Vásárol az orosz fővállalkozó Pakson - most erre van szükség

Rövid határidővel írt ki újabb tendert az orosz fővállalkozó Pakson, a cégek augusztus 18-ig jelentkezhetnek. Mindeközben az Országos Atomenergiai Hivatal zöld utat adott két újabb felvonulási épületnek is.

Nemrég arról írtunk, hogy különböző biztonsági szolgáltatásokra, és munkagépes tehermozgatás biztosítására pályáztatott az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. A mostani kiírás egészen más jellegű, ugyanis a cég ezúttal olyan mágneses információs táblákat vásárolna az építkezéshez, amelyeken bemutatnák a felhasznált anyagokat.

A tenderben összesen kilenc tábla szerepel, amelyekért darabonként legfeljebb bruttó 442 239 forintot fizetne ki az ASZE. A teljes kiírás maximális értéke közel 3,13 millió forint, vagyis nagyjából 715 ezer rubel.

Hasonló beszerzési köröket nem először futnak az oroszok, elég csak arra gondolni, hogy korábban vettek már felhőalapú projektmenedzsment-szoftvertbiztonsági rendszert, valamint irodai eszközöket is.

Mi történt mostanában Pakson?

Július végén megkapta az építési engedélyt a betonkeverő üzem vezénylőépülete és a betonvizsgáló laboratórium kivitelezésére a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivataltól – derült ki a beruházás honlapjáról.

A betonvizsgáló laboratórium látványterve (Forrás: paks2.hu)

Az elkészült épületek a betonkeverő üzem részét fogják képezni, a vezénylőben a közvetlen kapcsolattartási és szervezési feladatok mellett például a teherautók mérésével is foglalkoznak majd, míg a laboratórium a beton és más építőanyagok minőségellenőrzését végzi.

A koronavírus érintette a beruházást is

A koronavírus-járvány miatti védekezés szintén érintette a paksi beruházást, hiszen idén az eredetileg tervezettnél valamennyivel kevesebb jut majd a beruházásra. Az azonban látszik, hogy a kormány nem feledkezett el a beruházásról – a jövő évi költségvetési tervezetben a Gazdaságvédelmi Alapban szerepel Paks II. Atomerőmű tőkeemelése, amelyre 115,9 milliárd forintot fog az ország fordítani.  Eredetileg egyébként 2020-ban és jövőre is 77 milliárd forintot terveztek fizetni a két új blokk építéséért, de ezt a koronavírus-járványra hivatkozva idén 37 milliárddal csökkentette a kormány.

Sikeres teszt a referenciablokkban

A Roszatom szerkesztőségünknek küldött mai közleményében arról számolt be, hogy a Paks II oroszországi referenciablokkjának számító, Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokkjának indítás előtti szakértői vizsgálata sikeres volt. Az Atomerőmű-üzemeltetők Világszövetsége (WANO) ellenőrzésének célja, hogy kellően felkészült-e a blokk a biztonságos indításhoz és a későbbi üzemeléshez. A WANO szakértői ellenőrzéseit négyévente egyszer végzik el a már üzemelő atomerőművek, illetve az indítás előtt álló blokkok esetében.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo