Dohányzás cikkek

hirdetés

Óriásit változott mától a dohányosok élete

Óriásit változott mától a dohányosok élete 

A tilalom célja annak megakadályozása, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra.
Napokon belül óriási változás jön az e-cigik forgalmazásában

Napokon belül óriási változás jön az e-cigik forgalmazásában 

Az e-cigaretták a hagyományos dohányzás valamivel kevésbé káros, kevésbé környezetszennyező alternatívájaként jelentek meg a köztudatban, egyre nagyobb népszerűségre szert téve, különösen a fiatalabb generáció körében. A krach 2019 nyarán ütött be, miután az Egyesült Államokban több, látszólag az ilyen eszközökhöz köthető haláleset történt. Kell tartani az e-cigarettáktól? Utánajártunk.
Durván diszkriminálnák az amerikai dolgozók egy jelentős részét

Durván diszkriminálnák az amerikai dolgozók egy jelentős részét 

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.
Évtizedek kellenek, hogy szervezetünk kigyógyuljon a dohányzásból

Évtizedek kellenek, hogy szervezetünk kigyógyuljon a dohányzásból 

Még erős dohányosok szíve is pár év után nagyjából rendbe jöhet, ha abbahagyják a dohányzást, de a teljes gyógyuláshoz jóval több idő kell.
Mennyi erőforrást pazarolunk egy termékre, ami megbetegít és öl?

Mennyi erőforrást pazarolunk egy termékre, ami megbetegít és öl? 

A dohányzás káros az egészségre, de nem csak a szervezetünket, hanem a környezetünket is tönkreteszi. Mennyi erőforrás elpazarolásába kerül egy termék, ami megbetegít és öl –a WHO legfrissebb jelentéséből megdöbbentő adatok derültek ki.
hirdetés
A bíróság szerint rákot okoz a világ legnépszerűbb gyomirtó szere

A bíróság szerint rákot okoz a világ legnépszerűbb gyomirtó szere 

Több mint nyolcszáz ember pereli a Monsantót. Az egyik haldokló perét gyorsított eljárásban folytatták le. A világ legnépszerűbb növényvédőszeréről mondta ki San Franciscóban a bíróság, hogy rákot okozott az iskolai pályafelügyelőnek. Hasonló perek ezrei zúdulhatnak a gyomirtót gyártó Monsantóra, melyet júniusban vásárolt fel a Bayer. Lehet, hogy a biotermesztés új korszaka kezdődik ezzel?
Ennyivel élhetnénk tovább, de nem törődünk vele

Ennyivel élhetnénk tovább, de nem törődünk vele 

Már napokkal később javul az állapota annak, aki abbahagyja a dohányzást, s ha kitart, olyan egészséges lehet, mint ha nem is szívott volna. Aki viszont nem adja fel, 7–9 évvel rövidíti meg az életét.
Füstmentes cigarettára váltana a Philip Morris

Füstmentes cigarettára váltana a Philip Morris 

Olyan termékek fejlesztésén dolgozik a Philip Morris, amelyek kiküszöbölik az égést, így lényegesen kevesebb káros anyagot tartalmaznak, mint a cigarettafüst.
Extra szabadnap jár a nem dohányzóknak

Extra szabadnap jár a nem dohányzóknak 

Szabadnap jár Szentesen azoknak, akik nem dohányoznak, vagy időközben leszoknak a cigarettáról. Aki szeretne élni a lehetőséggel, írásban kell nyilatkoznia arról, hogy nem fog rágyújtani.
"Csikkisták" és "nikotin-talibánok" harca az osztrák éttermekben

"Csikkisták" és "nikotin-talibánok" harca az osztrák éttermekben 

Május 1-től Ausztriában is eltiltották volna a dohányzást minden vendéglátóipari létesítményben. Az új kormány azonban a szélsőjobboldali FPÖ nyomására azt igényli, hogy vonják vissza a törvényt – s ez a jelek szerint sikerül is nekik. Így maradhat a füst az osztrák éttermekben.
hirdetés

Aggasztóan egészségtelenül élünk 

Aggasztó adatokat mutatott ki a magyar lakosság egészségi állapotáról a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram: az emberek mintegy 40 százaléka túlsúlyos, negyede dohányzik, harmada pedig hetente legfeljebb egyszer fogyaszt csak zöldséget vagy gyümölcsöt.

Pusztítja a természetet a dohányipar 

Nagy a vízlábnyomuk a dohányipari világcégeknek, hatalmas erdőterületeket irtanak ki és irdatlanul sok vegyi anyagot használnak a termesztéshez, amik a gazdák szervezetének is rendkívül ártalmasak, nemcsak a természeti környezetnek. Mindezek ellenére a dohányipari multik még mindig nem részletezik eléggé a környezeti hatásukra vonatkozó adatokat. A WHO kötelezővé tenné az adatközlést.

Szombaton fontos változás jön a trafikokban 

Szombaton hatályba lép a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra, de a már piacon lévő márkák és típusok átmeneti mentességet kapnak – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Mától a munkahelyeken sem szabad e-cigizni 

Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

Nagy baj lesz az új cigiszabályokból 

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a dohánytermékek egységes csomagolása drasztikus beavatkozás lenne a magyarországi piaci viszonyokba, ugyanakkor nem eredményezné a remélt egészségügyi hatásokat, végső soron a feketepiacot növelné.

Felforgatták a vásárlási szokásokat a trafikok 

A nemzeti dohányboltok alaposan felforgatták a dohányosok vásárlási szokásait: ritkábban, de többet vásárolnak a boltokban a vevők. A boltokban megjelentek a nem dohányipari termékeket vásárlók is.

Könnyes búcsú a mentolos cigitől 

Elfogadta az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a dohánytermékekről szóló új irányelvet, amely azonban csak akkor lesz hatályos, ha a tagállamok minisztereit tömörítő tanács is elfogadja.

Kivégezné Brüsszel a mentolos cigiket – A szakszervezet tiltakozik 

A Bild szerint az Európai Biottság csak egyetlen méret alkalmazását engedélyezné a cigarettagyártóknak, és megtiltaná a dohány ízesítését. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a csomagolás felületének 75 százalékát az egészségkárosító hatásra figyelmezető felirattal és fényképekkel kell kitölteni. Az új irányelv 2014-től léphet életbe. A MADOSZ szerint munkahelyek elvesztésével jár az EB dohánytermék-irányelvének felülvizsgálatáról szóló javaslata.

Itt a pályázat a nemzeti dohányboltokra 

Közzétette a nemzeti fejlesztési miniszter a koncessziós pályázati felhívást a dohánytermékek kiskereskedelmére. A részletes feltételek, a pályázat elbírálásának szempontjai és további információk a 2012. december 15-én megjelenő koncessziós pályázati kiírásban lesznek hozzáférhetők.

Trafiktörvény: tényleg nálunk a legszigorúbb 

Régiós összevetésben is a legszigorúbb és a legkevésbé rugalmas a magyar trafiktörvény, azaz a dohányáruk forgalmának kiskereskedelmi szabályozása. A sok vitát kiváltott szeptemberben elfogadott új szabályozás amellett, hogy még lök egyet a szakadék szélén egyensúlyozó kiskereskedelmen, a feketepiacot is erősítheti.

Cigarettabevételek: a Nemzet Dohánya 

Állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A parlamentben kedden elfogadott trafiktörvény nagyjából hétezer dohánybolt létrejöttével számol. A repülőterek vámmentes boltjaira és a kistelepülésekre azonban külön szabályozás vonatkozik. A kormány szándéka a dohányfogyasztás visszaszorítása, szakértői vélemények szerint azonban a szigorú kiskereskedelmi szabályozás és a jövedéki adó emelése együttesen a feketepiaci forgalom növekedését okozza.

Hogyan kell védeni a nemdohányzókat? - Hamarosan megtudjuk 

Folytatódnak a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, hamarosan egy külön végrehajtási rendeletben pontosan meghatározzák a dohányzásra kijelölt helyet jelölő, illetve a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát is.

Egy nap alatt egymilliót hozhat az új törvény 

A türelmi idő lejártával, már az első nap ellenőrzései nyomán több mint egymillió forint bírságot szabhatnak ki a hatóságok a szigorúbb dohányzási szabályok megszegése miatt - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos.

Egy hét múlva már bírságolnak 

Április elsején, vasárnap lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövő vasárnap is több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

Tiltaná a többség a dohányzást a nyilvános helyeken 

A Gallup első alkalommal mért a dohányzás nyilvános helyeken történő tiltása mellett többségi támogatást felmérései során. Az aktuális adatok szerint tízből közel hat amerikai értene egyet azzal, ha nyilvános helyen nem lehetne rágyújtani. - összegzi a felmérést az ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevelében. 

Dohányzik? Ide akkor nem jön dolgozni! 

Az Egyesült Államokban nagy vitát kiváltó kórházi intézkedések kapcsán az illetékesek hangsúlyozzák, hogy a dohányzók kitiltása a klinikákról és rendelőintézetekből nem valamiféle diszkrimináció, hanem a munkaegészségügyet és a termelékenységet erősítő szabály.

Fiatal vagyok, dohányzom! 

A magyar felnőtt lakosság közel negyede dohányzik, a legaggasztóbb jelenség azonban az, hogy a fiatal felnőttek körében jóval magasabb a dohányzók aránya. A 18-25 év közöttiek 64 százaléka vallja csak nemdohányzónak magát - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

Szokjon le a dohányzásról ingyenes programmal! 

Le akar szokni a dohányzásról, de fogalma sincs, hogyan? A Kaliforniai Berkley Egyetem Közegészségtani Intézetének új elemzése szerint az internetes és számítógép alapú, dohányzásról leszoktató programokat érdemes kipróbálni, és szerencsére sokuk még ingyenes is.

"Évtizedeken át mindenkit becsaptak" 

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság pénteken megerősítette azt a 2006-os bírósági döntést, amely szerint a nagy cigarettagyártók évtizedeken át becsapták a közvéleményt a dohányzás egészségre káros hatásaival kapcsolatban.

Magasabb fizetés és olcsóbb sör a nemdohányzóknak 

Oroszországban fizetésemeléssel és kedvezménnyel motiválják az embert a füstmentes életre, míg az Egyesült Államokban fizetéslevonásra és elbocsátásra számíthat az, aki dohányzás mellett dönt. Eljöhet hozzánk is ez a világ? - kérdésünkre egy munkaerő-közvetítő cég branch menedzsere, egy felső vezetők kiválasztására specializálódott fejvadász cég ügyvezetője, illetve egy brit dohányipari cég HR igazgatója reagál.

Dohányzás: a fővárosiak és a dunántúliak "vezetnek" 

A keleti országrészben élők több figyelmet szentelnek egészségi állapotuknak, mint az ország nyugati felén élők - derül ki a WEBBeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. közös felméréséből.

Csak otthon és az utcán lehet majd dohányozni? 

Az Európai Bizottság valószínűleg a közeljövőben konzultációt kezd a munkahelyeken történő dohányzás szabályozásáról, mely minden tagállamban tiltaná a dohányzást munkahelyeken, így éttermekben és bárokban is.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo