hirdetés

Robotok a ménesbirtokon? Nagy lehetőség előtt állhat a magyar mezőgazdaság

Az MI-stratégia egyik fő eleme a mesterséges intelligencia alkalmazása az agrárgazdaság hatékonyabbá tételében, így nem meglepő, hogy a dokumentum külön is foglalkozik ezzel.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Az ún. Agrár Adat Keresztrendszer, amelyet a mesterséges intelligencia segítségével hoznának létre a teljes termelői oldal lefedését lehetővé tenné egy olyan platform formájában, amely képes több forrásból az adatok rögzítésére. Emellett a gazdálkodók és a hivatalos szervek közti adatcserében is segítene, így például a NAV, az OMSZ, a Nébih, és a MÁK elérése is jelentősen egyszerűbbé válna a gazdálkodók számára.

Komoly fejlesztési tervek

Egyebek mellett az agrár felsőoktatással együttműködve létrehoznák a Digitális Agrárinnovációs Központot (DAIK) és a Digitális Élelmiszerlánc Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központot, amelyek a mezőgazdaság számára hasznos innovációkat támogatnák, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó start-upok inkubátoraiként is szolgálnának.

A stratégia kidolgozói fontosnak tartják emellett egy olyan tesztkörnyezet kiépítését is, ahol a robotok tesztelése megtörténhet, erre az agrárinnovációk esetében például a Mezőhegyesi Ménesbirtokot javasolják.

A robotok és a mesterséges intelligencia beépítéséhez a mindennapokba szükség lesz a drónokra és autonóm gépek használatára vonatkozó szabályozás módosítására, és kialakítására is, valamint a megfelelő alkalmazás tanításához létrehoznák a Digitális Agrárakadémiát is – áll a dokumentumban.

Az elemektől is megvéd a mesterséges intelligencia?

Az éghajlatváltozás más ágazatoknál és régióknál erőteljesebben érinti a hazai agráriumot (mind a kitettség, mind a hozzájárulás szempontjából). Közvetlen hatások a szélsőséges időjárási jelenségek, valamint a minőségi problémák, új növény-egészségügyi kockázatok megjelenése, míg közvetett hatások az ingadozó világpiaci árak, valamint az ingadozó gazdálkodói jövedelmek – fogalmaz az MI-stratégia.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo