hirdetés

Koronavírus: bekeményít a kormány, új részletek a szigorodó maszkviselésről

Megjelent az Orbán Viktor Facebook videójában bejelentett intézkedéseket tartalmazó Magyar Közlöny, amely több hullámban vezeti be a szigorításokat.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Ahogy arról már korábbi cikkünkben mi is írtunk, hatósági árat vezetnek be a koronavírus-tesztek esetében, így hétfőtől az önköltségben végzett PCR-tesztekért legfeljebb 19 500 forintot kérhetnek el a magánegészségügyi szolgáltatók.

A rendeletben megjelent szigorításokat hatályba lépésük szerint időrendbe szedtük:

Szeptember 21. – Szigorodnak a maszkviselési szabályok Magyarországon, korábban zárnak a szórakozóhelyek

A kormánydöntés értelmében kötelezően el kell takarni az arcot a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a plázákban, a színházakban, a mozikban, a könyvtárakban és a múzeumokban is. Szintén szigorodnak az ügyintézésre vonatkozó előírások is, így például az okmányirodákban, a kormányablakokban, a postákon, és más ügyfélfogadási helyiségekben is kötelezővé válik az orrot és a szájat takaró maszk viselése.

A hat éven aluli gyermekek mellett a kórházakban fekvő betegek is mentesülnek a kötelező maszkviselés alól.

Érdekesség, hogy míg a korábban bevezetett előírások csak az arc eltakarását írták elő, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent rendelet már egyértelműen a maszkviselést teszi kötelezővé:

„…minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak, orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.”
Komolyabb ellenőrzések, a rendőrség bevonásával

Az előírásokat be nem tartókat amellett, hogy figyelmeztetés után távozásra, illetve leszállásra szólíthatják fel, a megjelent rendeletnek köszönhetően már rendőri intézkedés alá is lehet vetni – az előírások megszegése szabálysértésnek minősül majd.

Szigorítások a szórakozóhelyeken

A vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23.00 óráig tarthat – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Október 1. – Iskolai lázmérés, ingyenes influenzaoltás

Müller Cecília országos tisztifőorvos hatáskörébe tartozik majd annak meghatározása, hogy pontosan milyen testhőmérséklet felett nem léphetnek majd be a diákok és a tanárok az iskolákba. Orbán Viktor ma reggeli interjújában arról is beszélt, hogy a felsősök esetében nem jelent problémát az, hogy a szülő nem léphet be az iskola területére, ám a fiatalabb diákoknál ez gondot okozhat, ezért biztosítani kell, hogy a szülő a lázmérési pontig elkísérhesse a gyermekét. Az ehhez szükséges jogi háttér megteremtése is megtörtént a rendeletben:
„Ha a gyermeket, illetve a tanulót az intézménybe kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személy a maszkot visel, az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig beléphet.”
Szintén október elsejétől lesz elérhető az ingyenes influenzaoltás, amely a dokumentum szerint nemcsak 2020-ban, hanem 2021-ben is elérhető lesz térítésmentesen.

Október 3. – Akár 1 millió forintos bírság a létesítményeknek

A rendelet betartatása az üzemeltetők érdekében is áll majd, hiszen abban az esetben, ha nem tesznek a hibás vagy hiányos maszkviselés ellen, akkor több fokozatban szankcionálhatóvá válnak.

A hatóság az első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo