hirdetés

Napokon belül óriási változás jön az e-cigik forgalmazásában

Az e-cigaretták a hagyományos dohányzás valamivel kevésbé káros, kevésbé környezetszennyező alternatívájaként jelentek meg a köztudatban, egyre nagyobb népszerűségre szert téve, különösen a fiatalabb generáció körében. A krach 2019 nyarán ütött be, miután az Egyesült Államokban több, látszólag az ilyen eszközökhöz köthető haláleset történt. Kell tartani az e-cigarettáktól? Utánajártunk.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A brit közegészségügyi intézet korábbi közleményében arra figyelmeztetett, hogy arról egyáltalán nincsen szó, hogy az e-cigaretták önmagukban veszélyesek lennének minden felhasználóra, mivel az ország járványügyi hivatala (CDC) szerint az amerikai megbetegedések nagyon specifikusan csak egy csoportra korlátozódtak: az érintettek 70 százaléka 24 éves átlagéletkorú körüli fiatal férfi volt, közülük sokan még a 21 évet sem töltötték be.

A CDC ellenőrei arra jutottak, hogy a tüdősérüléseket elszenvedő páciensek döntő többsége THC-tartalmú (a kannabisz fő pszichoaktív hatóanyaga) töltőfolyadékokat használhatott az e-cigarettájában, illetve jellemzően feketén vásárolta meg ezt.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hasonló szituáció itthon is könnyedén kialakulhatott volna, hiszen ahogy az a szerkesztőségünkhöz eljuttatott háttéranyagból is kiderül, Magyarországon a becslések szerint 85 százalékos az e-liquid feketekereskedelem, amelynek visszaszorulását egy nemrég meghozott törvénymódosítástól várják. Ennek keretében március elsejétől változik az elektronikus cigaretták nikotintartalmú utántöltő folyadékainak jövedéki adója 55 forintról 20 forintra milliliterenként, így a dohánybolti árak sokkal inkább versenyképessé válnak majd az illegális, online áruházakkal.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő törvénymódosítás elfogadásával a nikotintartalmú töltőfolyadék mellett a nikotinmentes töltőfolyadék is jövedéki termékké válik. Ez azt jelenti, hogy ezentúl minden, az elektronikus cigarettához használatos utántöltő folyadék – tehát a nikotintartalmú mellett most már a nikotinmentes is – kizárólag dohányboltban lesz értékesíthető, jövedéki adó fogja terhelni és zárjegyköteles is lesz néhány napon belül.

Fotó: depositphotos.com

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. üdvözli a törvényi szabályozást, nemcsak azért, mert elérhetőbbé teszi az e-cigaretta-felhasználók számára a minőségi utántöltő folyadékokat, hanem azért is, mert segítséget nyújthat az e-likvidek (töltőfolyadékok) nagy mértékű feketekereskedelmének visszaszorításában Magyarországon – írta a gyártó közleményében.

Magyarországon – szintén a BAT becslései alapján – körülbelül 200 000 e-cigaretta-használó van, akik közül talán sokan nincsenek is tudatában, hogy nem szabályozott és nem ellenőrzött termékek is eljuthatnak hozzájuk. A BAT ezért örömmel fogadta a feketekereskedelem elleni fellépést, hiszen az a fogyasztót, az államháztartást és az iparágat egyaránt veszélyezteti.

Az ITM a Piac & Profit megkeresésére azt közölte, hogy a minisztérium Internet Laboratóriuma folyamatosan ellenőrzi az online kereskedelem jogszerűségét fogyasztóvédelmi szempontból. Eddigi vizsgálataikon két, e-cigarettával kapcsolatos termékeket árusító vállalkozás akadt fent, a hatóság mindkét oldal esetében tájékoztatási hiányosságokat talált, azok pótlására és a jogsértő tartalom megszüntetésre kötelezte a cégeket, egyikük esetében 200 ezer forint bírságot is kiszabott. A minisztérium szerint a vállalkozások mostanáig nem teljesítették a határozatokban foglaltakat, ismételt ellenőrzésen esnek át. Szintén változást hoz majd az, hogy a fogyasztóvédelem 2020-tól már nemcsak az e-cigaretták online forgalmazását ellenőrzi, hanem az e-cigaretta folyadéknikotin-tartalmát is vizsgálja élelmiszer- és vegyipari laborjában.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo