hirdetés

Miről volt szó az operatív törzs mai tájékoztatóján? Részletek

Moderna vakcina, érettségi - ez csak néhány az operatív törzs által körbejárt témákból.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán kezdte, elsőként elsorolva az iskolák és óvodák napi adatait - 42 óvodában egy-egy csoportban rendeltek el szünetet, 79 általános iskolában pedig csak egy-egy osztály érint a digitális munkarend.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban egy petíciót is elindítottak az érettségik halasztásáért, elmondta, hogy az érettségi vizsgák nem maradhatnak el, ezek megtartása „mindenki érdeke”. Hozzátette, hogy az érettségiket a már ismert fokozott óvintézkedések (egy teremben legfeljebb 10 ember) mellett fogják megtartani, így a kormány nem tervez változtatni az előre meghirdetett időpontokon. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy érettségi felkészítőket igény szerint lehet tartani.

Forrás: M1/Youtube

 

A középiskolai felvételik kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a kormány itt sem számít káoszra, miután a nyolcadikosok jelenleg is helyszíni oktatásban tanulnak. Január 23-án országosan 75 ezer diákot várnak felvételizni, a járványvédelmi intézkedések miatt a szokásosnál több helyszínen. Az államtitkár végül beszélt a májusban esedékes országos kompetenciatesztről, ezeket is mindenképpen szeretnék megtartani, az írásbelik megrendezése a szokásos óvintézkedések mellett történhet majd.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elsőként elismételte a reggel óta már ismert napi statisztikákat:

az elmúlt 24 órában 696 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 127 beteg elhunyt. Az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő. A legfiatalabb elhunyt 50 éves volt.
Kétféle vakcina is érkezik az országba ma, ezzel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinából 81 tálcányi várható, amely 47 385 személy beoltására lesz elegendő. Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása szerint, miután a gyártó jelentősen túltöltötte a hatóanyagot tartalmazó ampullákat, ezért az eddigi öt helyett hat adagra lesz elegendő az ampulla, így a korábbinál eggyel több oltakozónak juthat a vakcina. Müller Cecília egy újságírói kérdésre válaszolva később azt is elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy az oltást felvevők kevesebb hatóanyagot kapnának.

Befutott az amerikai Moderna vakcinájának első adagja is – összesen 7200 adag, amely 3600 ember beoltását teszi lehetővé. Müller Cecília kiemelte, hogy nem kell tartani az mRNS-vakcinától, a hatóanyag a sejtbe jutás után, miután átadta az arról szóló üzenet, hogy milyen fehérjét kell termelnie a sejtnek, és beindította az ellenanyagtermelést, néhány nap alatt elbomlik, és semmilyen más hatása nincs a szervezetre.

A Moderna ampulláiban 10 személy részére elegendő oltóanyag van, ezek 30 napig elállnak felbontás után. A vakcina csak 18 éven felüliek számára adható be, az oltás első és második körének beadása közt pedig 28 napnak kell eltelnie – ellentétben a Pfizer-BioNTech 21 napjával.

Az országos tisztifőorvos végül arról is beszélt, hogy a szociális alapellátásban dolgozók számára (például családsegítők, szociális munkások stb.) a pedagógusokéhoz hasonló tömeges, ingyenes tesztelési lehetőség lesz elérhető 127 mintavételi ponton a január 16-17. hétvégén.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy Szerbia meghosszabbította a beutazási korlátozásokat, minden beutazónak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szüksége, különben 10 napos kötelező karantént írnak elő. A korlátozások alól mentesülnek például a teherforgalom résztvevői, valamint a diplomáciai beutazók is.

Az alezredes ismertette az intézkedési statisztikákat is az elmúlt 24 órából:

  • a közterületi maszkviselés hiány miatt 148;
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 1;
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 9 esetben intézkedtek a rendőrök.
A kijárási korlátozások megsértése miatt 319 személy ellen kellett fellépni. A korlátozások bevezetése óta összesen 24 244 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Így alakultak a napi karanténszámok

Az elmúlt napon 3871 új házi karantént rendeltek el, így összesen 25 532-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt.

A rendőrség 9991 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 2857-en kommunikálnak a hatósággal.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília kijelentette, hogy a két vakcina nem kombinálható, erre vonatkozóan szinte nem zajlottak kísérletek. Minden esetben félreteszik a második adagot az oltakozók számára, mivel csak az előírás pontos követése mellett garantálja csak a védettséget a gyártó.

Arra a kérdésre, hogy mi várható, ha valaki már megkapta az oltást, de mégis koronavírusos lesz, mire számíthat, elmondta, hogy a betegség lezajlása enyhébb és szövődménymentesebb lehet. Egyetlen vakcina sem nyújt 100 százalékos védelmet, de a súlyos lefolyástól biztosan megvédi majd az oltakozót.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo