hirdetés

Mennyi pénzt hagynak jövőre Orbánék a cégeknél?

A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Megjelent a költségvetés keretében az a dokumentum is, amelyben részletezi a kormány, hogy becslése szerint a különféle adó- és járulékkedvezmények révén mennyi pénz maradhat a gazdaságban - de vajon mire számíthatnak a kkv-k? Az egyértelműen látszik, hogy 2021-re a kormány úgy számol, jelentősen több pénz maradna a magyar cégeknél, mint idén, hiszen az összesen tervezett társasági adókedvezmény összege minimum 238,3 milliárd forint lehet a 2020-as 211,5 milliárd után – így az biztos, hogy az állam 2021-ben legalább 26,8 milliárd forinttal többet hagy a vállalkozásoknál.

A legnagyobb tételt nem túl meglepő módon jövőre is a sportcélú támogatás utáni adókedvezmény jelenti majd, hétköznapi nevén a sport tao, ennek keretében legalább 130,5 milliárdot hagynának a cégeknél, ez a 2020-ra előirányzott 121,8 milliárdhoz képest érezhető emelkedés. Igaz, ez az összeg nem hagyományosan a kkv-szektorban marad, hanem sportegyesületekhez és -szervezetek számláját gyarapíthatja.

(Fotó: depositphotos.com)

Az az elmúlt hónapok intézkedéseiből egyértelművé vált, hogy a kormánynak kiemelkedően fontosak a beruházó cégek (elég csak a versenyképességi program okleveleinek szinte végtelen átadó-sorozatára gondolni), és ez a költségvetési dokumentumban is megjelenik. Fejlesztési adókedvezmények címén legalább 38,4 milliárd forint marad majd a cégeknél, ez több mint 8 milliárd forintos emelkedés 2020-hoz képest. Ez összefüggésben van azzal is, hogy a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének értékhatára jövőre 100-100 millió forinttal tovább csökken, így kisvállalkozások esetében már 200, középvállalkozások esetén 300 milliós beruházásnál igényelhető a kedvezmény.

A legkisebb cégek számára szintén kiemelkedően fontosak a kkv-knak járó adókedvezmények, amelyek szintén valamivel nagyobb hangsúlyt kapnak a jövő évi költségvetésben, a 2020-ashoz képest legalább 300 millióval több, 7,7 milliárdos összeg maradhat a cégeknél ilyen jogcímen.

Az adóalapot csökkentő tételek közt a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek számára elérhető „alap-, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés közvetlen költsége” néven futó sor az igazán kiemelkedő, itt a cégek jövőre 4 milliárddal nagyobb, legalább 24 milliárd forintos összeget érvényesíthetnek.

Itt is megjelenik az a kormányzati törekvés, hogy a legkisebb cégeket is beruházásra és fejlesztésre biztassák, hiszen 2021-re jelentősen nő a „mikro- vagy kisvállalkozásnál meghatározott új eszközök üzembe helyezése érdekében beruházások” néven futó tételre elszámolható összeg, hiszen ekkor már legalább 21 milliárd forint áll majd az eszközparkot fejlesztő cégek rendelkezésére.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo