója, Pony Ma mögött a Bloomberg szerint.

Saurabh Mukherjea, a Marcellus Investment Managers alapítója szerint Ambani és Adani félelmetes dominanciája egyáltalán nem meglepő, mivel India szinte minden nagyobb szektorát egy vagy két hihetetlenül erős vállalat irányítja. Ez azonban nem minden, az országban realizált összprofit 90 százalékát a 15 legerősebb cégóriás állítja elő.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo