Magasabb fizetés és olcsóbb sör a nemdohányzóknak

Oroszországban fizetésemeléssel és kedvezménnyel motiválják az embert a füstmentes életre, míg az Egyesült Államokban fizetéslevonásra és elbocsátásra számíthat az, aki dohányzás mellett dönt. Eljöhet hozzánk is ez a világ? - kérdésünkre egy munkaerő-közvetítő cég branch menedzsere, egy felső vezetők kiválasztására specializálódott fejvadász cég ügyvezetője, illetve egy brit dohányipari cég HR igazgatója reagál.

A magyarok 36 százaléka vallja magát dohányosnak, és az elmúlt években 2300 fő halt meg a passzív dohányzás miatt. A British American Tobacco (BAT) cáfolja ezt az adatot, szerintük az orvostudomány jelenlegi állása szerint bár tudjuk, hogy a passzív dohányzás is ártalmas az egészségre, azt nem lehetséges egyértelműen kimutatni, hogy konkrét halálozás oka lenne.

Noha elvileg az álláskeresők közötti szelekció és az elbocsátás sem alapulhat azon, hogy a jelentkező dohányzik-e, a hazai cégek is igyekeznek nemdohányzókkal feltölteni a munkahelyeket: sokszor toborzó irodákra bízzák a dohányos jelentkezők kiszűrését.

Fizetésemelés és kedvezmény nemdohányzóknak

Tavaly nyáron kapott szárnyra az a hír, hogy a Szamarai terület munkáltatói kötelesek jutalmazni azokat a dolgozókat, akik nem tartanak cigarettaszünetet. Az ilyesfajta jutalmazás már meghonosodott az Urálon túli Cseljabinszkban, ahol némely vállalatnál a nemdohányzók fizetése 5 százalékkal magasabb, mint cigarettázó kollégáiké és a helyi kávézókban azoknak a vendégeknek, akik nem gyújtanak rá, 10 százalékos kedvezményt adnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Oroszország a "legfüstösebb" országok egyike, ahol a férfiak 65 százaléka és a nők 30 százaléka dohányzik, a gyerekek pedig már nyolcévesen cigiznek.

Nikotinteszttel kezdődik a jövő állásinterjúja?

Az USA-ban már az is előfordult, hogy a munkáltatók fizetéslevonással büntették dohányzó alkalmazottaikat. De egyre több amerikai cégnél vezetik be a nikotinteszteket, a zugdohányosokat pedig - mintegy húsz szövetségi államban - az elbocsátás veszélye fenyegeti. Ez esetben nem csak arról van szó, hogy "lapátra kerül", aki megszegi a munkahelyi füstölés szigorú tilalmát. Azok is megüthetik a bokájukat, akik otthon dohányoznak, és a kötelező vizsgálaton szervezetükben nikotint találnak - olvasható a Menedzsment Fórum egyik korábbi cikkében. Eljöhet hozzánk is ez a világ? - a körkérdésre egy munkaerő-közvetítő cég branch menedzsere, egy felső vezetők kiválasztására specializálódott fejvadász cég ügyvezetője, illetve egy brit dohányipari cég HR igazgatója reagált.

Tóth Zsuzsanna, a BAT Magyarország és Ausztria HR igazgatója elmondta, hogy a külföldi szigorú gyakorlatokból sokat átvesz hazánk, de pl. dohánytermékek reklámozását nálunk szigorúbban szankcionálják. Szerinte fontos, hogy a nemdohányzók füstmentes környezetben dolgozhassanak, ugyanakkor a cigaretta egy legális termék (amely után nem mellesleg rengeteg adót is fizetünk), így a dohányosoknak joguk van cigarettázni. Meg kell találni azt a megoldást, amely egyszerre védi a nemdohányzókat, de a dohányosok jogait is figyelembe veszi. Továbbá úgy gondolja, hogy minden szabályozásnak a társadalom akaratát kell tükröznie, tehát üdvös, ha egy társadalmi konszenzus és komoly hatástanulmány alapján születik meg. "Nem vagyok biztos benne, hogy hazánk lakossága készen állna egy amerikai jellegű, szélsőséges szabályozás bevezetésére" - hangsúlyozta Tóth Zsuzsanna.

Sinka Edina, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, több mint száz, elsősorban nemzetközi céggel együttdolgozó Randstad Hungary Kft. branch menedzsere úgy véli, Magyarország rövidtávon - minimum öt éven belül - nem fog igazodni ezen külföldi gyakorlatokhoz. Azt viszont el tudja képzelni, hogy a jövőben a cégek döntő többsége sokkal szigorúbban fogja kontrollálni a dohányzást. - Úgy gondolom, ez a lépés teljesen jogos lenne a dohányzókkal szemben, hiszen a teljes foglalkoztatás esetén a munkaidő nyolc órából áll, és a dohányzóknak is igazodniuk kell a szabályokhoz, így fél-, egyórás ebédidőhöz, illetve az egyéb pihenőidőkhöz - hangsúlyozta a szakember.

A jövőbeli szigorításokkal kapcsolatban Lipcsei András, a Dr. Pendl és Dr. Piswanger Int. Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója megjegyezte: Nyugat-Európában a dohányosok éttermekből való kizárása kapcsán sokan jósoltak sötét jövőt a vendéglátósoknak, hogy lehúzhatják a rolót a bevételkiesés miatt. Tény, hogy csökkent a bevételük, de nem kellett bezárniuk. Ehelyett az emberek tudomásul vették ezt a szabályt, és idővel hozzászoktak, továbbra is járnak vacsorázni, sörözni. Csak már nem bent, hanem kint, a szabad levegőn dohányoznak - véli Lipcsei.

Teljes cikk a HWSW-n.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo