hirdetés

Új vállalkozásba kezd Hosszú Katinka – osztalékot hozott a szárnyaló Iron Swim

Jól sikerült a 2020-as év Hosszú Katinka cégeinek, legyen szó akár az úszóiskolát is üzemeltető Iron Swimről, akár az ISL nemzetközi úszóversenyt bonyolító Iron Internationalről. Ez azonban nem minden - az úszónő 2021-ben egy új vállalkozásba is belevágott, erről először a Piac & Profit tudott meg részleteket.
hirdetés

Iron Swim

Az Iron-cégcsalád legékesebb tagja az úszóiskolát üzemeltető, valamint Hosszú Katinka szponzori szerződéseit és marketing-együttműködéseit kezelő Iron Swim, amely a pandémia okozta nehézségek ellenére pénzügyi szempontból kiemelkedő éven van túl – a beszámoló szerint több mint 313 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2020-as évet. Viszonyításképpen, a cég 2019-es eredménye 93,9 millió forint volt.

A beszámolóban megjelenő növekedés ellenére a cég a Piac & Profitnak arról számolt be, hogy míg a Hosszú Katinka szponzoregyüttműködéseiből származó bevételek nőttek a tavalyi év során, maga az úszóiskola jelentős bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni 2020-ban. Ahol lehetett csökkentette a költségeket, feladta irodáját, és átcsoportosította az egyéb bevételi forrásokat – azaz a szponzori bevételek egy részét is az úszósiskola működésének fenntartására fordította, így sikerült megőrizni a 13 fős alkalmazotti gárda (edzők, oktatók, back office dolgozók) munkahelyét.

(Fotó: Wikimedia Commons/Doha Stadium Plus Qatar)

Az értékesítés nettó árbevétele 455,26 millió forint volt, ez több mint 292 milliós emelkedés az előző éves adathoz képest – a kiegészítő melléklet szerint ez a már említett marketing, reklámszereplő munkadíjak, valamint az úszóiskola által realizált bevételek összege.

A cégnek 59,557 millió forintnyi követelése van, ennek döntő többségét, közel 41 millió forintot a vevőkkel szembeni követelések teszik ki, de az Iron Swimnek egy kapcsolt céggel szemben is fennáll 6,513 millió forintyi követelése. Pénzeszközként (pl. bankszámlákon) 315,525 millió forintot tartanak.

A társaság jelenlegi tőkéje 393,83 millió forint, ez jelentős emelkedés az előző évben jegyzett 79,881 millió forintos alaphoz képest – a beszámolóhoz csatolt melléklet szerint ez azzal magyarázható, hogy a 3 millió forintos alapításkor jegyzett tőke, és a korábbi években felhalmozódott 76,881 millió forintos eredmény mellé bekerült a tárgyévi 313,949 millió forintos adózott nyereség is. A dokumentum kitért arra is, hogy az üzleti évben az úszónő cégében fejlesztési tartalék képzéséről döntöttek, így az eredménytartalék terhére 100 millió forintot különítettek el, ezzel magyarázható az, hogy a beszámolóban 23,1 milliós mínusz szerepel ebben a sorban.

Az Iron Swim beszámolójában mindig kifejezetten érdekes az anyagjellegű ráfordítások sora, amely 60,62 milliós kiadást jelentett a cégnek – ez egyébként gyakorlatilag szinte teljesen megegyezik a 2019-es 58,919 millió forintos összeggel. De mire költött 2020-ban Hosszúék cége?

  • az úszóiskola költségeire – 16,324 millió forint
  • bérleti díjakra – 17,87 millió forint
  • telekommunikációra és a weboldal üzemeltetésére – 1,797 millió forint
  • számviteli, jogi tanácsadási szolgáltatásokra – 10,03 millió forint
  • hirdetésre, reklámra – 1,786 millió forint
A bérleti díjak esetében mindenképpen fontos megjegyezni, az Iron Swimnek jelenleg két uszodával van szerződése – a szentendrei V8 uszodával és a Duna Arénával, és mint ahogy azt válaszukban kiemelték, a 17,87 millió forintos összeg a klub, az úszóiskola, valamint a nyári tábor által használt különböző létesítmények bérleti díját, valamint a belépőjegyek költségeit fedezi. 12 hónapra nézve így az Iron Swim átlagosan havi közel 1,5 millió forintot fizethetett a létesítményékért – igaz a járvány első szakasza teljes leállást hozott mintegy három hónapig mind az úszóiskola, mind a versenysport szempontjából.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo